AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİNİN SEÇİLMİŞ YEREL TEMSİLCİLERİN GÖREVLERİ BAŞINDAKİ EYLEM VE İHMALLERİNİN DENETLENMESİ HAKKINDA ÜYE ÜLKELERE 17 MART 1999 TARİH VE (99) 8 SAYILI TAVSİYE KARARI

Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Statüsünün 15. b maddesi çerçevesinde, Avrupa Konseyinin hedefinin, üyeleri arasında ortak mirasları olan ideal ve ilkelerin korunması ve gerçekleştirilmesi amacıyla onların sosyal ve ekonomik gelişmelerini destekleyerek daha geniş bir birliği başarmak olduğunu göz önünde bulundurarak; Seçimle verilen yerel görevleri inter alia (her iki taraf da) üstlenerek, yerel kamu faaliyetlerinin yönetimine, vatandaşların aktif katılımının sağlanmasının, bu tür bir katılımı gerçekleştirmek ve etkin yerel demokrasi için gerek vatandaşların seçilmiş temsilcilerine güvenlerini sağlamanın, gerekse seçilmiş temsilcilerin hukuk güvenliğini sağlamanın bir ön şartı olduğunu göz önünde bulundurarak; Seçilmiş yerel temsilcilerin hukuki sorumluluğu sisteminin sonuç olarak bölgesel ve yerel demokrasinin düzgünce işlemesinde özel bir etkisi olduğunu göz önünde bulundurarak; Bu tür bir sistem kurulurken aynı zamanda vatandaşların, devletin, farklı yerel yetkililerin ve seçilmiş temsilcilerin meşru menfaatlerinin de dikkate alınması gereğini göz önünde bulundurarak; Seçilmiş yerel temsilcilerin, vatandaşlara karşı tam sorumlu olması gerektiği ve daha etkin bir yerel demokrasi bakımından, seçilmiş yerel temsilcilerin hukuki sorumluluklarının önemli bir veçhe olduğunu göz önünde bulundurarak; Bununla birlikte, bu tür bir sorumluluğun yürürlüğe konulmasının, seçilmiş yerel temsilciler tarafında haklı endişeler doğuracağını ve onların mali sorumluluğuna ilişkin özel düzenlemelerin kabulünün, artan karmaşık görevleri ve seçimle işbaşına gelme statüleri yönüyle haklı görüleceği göz önünde bulundurarak; Yerel ve Bölgesel Demokrasi Hakkındaki Denetleme Komisyonu’nun (CDLR), seçilmiş yerel temsilcilerin görevleri başındaki eylem ve ihmallerinden doğan sorumlulukları hakkındaki raporunu dikkate alarak; Avrupa Yerel ve Bölgesel Makamlar Kongresinin bu konu hakkındaki görüşünü (görüş 9,1998) dikkate alarak; Üye ülke hükümetlerine (şunları) tavsiye eder: 1. Seçilmiş yerel temsilcilerin mali sorumluluğunun hukuki ve idari çerçevesinin, bu tavsiye kararma eklenen rehber ilkelerde belirlenen öneri ve ilkeler dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmesini; 2. Seçilmiş yerel temsilcilerin, bu sahada üstlenilen reformlar hakkındaki düşüncelere ve bu tür reformların uygulanması usulüne dahil edilmesini.

___

  • Reccomendation No. R. (99)8 of The Commİttee of Ministers to Member States on The Financial Liability of Local Elected Representatİves For Acts or Omissions in The Course of Their Duties (Adopted by the Committce of Ministers on 17 March 1999, at the 664th meeting of the Ministers' Deputies).
  • Kararın oıjinal metni için bkz. http://cm. coe. int/ta/rec/1999/99r8. htm. Bakanlar Komitesinin 17 Mart 1999 tarihinde Bakan Temsilcilerinin 664 üncü birleşiminde kabul edilmiştir.