Seramik Sektöründe Taşıma İşlemlerinde Ergonomik Risk Değerlendirmesi: Bir Pilot Çalışma

Amaç: Seramik sektörü fiziksel zorlanmaların yoğun olduğu ve bu nedenle de çalışanlarda kas iskeletsistemi rahatsızlıklarının oluştuğu sektörlerden biridir. Bu çalışmada, klozet, lavabo vb ürünleri üreten birseramik fabrikasının üç ünitesinde işçilerin maruz kaldıkları fiziksel zorlanmaların azaltılması içinergonomik iyileştirme önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İşletmenin üretim süresiincelenmiş, taşımaların ve zorlanmaların en fazla olduğu basınçlı döküm, fırın yükleme ve fırın boşaltmaişlemleri için, her işlem için 3 iş elemanı tanımlanarak, REBA ve BAUA yöntemleri ile ergonomik riskdeğerlendirmesi yapılmıştır. Her üç işlem için riski azaltacak iyileştirme önerileri geliştirilmiştir. Sonuçlar:REBA skorları; basınçlı döküm işlemi için 7, 3 ve 3; fırın yükleme işlemi için 8, 4 ve 3; fırın boşaltma işlemiiçin 4, 4 ve 4; BAUA skorları ise 1-3 (epey fazla yük) elde edilmiştir. Yapılan ergonomik iyileştirme önerilerisonucunda işlemlerin risk skorları kabul edilebilir düzeye indirildiği tespit edilmiştir. Tartışma: Riskfaktörlerine dayalı olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda elde edilen sonuçlar işletme yönetimi ilepaylaşılmış, iyileştirme önerileri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışanlara daha sağlıklı bir çalışma ortamısağlamak için önerilerin maddi boyutunun yerine getirilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir.

Ergonomic Risk Assessment for Transporting Operations In Ceramics Sector: A Pilot Study

Purpose: The ceramics industry is one of the sectors where physical strains are intense and therefore workers have musculoskeletal disorders. In this study, it was aimed to develop ergonomic improvement suggestions to reduce the physical strains that workers are exposed to in three units of a ceramic factory that produces products such as closet, sink, etc. Material and Methods: The production period of the plant was examined. In the pressure casting, oven loading and oven discharging units where transports and strains were much more, three tasks were defined for each operation and ergonomic risk assessments were made with REBA and BAUA methods. The improvement proposals to reduce the risks were suggested for three operations. Results: REBA scores were 7, 3 and 3 for pressure casting; 8, 4 and 3 for oven loading; 4, 4 and 4 for oven discharging and BAUA scores were obtained as 1-3 (very high load). As a result of the ergonomic improvement suggestion made, it was determined that operations’ risk score levels were reduced to acceptable level. Discussion: The results obtained from the assessments made on the basis of risk factors were shared with business management and information was given about suggestions for improvement. It has been determined that the financial dimension of the suggestions can be fulfilled to provide a healthier work environment for the employees.

___

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8945
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye’deki Okul Öncesi Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeyleri

Ozcan DOĞAN, Zeynep Berna ERDİLLER YATMAZ

Seramik Sektöründe Taşıma İşlemlerinde Ergonomik Risk Değerlendirmesi: Bir Pilot Çalışma

Ece ÇİÇEK, Emin KAHYA

Yaşlı Sürücülerin Araba Kullanma Becerilerinin Değerlendirilmesi

Orkun ARAN, Berkan TORPİL, Onur ALTUNTAŞ, Mert EŞME, Cafer BALCI, Burcu Balam YAVUZ, Mine UYANIK

Fiziksel aktivite konusunda farkındalık eğitimi alan genç bireylerin aktivite seviyelerindeki değişimin incelenmesi

Özlem ÜLGER, Ayla FİL BALKAN, Aynur DEMİREL, Hilal KEKLİCEK, Ali Naim CEREN, Dilara ONAN, Dilara KARA, Özden ÖZKAL, Barış ÇETİN, Halil ALKAN, İrem DÜZGÜN, Akmer MUTLU, Aynur Ayşe KARADUMAN

Seramik Sektöründe Taşıma İşlemlerinde Ergonomik Risk Değerlendirmesi - Bir Pilot Çalışma

Emin KAHYA, Ece ÇİÇEK

İki Farklı Sağlık Mesleğinin Lisans Öğrencilerinin Özgecilik Düzeyinin İncelenmesi

Serkan PEKÇETİN, Ayla GÜNAL

Hemiparetik Serebral Palsi Tanılı Çocukların ve Bakım Verenlerinin Çocuklara Yönelik Aktivite Tercihlerinin İncelenmesi

Barkın KÖSE, Sedef ŞAHİN, Meral HURİ, Tarık DEMİROK

Disleksili Çocuklarda Reaksiyon Hızı İle Motor Planlama Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Gonca BUMİN, Abdullah ŞAHİN, Gökçen AKYÜREK

İnmeli Bireylerde Serbest Zaman Aktivitelerine Yönelik Ergoterapi Yaklaşımlarının Aktivite Performansına Etkisi

Orkun Tahir ARAN, Hülya KAYIHAN

Sağlık Bilimlerinin İki Farklı Bölümündeki Öğrencilerin Özgecilik Düzeyinin İncelenmesi

Serkan PEKÇETİN, Ayla GÜNAL