Cemal Şakar'ın hikâyât adlı eserindeki küçürek öykülerin Kur'an kıssaları ile ilişkisi

Küçürek öykü, edebiyatımızda yeni olmasına rağmen giderek gerek okur, gerekse de yazarlar nezdinde rağbet kazanmaya devam eden bir türdür. Türe gösterilen rağbet, özellikle ve doğal olarak yazarlar tarafından onun imkânlarının araştırılması, genişletilmesi anlamına da gelmektedir. Küçürek öykü, dünya literatüründe flash fiction , short short story , sudden fiction , yıldırım kurmaca veya hızlı kurgu(fast fiction), cılız kurgu (skinny fiction), mini kurgu , çabuk kurgu(quick fiction) ve bir sigara içimi öyküler (smoke-long stories) şeklinde tanımlanır. Türk edebiyatında ise küçürek öyküye karşılık olarak çok kısa öykü , minimal öykü , öykücük , kısa kısa öykü ,kıpkısa öykü , kısa kurmaca gibi tanımlamalar kullanılmıştır. (Korkmaz-Deveci 2011: 12) Küçürek öykü, anlatımda kelime tasar rufuna işaret eder. Günümüz Türk öykücülüğünün tanınmış isimle rinden biri olan Cemal Şakarın Hikâyâtı, Kuran kıssalarından ve âyet lerinden hareketle kaleme alınan küçürek öyküleri içeren bir eserdir. Şakarın bu çalışması küçürek öykü türü için yeni bir durumdur. Bu çalışmada Şakarın Hikâyât adlı eserinde yer alan ve arka planında Kuran kıssaları bulunan küçürek öyküleri konu edilecektir.

Relevance between shortest stories and Kur an s anecdots in Cemal Şakar s hikâyât

Short short story is a new literary genre in our literature but, in time, it s progressively gaining currency in the consideration of the authors and readers. The favour to this literary genre means research and expanding of its potential especially and naturally by authors. Short short story is defined in the world literature as flash fiction , shortest story ,sudden fiction , fast fictionskinny fiction , quick fiction andsmoke-long stories . As equivalent to the short short story in Turkish literary definitions have been used such as küçürek öykü , çok kısa öykü , minimal öykü , öykücük , kısa kısa öykü , kıpkısa öykü , kısa kurmaca . Short short story refers to the word economy in narration. A well-known contemporary Turkish story author Cemal Şakar s Hikâyât is a work consisting of short short stories which takes the Qur an s anecdots and verses as a starting point. This work of Şakar is a new position for short short story genre. This article s main subject is the short short stories in the Şakar s Hikâyât which includes Qur an s anecdots in their background.

___

  • Ayvazoğlu, Beşir (1995), Aşk Estetiği-İslâm Sanatlarının Estetiği Üzerine Bir Deneme,3. Baskı, İstanbul: Ötüken Yayınları.
  • Çelik, Ahmet (2004), “Birey ve Toplumun Islahı Açısından Kur’an Kıssaları”, Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, S. 22, s. 54–87.
  • Esed, Muhammed (1999), Kur’an Mesajı Meal-Tefsir, 6. Baskı, İstanbul: İşaret Yayınları.
  • Kaya, Remzi (2002), “Kur’an-ı Kerim Kıssaları ve Düşündürdükleri”, Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Cilt 11, S. 2, s. 31–58.
  • Koç, Turan (2010), “Kutlu Sanat Üstüne”, Siyer Edebiyat İlişkisi, Birinci Basım, s. 29–33, İstanbul: Meridyen Kitaplığı
  • Koç, Turan (2009), İslâm Estetiği, İstanbul: İsam Yayınları.
  • Korkmaz, Ramazan- Deveci, Mutlu (2011), Türk Edebiyatında Yeni Bir Tür Küçürek Öykü, Birinci Baskı, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Şakar, Cemal (2010), Hikâyât, 1. Baskı, İstanbul: Ferfir Yayınları.
  • Türkdoğan, Melike Gökcan, “Klâsik Türk Edebiyatında Kur’an Kıssalarını Konu Alan Mesneviler”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, -Prof. Dr. Turgut Karabey Armağanı- Volume: 3, İssue: 15, s. 64–92.
  • Vardar, Berke (1998), Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, 2. Baskı, İstanbul: ABC Kitabevi.