Türkiye'deki Üniversitelerde TMS/TFRS Eğitimi Üzerine Bir Araştırma

Dünya ekonomisinde ve rekabet şartlarında yaşanan değişmeler finansal tablo kullanıcılarının nitelikli bilgiye olan gereksinimini artmıştır. Bu gereksinimin karşılanabilmesi için, muhasebe ve finansal raporlama uygulamalarında ortak bir dilin kullanılması gerekli hale gelmiştir. Bu gerekliliğin bir sonucu olarak Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları yayınlanmıştır. Dünyada yaşanan bu gelişmeler ülkemizde de yakından izlenmiş ve Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) yayınlanmıştır. Standartların yayınlanması, muhasebe ve finansal raporlama uygulamalarına birçok farklılık ve yenilik getirmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinin muhasebe eğitimi verilen lisans ve lisansüstü programlarında muhasebe ve finansal raporlama standartlarına ilişkin derslerin verilme düzeyi araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, Türkiye’deki, üniversitelerin muhasebe eğitimi verilen lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında TMS/TFRS eğitimine gereken önemin henüz verilmediğini göstermektedir.

A RESEARCH ON TMS/TFRS EDUCATION IN THE UNIVERSITIES IN TURKEY

Changes in the world economy and competitive conditions, the financial statement users’  has increased the need for qualified information. In order to meet the needs has become necessary to use a common language. As a result of this requirement, International Accounting/Financial Reporting Standards have been published. This developments taking place in the world was followed closely  in our country and  Turkey Accounting / Financial Reporting Standards  (TAS/TFRS) have been published. The publication of the standards has brought many differences and innovation to accounting and financial reporting practices.  In this study, ıt's aimed to investigate given level of courses related accounting and financial reporting standards in the undergraduate and graduate accounting education programs of the state and private universities in Turkey.  Results of research Show that TAS/TFRS are not given the importance to in the undergraduate, graduate and docrtoral programs  at the universities in Turkey.

___

  • AGOGLIA, Christopher P.; Timothy S. DOUPNIK and George T. TSAKUMIS; (2011), “Principles-Based Versus Rules-Based Accounting Standards: The Influence of Standard Precision and Audit Committee Strength on Financial reporting Decisions”, The Accounting Review, 86 (3), pp.747-767.
  • AKDOĞAN, Nalan; (2007),“Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Uygulanma Süreci: Sorunlar, Çözüm Önerileri”, Mali Çözüm, (80), ss.101-117.
  • AKGÜN, Ali İ.;( 2012), “Muhasebenin Uluslar arası Harmonizasyonu ve İlke Bazlı Muhasebe Anlayışına Yöneliş”, Yönetim ve Ekonomi, 19 (2), ss.1-16.
  • AKTÜRK, Ahmet; (2014), “Muhasebe Meslek Mensuplarının Muhasebe Standartlarına Uyumu Sürecinde Eğitim Faktörü Üzerine Antalya İlinde Bir Araştırma”, Mali Çözüm, 122, ss.63-84.
  • BAŞPINAR, Ahmet; (2004), “Türkiye’de ve Dünyada Muhasebe Standartlarının Oluşumuna Genel Bir Bakış”, Maliye Dergisi, (146), ss.42-57.
  • ÇANKAYA, Fikret ve Oğuzhan HATİPOĞLU; (2011), “Türkiye’de Uluslararası Muhasebe Standartları’nın Uygulanabilirliğini Etkileyen Faktörlerin Meslek Mensuplarınca Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 4 (7), ss.61-89.
  • DURAK, Gündoğan; (2012), “Uluslar arası Muhasebe Standartlarının Kavramsal Çerçevesi”, Vergi Dünyası, (368), ss.38-45,
  • GÖKÇEN, Gürbüz; Başak ATAMAN ve Cemal ÇAKICI; (2011), Türkiye Finansal Raporlama Standartları Uygulamaları, İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • GÖKÇEN, Gürbüz; Başak ATAMAN; Yasin CEBECİ ve Hakan CAVLAK; (2015), “Türkiye’deki Devlet Üniversitelerinin Lisans Programlarındaki Muhasebe Standartları Eğitimi Üzerine Bir Araştırma”, Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11(44), ss. 121-145.
  • GÜCENME GENÇOĞLU, Ümit;(2007), Türkiye Muhasebe Standartları ve Uygulamalar, İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • HACIHASANOĞLU, Tansel; Nevran KARACA ve Şuayip D. DEMİRCİ;(2012), “KOBİ’ler İçin TFRS’nin Getirdiği Yeniklikler ve Uygulanabilirliği Üzerine Ankara İlinde Bir Araştırma”, 2.Uluslararası Türk Dünyasında UFRS Sempozyumu, 16-17 Haziran, Trabzon, Bildiri Kitabı, ss.163-189.
  • HATUNOĞLU, Zeynep ve Mustafa KILLI; (2014), “Hastane İşletmelerinin İstihdam Ettikleri Muhasebe Elemanlarında Aradıkları Nitelikler ve Muhasebe Eğitiminden Beklentileri: Kahramanmaraş, Gaziantep ve Osmaniye İllerinde Bir Alan Çalışması”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 7 (1), ss.228-242.
  • İBİŞ, Cemal ve Serdar ÖZKAN; (2006), “Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)’na Genel Bakış”, Mali Çözüm, (74), 25-43.
  • NOBES, Christopher and Robert PARKER;(2008). Comparative International Accounting, 10. Edition, Prentice Hall, Harlow, England.
  • USTA, Aydın; (2012), “Sorunsaldan Sonuçlara Bilimsel Araştırma Süreci: Bir Araştırma Raporu Model Örneği”, ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3(5), 135-161.
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu;(2016), İnternet Adresi: http://www.kgk.gov.tr/contents/files/Pdf/KGK_Brosur.pdf, Erişim Tarihi:15.04.2016.
  • YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu); 2016, İnternet Adresi: https://istatistik.yok.gov.tr, Erişim Tarihi: 28.04.2016.