TÜRKİYE’DE İLLERİN LOJİSTİK MERKEZ YATIRIM DÜZEYLERİNİN BULANIK MANTIK YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ

Lojistik ilintili faaliyetlerin bir araya getirildiği yerler olan lojistik merkezler, sektörel performansın daha etkin kılınmasını amaçlamaktadır. Lojistik merkezlerde, gelişmiş altyapı ve dışsallıklar sayesinde, yükleme-boşaltma faaliyetlerinin iyileştirilmesi, taşıma ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabet gücünün arttırılması sağlanmaktadır. Lojistik merkezlere yönelik kuruluş yeri ve yatırım düzeyi seçimi oldukça önemli bir stratejik karar niteliğindedir. Coğrafi lokasyonun teknik ölçütlerle belirlenmesi ve ülkenin ekonomik ve coğrafi koşullarının göz önüne alınması gerekmektedir. Bu açıdan, sanayi, ticaret ve taşımacılığın yoğunlaştığı ve birden çok ulaştırma sistemi ile gelişmiş ulaştırma altyapısına sahip bölgeler öne çıkmaktadır. Dış ticaret hacmi, ulaştırma altyapısı ve taşınan yük miktarı değerlendirilerek Türkiye’de lojistik merkez potansiyeli taşıyan illerin tespit edilmesini amaçlayan bu çalışmada, lojistik merkez yatırım düzeyinin belirlenmesi bağlamında iller, yerel, bölgesel ve uluslararası biçiminde kategorize edilmektedir. Bunun için illere ait dış ticaret hacmi, ulaştırma altyapısı ve yük trafiği parametreleri klasik yöntem ve bulanık mantık yöntemleriyle değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.

-

Logistics centers, where logistic activities are carried out, aims to increase sectoral efficiency. Due to having developed infrastructure and spillovers, they provide improved loading/unloading activities, reduced transport and production costs as well as increased competitive power. The selection of location and investment level for logistics centers is of great importance. Geographic location must be determined according to the technical criteria. Economic and geographic conditions must also be taken into consideration. In this respect, the regions having intense industry, trade and transport with multi-transport systems and advanced infrastructure have come to the fore. In this study, the determination of the cities, which have logistic centre investment level in Turkey, is aimed to be categorized at local, regional and international form. Therefore, foreign trade volume, transport infrastructure, and the freight size parameters have been evaluated with classic and fuzzy logic methods, and the results were compared

___

  • AFANDIZADEH, Shahryar and Reza MOAYEDFAR; (2008), “The Feasibility Study on Creation of Freight Village in Hormozgan Province”, Trans- port, 23(2), pp. 167-171.
  • ALÜ; (2011), “Proje”, İnternet Adresi: http://www.ankaralojistikussu.com, Erişim Tarihi: 13.06.2013.
  • AT Kearney; (2010), “China 2015: Transportation and Logistics Strategies”, Internet ge/publications/2010/China_2015.pdf, Date of Access: 03.06.2013.
  • http://www.atkearneypas.com/ knowled
  • AWASTHI, Anjali; Satyaveer Singh CHAUHAN and Suresh Kumar GOYAL; (2011), “A Multi-criteria Decision Making Approach For Location Planning For Urban Distribution Centers Under Uncertainty”, Mathe- matical and Computer Modelling, 53, pp. 98-109.
  • BALTACIOĞLU, Ali K.; Altuğ YAVAŞ; Ömer CİVALEK; Baki ÖZTÜRK ve Bekir AKGÖZ; (2010), “Yapıların Deprem Hasarlarının Hızlı Tespitin- deBulanık Kural Tabanlı Uzman Sistemlerin Kullanımı”, BAÜ FBE Dergisi, 12(1), ss. 65-74.