Seyahat acentası yöneticilerinin bakış açısıyla en uygun otel seçimi: bir analitik hiyerarşi prosesi (AHP) uygulaması

Karar verme, alternatifler arasından en uygun olanının seçilmesi sürecidir. Alternatifler de- ğerlendirilirken, baz alınan kriter sayısı birden fazla olduğunda, karar verme iĢi zorlaĢmakta, karar verme probleminin adı da çok kriterli karar verme olmaktadır. Bu türden problemlere çözüm getirmek amacıyla geliĢtirilmiĢ çok kriterli karar verme yöntemleri vardır. AHP de bu yöntemler- den birisidir ve öznel uzman görüĢünün sayısallaĢtırılarak karar verme sürecine dahil edilmesi noktasında, etkin bir yöntemdir. Bu çalıĢmada AHP yöntemi en uygun otelin seçilmesinde kulla- nılmıĢtır. Kapadokya Bölgesinde faaliyet gösteren beĢ yıldızlı dört otel ele alınmıĢ ve seyahat acenta yöneticilerinin bakıĢ açısıyla, bu oteller arasından en uygun olanı belirlenmiĢtir. Son ola- rak, çalıĢmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmıĢ ve gelecekte bu konuda araĢtırma yapacaklara birtakım öneriler sunulmuĢtur

Selectıng the optımum hotel from the vıewpoınt of travel agency managers: an analytıc hıerarchy process (ahp) case study

Decision making is the process of selecting the optimum alternative within multiple ones. When evaluating the alternatives, if the number of the based criteria exceeds one, the work of making a decision becomes more difficult and the name of the problem changes into multiple criteria decision making. To overcome these problems multiple criteria decision making methods are developed and used. AHP is one of the such methods and it is efficient by its ability to enable the subjective expert opinions become quantitative data and include them in the decision making process. In this study AHP was used for selecting the optimum hotel. Four hotels having five stars were analyzed the optimum one was selected. Finally, limitations of this study and areas for future research are presented.

___

  • ADIGÜZEL, Orhan; İbrahim ÇETİNTÜRK ve Orhan ER; (2009), “Konaklama İşletmelerine Olan Müşteri Tercihinin Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemi İle Belirlenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 1, ss. 17-35.
  • AKÇADAĞ, Sibel ve Ekrem ÖZDEMĠR; (2005), “İnsan Kaynakları Kapsamında 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde İş Tatmini: İstanbul’da Yapılan Ampirik Bir Çalışma”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, ss. 167-193.
  • AKDENİZ, H. Ahmet ve Timur TURGUTLU; (2007), “Türkiye’de Perakende Sektöründe Analitik Hiyerarşik Süreç Yaklaşımıyla Tedarikçi Performans Değerlendirilmesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1, ss. 1-17.
  • AKTAŞ, Ahmet; (2002), Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi, İkinci Baskı, Antalya: Azim Matbaacılık.
  • ANDERSON, R. David; Dennis J. SWEENEY; Thomas A. WILLIAMS and Kipp MARTIN; (2008), An Introduction To Management Science: Quantitative Approaches To Decision Making, Second Edition, U.S.A.: South-Western Press.
  • ATAY, Lütfi ve Aşkın ÖZDAĞOĞLU; (2008), “Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) Yöntemiyle Tedarikçi Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Düzeylerinin Belirlenmesi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Seyahat ve Turizm Araştırmaları Dergisi, Güz, ss. 38-61.
  • AYDIN, Özlem; Selahattin ÖZNEHİR ve Ezgi AKÇALI; (2009), “Ankara için Optimal Hastane Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci İle Modellenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, ss. 69-86.
  • DAĞDEVİREN, Metin; Diyar AKAY ve Mustafa KURT; (2004), “ Değerlendirme Sürecinde Analitik Hiyerarşi Prosesi Ve Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2(19), ss. 131-138.
  • DÜNDAR, Süleyman ve Fatih ECER; (2007), “Öğrencilerin Gsm Operatörü Tercihinin, Analitik HiyerarŞi Süreci Yöntemiyle Belirlenmesi”, 8. Türkiye Ekonometri ve İstatistik Kongresi, 24-25 Mayıs, Malatya: İnönü Üniversitesi, İnternet Adresi: http://web.inonu.edu.tr /~eisemp8/bildiri-pdf/dundar-ecer.pdf, Erişim Tarihi: 11.01.2013.
  • EMİR, Oktay; (2010), “Otel İşletmelerinin Pazarlanmasında Seyahat Acentalarının Rolü: Otel İşletmeleri Tarafından Bir Değerlendirme”, Ege Üniversitesi Ege Akademik Bakış Dergisi, 4(10), ss. 1245-1256.
  • EMİR, Oktay; Gonca KILIÇ ve Elbeyi PELİT; (2010). “Üç Yıldızlı Otel İşletmelerinde Müşteri Memnuniyeti Üzerine Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(15), ss. 291-310.
  • EROĞLU, Ergün ve Fatma LORCU; (2007), “Veri Zarflama Analitik Hiyerarşi Prosesi (VZAHP) ile Sayısal Karar Verme”, Ġ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme Dergisi, 2, ss. 30-53.
  • LEZKİ, Şenay ve Fikret ER; (2010), “Tatil Yeri Kararının Verilmesinde Karar Ağacı ve Etki Diyagramının Uygulanması”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), ss. 233-242.
  • MANAP, Gonca; (2006), “Analitik Hiyerarşi Yaklaşımı ile Turizm Merkezi Seçimi”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, ss.157-170.
  • MURAT, Güven ve Nermin ÇELĠK; (2007), “Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Otel İşletmelerinde Hizmet Kalitesini Değerlendirme: Bartın Örneği”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (6), ss. 1-20.
  • ÖMÜRBEK, Nuri ve Ali ŞİMŞEK; (2012), “Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Tercihlerinin Analitik Hiyerarşi Prosesi İle Belirlenmesi”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 1(5), ss. 116-132.
  • ÖZDEN, Ünal H.; (2008), “Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile İlkokul Seçimi”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1, ss. 299-320.
  • ÖZYÖRÜK, Bahar ve E.Can ÖZCAN; (2008), “Analitik Hiyerarşi Sürecinin Tedarikçi Seçiminde Uygulanması: Otomotiv Sektöründen Bir Örnek”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1, ss. 133-144.
  • RAMANATHAN, Ramakrishnan and Usha RAMANATHAN; (2010), “A Qualitative Perspective to Deriving Weights from Pairwise Comparison Matrices”, Omega, 38, pp. 228-232.
  • SAAT, Mesiha; (2000), “Çok Amaçlı Karar Vermede Bir Yaklaşım: Analitik Hiyerarşi Yöntemi”, Gazi Üniversitesi ĠĠBF Dergisi, 2, ss. 149-162.
  • SAATY, Thomas L.; (2008), “Decision Making with the Analytic Hierarchy Process’, Int. J. Services Sciences, 1(1), pp. 83-98.
  • SELVİ, M. Selim ve Fatih ERCAN; (2006), “Otel İşletmelerinde Müşteri Sadakatinin Değerlendirilmesi: İstanbul’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(9), ss. 159-188.
  • SONER, Selin ve Semih ÖNÜT; (2006), “Çok Krirterli Tedarikçi Seçimi: Bir Electre-AHP Uygulaması”, Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 4, ss. 110-120.
  • SUBRAMANIAN, Nachiappan and Ramakrishnan RAMANATHAN; (2012), “A Review of Applications of Analytic Hierarchy Process in Operations Management”, International Journal of Production Economics, 138, pp. 215–241.
  • TAHA, Hamdy A.; (2010), Yöneylem Araştırması, Çev.: Ş.Alp BARAY ve Şakir ESNAF, Altıncı Baskı, İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • YÜKSEL, İhsan ve Adnan AKIN; (2006), “Analitik Hiyerarşi Proses Yöntemiyle İşletmelerde Strateji Belirleme”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7(2), ss. 254-268.