COVID-19 İLE MÜCADELEDE OECD VE AB ÜYE ÜLKELERİ KARŞISINDA TÜRKİYE’NİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Günümüzde Covid-19 ile mücadele tüm ülkelerin en önemli gündem konusudur. Ülkeler karantina, test ve aşı uygulamaları ile tıbbi tedavi hizmetinden oluşan politikalar uygulayarak Covid19 ile mücadele etmeye çalışmaktadır. Dünya nüfusu ile birlikte mevcut test ve aşı üretim kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda bu kaynakların etkin kullanımı pandemi ile mücadele açısından büyük öneme sahip olmaktadır. Bu nedenle çalışmada Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı 41 OECD ve AB üye ülkesinin pandemi ile mücadele sürecindeki göreli etkinliği Veri Zarflama Analizi yöntemiyle değerlendirilmektedir. Yapılan analiz sonucuna göre; ülkeler ortalama 0,675 teknik etkinlik değeri ile etkinlik sınırından uzaktır. 41 ülkeden sadece 8’i pandemi ile mücadelede göreli teknik etkinliğe sahiptir. Görece teknik etkinlik değeri en düşük olan ülke Şili iken, görece teknik etkin olmayan ancak etkinlik sınırına en yakın olan ülke İrlanda olmaktadır. ABD ve Kanada gibi gelişmiş ve zengin ülkelerin pandemi ile mücadelede düşük performans sergilediği görülmektedir. Türkiye de teknik etkinliği yakalayamayan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’nin teknik etkinlik sınırını yakalayabilmesi için referans kümesinde yer alan ülkeleri dikkate alarak, vaka ve test sayısını %90 oranında azaltırken, iyileşen sayısını %758 oranında artırması gerekmektedir.

EVALUATION OF TURKEY’S EFFECTIVENESS AGAINST OECD AND EU MEMBER COUNTRIES IN FIGHTING COVID-19

Today, the fight against COVID-19 is the most important agenda topic of all countries. Countries are trying to combat COVID-19 by implementing policies consisting of quarantine, testing and vaccination practices and medical treatment service. Considering the current test and vaccine production capacity with the world population, the effective use of these resources is of great importance in terms of combating the pandemic. For this reason, the relative efficiency of 41 OECD and EU member countries in the fight against the pandemic is analyzed with the help of Data Envelopment Analysis. According to the results of the analysis; Only 8 of 41 countries have relative technical effectiveness in combating the pandemic. The country with the lowest relative technical efficiency value is Chile, while the country with relatively low technical efficiency but closest to the efficiency limit is Ireland. It is seen that countries that are among the developed and richest countries such as the USA and Canada are among the countries with the worst performance in the fight against the pandemic. Turkey, on the other hand, is among the countries that can not achieve technical efficiency.

___

  • Avkiran, N. K. (2001). Investigating technical and scale efficiencies of Australian Universities through data envelopment analysis. Socio-Economic Planning Sciences, 35, 57-80.
  • Banker, R. D., Charnes, A., ve Cooper, W. W. (1984). Some models for estimating technical and scale inefficiencies in data envelopment analysis, Management Science, 30(9), 1078- 1092.
  • Bowlin, W. F. (1998). Measuring performance: an introduction to data envelopment analysis (DEA). The Journal of Cost Analysis, 15(2), 3-27.
  • Breitenbach, M. C, Ngobeni, V., ve Aye G. C. (2020). Global healthcare resource efficiency in the management of COVID-19 death and infection prevalence rates. MPRA Working Paper.
  • Breitenbach, M. C., Ngobeni, V., ve Aye, G. C. (2020). Efficiency of healthcare systems in the first wave of COVID-19- a technical efficiency analysis. MPRA: Munich, Germany, 2020.
  • Charnes, A., Cooper, W. W., ve Rhodes, E. (1978). Measuring the efficiency of decision making units. European Journal of Operational Research, 2, 429- 444.
  • Dyson, R. G., Allen, R., Camanho, A. S., Podinovski, V. V., Sarrico, C. S., ve Shale, E. A. (2001). Pitfalls and protocols in DEA. European Journal of Operational Research, 132(2), 245-259.
  • Ergülen A., Bolayır B., Ünal Z. ve Harmankaya İ. (2020). Covid-19 sürecinde Türkiye’nin etkinliğinin veri zarflama analizi ile değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 11(Ek), 275-286.
  • EURONEWS. (2020, Mayıs 4). Dünyada Covid-19: ilk 4 ayında neler yaşandı? Salgının seyri ne durumda? Erişim adresi: https://tr.euronews.com/2020/05/04/dunyada-covid-19-salg-n-n-ilk-100- gununde-yasananlar-ilk-nerede-ortaya-c-kt-nas-l-yay-ld
  • Farrell, M. J. (1957). The measurement of productive efficiency. Journal of the Royal Statistical Society, 120(3), 253-290.
  • Ghasemi, A., Boroumand, Y., Researcher, I., ve Shirazi, M. (2020). How do governments perform in facing COVID-19? MPRA.
  • Golany, B., ve Roll, Y. (1989). An application procedure for DEA. Omega, 17(3), 237-250.
  • Selamzade, F., ve Özdemir, Y. (2020). COVID-19`a karşı OECD ülkelerinin etkinliğinin VZA ile değerlendirilmesi. Turkish Studies, 15(4), 977-991.
  • Shirouyehzad, H., Jouzdani, J., ve Karimvand, M. (2020). Fight against COVID19: a global efficiency evaluation based on contagion control and medical treatment, J. Appl. Res. Ind. Eng. 7(1), 13-24.
  • Tarım, A. (2001). Veri Zarflama Analizi: matematiksel programlama tabanlı göreli etkinlik ölçüm yaklaşımı. Ankara: Sayıştay Yayınları.
  • Özden, Ü. H. (2008). Veri Zarflama Analizi (VZA) ile Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin etkinliğinin ölçülmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 37(2), 167-185.
  • Wordometer (2021). https://www.wordometers.info/coronavirus (Erişim Tarihi: 23 Haziran 2021).
  • Vassiloglou, M., ve Giokas, D. (1990). A study of the relative efficiency of bank branches: an application of data envelopment analysis. Journal of the Operational Research Society, 41(7), 591-597.
  • You S., ve Yan H. (2011). A new approach in modeling undesirable output in DEA model. Journal of the Operational Research Society, 62(12), 2146-2156.
  • Wordometer. (2021, Haziran 23). Erişim adresi https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

HANEHALKI SU TALEBİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Kadir İNAN, Gürkan ÇALMAŞUR

İŞ-YAŞAM DENGESİNİN İŞE TUTKUNLUK ÜZERİNE ETKİSİ: YER HİZMETLERİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Gökdeniz KALKIN

KİLİT DENETİM KONULARI (KDK) STANDARDI UYGULAMASI İLE BAĞIMSIZ DENETİM KALİTE İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mehmet Serdar ATAY, Neriman POLAT ÇELTİKCİ

GÜVEN, VOLATİLİTE, BELİRSİZLİK ENDEKSLERİ VE SEÇİLMİŞ EKONOMİK GÖSTERGELER İLE TÜRKİYE KREDİ RİSK PRİMİ ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ

Ayşe ERGİN ÜNAL, Aynur SÜSAY

DOLAR ARZI İLE DOLAR KURU VE TAHVİL FAİZLERİ ARASINDAKİ KOENTEGRASYON İLİŞKİSİ: ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI

Nurhan TOĞUÇ

ÇEVRİMİÇİ KİMLİK HIRSIZLIĞI KORKUSUNUN ÇEVRİMİÇİ GİZLİLİK ENDİŞESİ VE SATIN ALMA DAVRANIŞINA ETKİSİ

Peruze Cansu AKDENİZ, Yunus DURSUN

TÜRK MALİ SİSTEMİNDE TAMAMLAYICI ÖDENEK UYGULAMASI: 1985-2019 VERİLERİ ÖRNEKLEMİNDE BİR DEĞERLENDİRME

Berat KARA

DIŞ BORÇLANMA, İKTİSADİ BÜYÜME, CARİ AÇIK VE FİNANSAL GELİŞME İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Hamza ÇEŞTEPE, Arzu TAY BAYRAMOĞLU, Enes SÜMER

SİMİO İLE ÇALIŞMA STRATEJİLERİNİN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BENZETİMİ: BANKA ÖRNEĞİ

Esma BİRİŞÇİ

EKONOMİK NABZI TUTMAK: TÜRKİYE’DEKİ MAKROEKONOMİK ZAMAN SERİLERİ İLE GELİŞTİRİLMİŞ BİR KRİZ ENDEKSİ

İsmet DEMİRAĞ, Murat SAĞIR