Türkiye’deki atıksu arıtma tesislerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden değerlendirilmesi

Günümüzde çevreye verilen önemin artması ile birlikte atıksu arıtma tesisi sayıları da hızla artmaktadır. Atıksu arıtma tesisleri gerek fiziksel yapıları gerekse çalışma ortamlarından dolayı gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ciddi iş kazalarının yaşanabileceği ve çalışanların çeşitli hastalıklara yakalanabilecekleri yerlerdir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de işletilen atıksu arıtma tesislerinde çalışan kişilere anket uygulanmış ve İş Sağlığı ve Güvenliği açısından mevcut tesisler genel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada 24adet atıksu arıtma tesisinden toplam 234 kişinin cevapları değerlendirilmiştir. İş Sağlığı ve Güveliği (İSG) kapsamında, çalışanların gerekli koruyucu aşılarını olması, koruyucu malzemeleri kullanma alışkanlıklarını kazanması, çalışma ortamında gerekli uyarıcı levhaların olması, ilkyardım ve İSG eğitimlerinin verilmesi ve gerekli tatbikatların yapılması olması son derece önemlidir. Mevcut tesislerde genel olarak bu önemli maddelere uyulduğu görülmektedir. Ancak koruyucu malzeme kullanımında özellikle kask ve eldiven çalışanların kullanmaktan en çok kaçındıkları malzemelerdir. Arıtma tesislerinde özellikle eldiven kullanımı işçi sağlığı açısında son derece önemlidir. Tesis çalışanlarının büyük bir kısmı koruyucu aşılarını yaptırmıştır. Atıksu arıtma tesislerinde zaman zaman meydana gelen iş kazalarında çalışanlarda bazı kalıcı hasarlarında olduğu bu çalışmada görülmüştür. İş sağlığı ve güvenliği konusunda tesis çalışanlarının yanı sıra idarecilerinde bilinçlendirilmesi ve gerekli takiplerin düzenli olarak yapılmasının sağlanması çok önemlidir.

Assessment of waste water treatment plants in terms of occupational health and safety in Turkey

Nowadays number of Waste Water Treatment Plants is rapidly increasing with the attached importance to the environment. Waste water treatment plants are places where serious occupational accidents can occur and the employees working within the facility can suffer various diseases in case required measures are not taken. This is because of both the physical structure and and working atmosphere of the waste water treatment plants. A questionaire has been made for the staff working in the facilities and a general assesment of the facilities in terms of occupational health and safety has been obtained within the context of this study. Answers of 234 workers from 24 different waste water treatment plants have been assessed in this questionaire. Staff’s performing preventive inoculations , gaining the habit of using protective materials , existence of warning signs within the working atmosphere, providing first aid and occupational health and safety training and execution of contingency and exercise plans have utmost importance within the context of occupational health and safety. It has been observed that in general these subject matters are being obeyed at these existent facilities. But regarding the protective material use especially the helmet and glove are the ones which has been avoided by the employees working within the facility. Especially wearing gloves at waste water treatment plants is of high importance in terms of occupational health. Most of the employees working within the facility had their preventive inoculation done. It has been observed within the context of this study that staff had some permanent damage after the occupational accidents occuring from time to time at waste water treatment plants. Awaraness raising of not only the employees working within the facility but also the managers on occupational health and safety and making sure that required trackings are being carried out on a regular basis is a matter of life and death.

___

  • Akay, E.,Türkiye’de İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Avrupa Birliği Ülkeleri İle Karşılaştırılması ve Bir Hizmet Modeli Önerisi, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı,Zonguldak, 160s.2006.
  • Özkars, R.,Sivas Atıksu Arıtma Tesisi İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Oluşturulması, Cumhuriyet Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yük. Lisans Tezi, Sivas, 82s. 2010.
  • Yaman M., İş Sağlığı ve Güvenliği mi? O da ne?, Ankara, 2005, 206s. 2005. www.zaferkeskin.com
  • İri, A.,OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Bir İnşaat Firmasında Uygulanması, Yüksek Lisans Tezi,İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, İstanbul, 166s. 2007.
  • Uz, Z.,İşletmelerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamalarının Etkinliği, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Anabilim Dalı, Afyon, 88s. 2004.
  • Kahraman, Ö., Demirer, A.,OHSAS 18001 Kapsamında FMEA Uygulaması- Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 7, No: 1,ss.53-68. 2010.
  • Karadağ, Ö. K., Ankara İlinde Üç Taş Ocağı ile İki Kum Ocağının ve Çalışanlarının İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi, Bilim uzmanlığı tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 127s. 2000.
  • Torun, F.,Ankara İli büyükşehir Belediyesine Bağlı Üç İlçe Belediye Temizlik İşçilerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Açısından Durum Saptama Araştırması, Yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 72s. 1994.
  • Işık, E.,İstanbul’un Bir İlçesinde, Plastik İş Kolunda Faaliyet Gösteren İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Değerlendirilmesi, Uzmanlık tezi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp fakültesi Halk sağlığı A.B.D., İstanbul, 119s. 2008.
  • Yılmaz, F., Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye'de İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulları: Türkiye'de Kurulların Etkinliği Konusunda Bir Araştırma, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, ss.150-192. 2010.