TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDE STOKASTİK TALEP VE FİRE ORANLI ÜRETİM - DAĞITIM PROBLEMİ İÇİN ŞANS KISITI YAKLAŞIMI

Bu çalışmada, belirsiz müşteri talepleri ile tedarik, üretim ve dağıtım aşamaları arasında meyda na gelebilecek fire oranlarında ki belirsiz yapı gözetilerek çok aşamalı Tedarik Zinciri Yönetiminin ( TZY ) en iyilenmesi üzerine çalışılmış ve bir model önerilm iştir. Önerilen çok aşamalı TZY modeli kapsamında fire ve müşteri taleplerine ait belirsiz yapı (stokastik), istatistiki yöntemler kullanılarak tekrar belirli bir yapıya (deterministik) dönüştürülmüş ve şans kısıtlı programlama tekniği kullanılarak gelişti rilmiş tir. K arar vericinin al acağı karara destek sağlamak maksadıyla çok aşamalı TZY modeli gerçek hayat problemi , şans kısıtlı programlama tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Belirlenecek hizmet seviyesinin ve belirsizliğin meydana getirdiği durumun k arar verici için dikkate alınması gerektiği, aksi takdirde parça (ürün bileşeni) tedariği, ürün üretimi ile dağıtım merkezleri ve müşteri taleplerini karşılamada dar boğazlar oluşabileceği ve mevcut TZY’nin sağlıklı olarak işlemeyeceği sonucuna varılmıştır .

A Chance Constarint Approach For Supply Chain Management Problem with Stochastic Demands and Shrinkages From Production to Distribution Echelons

In this study, optimization of multi - echelon defective supply chain management (SCM) model with stochastic demands and shrinkages representing randomness at each echelon from purchasing raw materials to distributing the final products has been studied and proposed. At p roposed multi - echelon SCM model , stochastic structure of shrinkages and dema nds has been transformed to deterministic structure by using stochastical methods, developed wit h chance constraint programming and analyzed on a real - life multi - echelon SCM example to support the decision makers’ decisions . Pre - determined service level an d stochastic structure of problem have to be cared by decision makers; otherwise, purchasing of raw materaials, production of final products and also vendors or customers demands would not be satisfied and a roboust SCM can not be carried out.

___

  • ERU