Sosyal medyada günün menüsü:Sosyal medyada paylaşılan yemek fotoğrafları üzerine bir değerlendirme

İnternet teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya kullanıcı sayısında büyükbir artış gözlenmektedir. Diğer kitle iletişim araçlarından biraz daha farklı olarak internetteknolojileri zaman ve uzam sınırını aşmıştır. Dolayısıyla bu yeni mecrada ortaya çıkan yaşambiçimleri hızla yaygınlaşmaktadır. Bu yaşam biçimi eğilimleri yayılırken girmiş olduğutoplumun bazı kültürel kodlarının dışında olabilmektedir. Ancak bu durumda da geniş kitlelertarafından benimsenmekte olan eğilimler, toplumdaki bireylerin bir kısmı tarafından kabuledilmekte ve uygulanmasında da sakınca görülmemektedir.Bireylerin günün herhangi bir zamanında yemekte oldukları ya da yiyecek olduklarıyemeklerin fotoğrafarını sosyal medyada paylaşmaları, yukarıda sözü edildiği gibi, sınırları aşanbir çılgınlık haline dönüşmüştür. Yerel kültürel kodlar çerçevesinden bakıldığında ne yenildiğininkonuşulması dahi ayıp karşılanırken az sonra yenilecek olan yemeğin teşhir edilmesi çelişkilibir durum yaratmaktadır. İnsanın temel ihtiyaçlarından olan yemek yeme ihtiyacı çekilen vepaylaşılan fotoğrafardan hareketle bir göstergeye dönüştürüldüğü düşünülmektedir.Çalışma kapsamında Foursquare isimli sosyal ağ sitesinde yemek kategorisi altında yeralan ve en çok puan almış olan yerlere ilişkin fotoğrafar incelenecektir. Fotoğrafar incelenirkennasıl çekildikleri, bakış açıları, bakış yükseklikleri, çerçevelemenin nasıl yapıldığı ve nedenbunun tercih edildiği sorularının yanıtları aranmaya çalışılacaktır.

Menu of the day in social media: An evaulation of food photos shared on social media

As internet technology becomes widespread, a huge increase in the number of social mediausers is observed. Internet technologies, a little different from other mass media, exceeded thelimit of time and space. Consequently, life styles that emerged in this new medium becomewidespread rapidly. While these life style tendencies become widespread, they may be out ofcultural codes of the societies that they enter in. But also in this case, these tendencies, whichare internalized by wide masses, are accepted by some of the individuals in the society and theseindividuals do not consider application of these tendencies harmful.Individuals sharing pictures of the food they re eating or about to eat in any time of theday has become cross-border insanity as mentioned above. Although even mentioning what iseaten is considered to be a shame when looked from the perspective of local cultural codes,exhibiting the food that is about to be eaten creates a contradictious situation. The need of eatingthat is one of the basic needs of human beings is thought to become an indicator with referenceto taken and shared photos.In the scope of the study, photos that take place in the social network web site, Foursquare,under the category of food and that is related to places that are best rated will be examined.While these photos are examined, answers to questions, how they are taken, what are theiraspects, height of view, how framing is done and why this is preferred will tried to be searched.

___

  • Foursquare. (2013, 07 20). Foursquare: https://foursquare.com/about/
  • İstanbul Life. (2013, 07 12). İstanbul Life: (http://www.istanbullife.com.tr/food-porn/semt- rehbebi/255.aspx
  • Promoqube. (2013, 07 20). Promoqube: http://blog.promoqube.com/2013/05/foursquarede- neler-oluyor/
  • Webrazzi. (2013, 07 20). Webrazzi: http://www.webrazzi.com/2012/10/09/turkiyede-kac- foursquare-kullanicisi-var-video/
  • Atasoy, F. (Haziran 2007). Kültürler Üzerinde Bilişim Devriminin Etkileri . Modern Türklük Araştırmaları Dergisi , 2, 163-178.
  • Baudrillard, J. (2010). Tüketim Toplumu. İstanbul : Ayrıntı Yayınları .
  • Bayar, A. (2012). Facebooktaki “Mış Gibi” Yaşam Biçimlerinin Yayınlanan Fotoğrafar Üzerinden Çözümlenmesi. E. Dağtaş (Ed.). Küreselleşme, Medya, Toplum (s. 319- 348). Ankara: BirGün Kitap Yayınları .
  • Boyd, D. M., ve Ellison, N. B. (2008). Social Network Sites: Defnition, History and Scholarship. Journal of Computer-Mediated Communication, 210-230.doi:10.1111/j.1083- 6101.2007.00393.x
  • Dedeoğlu, A. Ö., ve Savaşçı, İ. (2013, 07 12). Tüketim Kültüründe Beden Güzelliği ve Yemek Yeme Arzuları: Kadınların Tüketim Pratiklerine Yansıması . Online Dergi: http://www. onlinedergi.com/MakaleDosyalari/51/PDF2005_1_9.pdf
  • Korkmaz, İ. (Ekim 2012). Facebook ve Mahremiyet: Görmek ve Gözetle(n)mek . Yalova Sosyal Bilimler Dergisi , 5, 107-122.
  • Kuşay, Y. (2010). Sosyal Medyanın Gücü ve Uygulama Örnekleri . F. Aydoğan, & A. Akyüz (Ed). İkinci Medya Çağında İnternet (s. 61-89). İstanbul : Alfa Yayınları .
  • Li, N., ve Chen, G. (2013, 07 09). IEEE Xplore Digital Library. IEEE Xplore Digital Library: http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=5578914 Mutlu, E. (2004). İletişim Sözlüğü. Ankara : Bilim ve Sanat Yayınları .
  • Odabaşı, Y. (2009). Tüketim Kültürü-Yetinen Toplumdan Tüketen Topluma. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Özcan, B. (2013, 07 15). Hedonizm ve Kimlik Temeline Dayalı Postmodern Tüketim Yaklaşımı. Sosyoloji Konferansları Dergisi. Sosyoloji Konferansları : http://www. journals.istanbul.edu.tr/tr/index.php/iktisatsosyoloji/article/view/6022/5546
  • Taylan, H. H., & Arklan, Ü. (Haziran 2008). Medya ve Kültür: Kültürün Medya Aracılığıyla Küreselleşmesi . Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 1, 85-97.
  • Tutal, N. (2006). Küreselleşme İletişim Kültürlerarasılık. İstanbul: Kırmızı Yayınları.
  • Yıldırım, O. (2012). Yeni Medya Aracılığıyla Sunulan Yaşam Biçimleri: “Twitter Üzeriden Hilal Cebeci Örneği”. E. Dağtaş (Ed.). Küreselleşme, Medya, Toplum (s. 291-317). Ankara: BirGün Kitap Yayınları.