Panoptikon 2.0: Alternatif Medya ve Karşı Gözetim

Bora Ataman ve Barış Çoban tarafından derlenen, Panoptikon 2.0: Alternatif Medya ve Karşı Gözetim isimli eser, iletişim teknolojilerinin gelişimi ve değişimi ile ortaya çıkan gözetim olgusunu eleştirel perspektiften ele almaktadır. İncelenen kitap, toplumun sürekli gözetim altında tutulduğu sistemin karşısında yer alan karşıgözetim pratiklerini araştıran on üç makaleden oluşmaktadır. Gözetim ve karşıgözetim kavramları, derleme kitap içerisinde yer alan makalelerde, güç ve iktidar, sanat, aktivizm, sosyal hareketler, mahremiyet, yurttaş gazeteciliği ve alternatif medya ile ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Çoban ve Ataman’ın karşı gözetim konulu derleme kitap içinde yer alan araştırmaların tümüne inceleme içerisinde yer verilmiştir. 

Panoptikon 2.0: Alternatif Medya ve Karşı Gözetim

Panoptikon 2.0: Alternative Media and Counter-Inspection, compiled by Bora Ataman and Barış Çoban, discusses the phenomenon of surveillance that emerges with the development and change of communication technologies from a critical perspective. The book examined, consists of thirteen articles investigating the countersurveillance practices facing the system in which the society is kept under constant surveillance. The concepts of surveillance and counter-surveillance are discussed in the articles included in the compilation book, in relation to power and authority, art, activism, social movements, privacy, citizen journalism and alternative media. All of the researches included in the compilation book about counter-surveillance by Çoban and Ataman are included in the review.

___

  • Altman, I. (1977). Privacy Regulation: Culturally Universal or Culturally Specific [Elektronik Sürüm]. Journal of Social Issues, 33(3), 66-84.
  • Ataman, B., Çoban, B. (2015). Direniş Çağında Türkiye’de Alternatif Medya. B. Çoban ve B. Ataman (Der.) Gezi Direnişi’nde Alternatif Yeni Medya ve “Çapulcu Yurttaş Muhabirler”. (s.93-141). Istanbul, Turkey: Kafka Yayınları.
  • Ataman, B. ve Çoban, B. (2016). Alternatif Medya ve Anti-gözetim. B. Çoban ve B. Ataman (Der.) Gözetim Toplumu Panoptikon (s.33-47). İstanbul:Ege Basım.
  • Bauman, Z. (2017). Küreselleşme, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Castells, M. (2010). End Of Millennium (Vol. 3). John Wiley & Sons.
  • Kaufhold, K., Valenzuela, S. ve De Zúñiga, H. G. (2010). Citizen Journalism And Democracy: How User-Generated News Use Relates To Political Knowledge And Participation. [Yurttaş Gazeteciliği ve Demokrasi: Kullanıcı Tarafından Üretilen Haberlerin Kullanımının Siyasi Bilgi ve Katılımla İlişkisi]. [Elektronik Sürüm]. Journalism & Mass Communication Quarterly, 87(3-4), 515-529.
  • Lievrouw, L. A. (2016). Alternatif ve Aktivist Yeni Medya. İ.S. Temizalp (çev.). İstanbul: Epsilon Yayınevi.(2011).
  • Lyon, D. (2006). Gözetlenen Toplum. G. Soykan (Çev.) İstanbul: Kalkedon Yayınları.
  • Özdel, G. (2012). Foucault Bağlamında İktidarın Görünmezliği Ve “Panoptikon” ile “İktidarın Gözü” Göstergeleri. [Elektronik Sürüm]. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 2(1), 22-29.
  • Toprak, A., Yıldırım, A., Aygül, E., Binark, M., Börekçi, S. ve Çomu, T.(2009). Toplumsal Paylaşım Ağı Facebook: “Görülüyorum Öyleyse Varım. İstanbul: Kalkedon Yayınları
  • Yılmaz, A. S. ve Ataman, B. (2015). Direniş Çağında Türkiye’de Alternatif Medya. B. Çoban ve B. Ataman (Der.) ‘Gezi Direnişi’nde Alternatif Yeni Medya ve Çapul TV.’ Direniş Çağında Türkiye’de Alternatif Medya. (s.141–177). İstanbul: Epsilon.
  • Yücedağ, İ. (2017). Modern Toplumda Denetim Asemblaji. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (41), 161-176. Erişim: 12.06.2018, http://dergipark.gov.tr/download/article-file/348238