Süreç değerlendirmesinde elde edilen kavram yanılgılarının test gelistirme çalısmasında kullanılması

Öğrenci merkezli öğretim programının uygulamaya girmesiyle birlikte ölçme ve değerlendirme anlayısında da bazı köklü değisiklikler ön görülmüstür. Bu değisikliklerden bir tanesi de alternatif değerlendirme yöntemleri kullanılmasının gerekliliğidir. Alternatif değerlendirme, öğrencilere not verilen ölçme değerlendirme anlayısının yerine öğrenme ortamından elde edilen verilerin öğrenme ortamını düzenlemek için kullanılmasını önermektedir. Bu bağlamda yapılandırılan çalısma kapsamında, sınıf öğretmeni adaylarının öğrenci merkezli öğretim sürecinden ve sınav kâğıtlarının analizi sonucunda tespit edilen- fonksiyon ve koordinat ekseni kavramlarına iliskin- kavram yanılgılarından faydalanarak bir test hazırlanmıstır. Test geçerlilik ve kavram yanılgılarının tespitinde kullanılabilirliği boyutuyla tartısılmıstır. Testin kavram yanılgılarının arastırılacağı örneklemi belirlemede geçerli ve ekonomik bir araç olduğu görülmüstür.

Using misconceptions gathered via alternative evaluation methods in developing a test

The recently introduced student centered curriculum demands some fundamental changes especially in assessment and evaluation processes. One of them is using alternative evaluation. According to student centered learning theory, in alternative evaluation, teachers do not only valuate student marks, but can use the data, gathered from their learning environment, to rearrange the learning environment. In this study, a test development process is conducted by using data, gathered from student centered learning activities with primary teacher candidates, including misconceptions about coordinate axis and functions. The validity of this test, especially the dimension of determining misconceptions, is discussed. According to the results, the test is useful and economic for determining the sample whose misconception is going to be inspected.

___

  • Akbulut, K., ve Isık, A. (2005). Limit Kavramının Anlasılmasında Etkilesimli Öğretim Stratejisinin Etkinliğinin İncelenmesi ve Bu Süreçte Karsılasılan Kavram Yanılgıları, Kastamonu Eğitim Dergisi, 13(2), 497–512
  • Ardahan, H. ve Ersoy, Y. (2003). İlköğretim Okullarında Kesirlerin Öğretimi-I: Tanıya Yönelik Etkinlikler Düzenleme, http://www.matder.org.tr/default.asp?id=98 Adresinden 27.02.2008 Tarihinde Edinilmistir.
  • Baki, A. ve Kartal, T. (2004). Kavramsal ve İslemsel Bilgi Bağlamında Lise Öğrencilerinin Cebir Bilgilerinin Karakterizasyonu, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(1), 27–46.
  • Baki, A., Mandacı Sahin, S. ve Türkdoğan A. (2010). Bir Sorunun Söyledikleri: Fonksiyonlar ve Grafikleri Konusunda Bir Özel Durum Çalısması, e-Journal of New World Sciences Academy, 5(4), 1868-1882.
  • Bodner, G. M. (1990). Why Good Teaching Fails and Hard-Working Students Don’t Always Succeed, Spectrum. 28(1), 27-32.
  • Çepni, S., Ed. (2006). Fen ve Teknoloji Öğretimi, PegemA Yayıncılık. 5. Baskı Durmus, S. (2001). Matematik Eğitiminde Olusturmacı Yaklasımlar, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 91-107
  • Ersoy, Y. ve Erbas, A. K. (2005). Kassel Projesi Cebir Testinde Bir Grup Türk Öğrencinin Genel Basarısı ve Öğrenme Güçlükleri. İlköğretim-Online [Online]: http://ilkogretim-Online.org.tr", 4, 18–39.
  • Gipps, C. ve James, M. (1996). Assessment Matched To Learning. Symposium of theBERA Conference, London
  • Hıggıns, R. ve Hartley, P. (2002). The Conscientious Consumer: Reconsidering The Role Of Assessment Feedback in Student Learning, Studies in Higher Education, 27(1).
  • Jonassen, D., H. (1991). Evaluating Constructivist Learning. Educational Technology, 31(9), 28-32.
  • Lerman, S. (1989). Constructivism, Mathematics and Mathematics Education. Educational Studies in Mathematics, 20(2), 211-223.
  • Mandacı Sahin, S. (2007). 8. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Gücünün Belirlenmesi, Yayınlanmamıs Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • MEB (2005), İlköğretim Matematik 6–8. Sınıflar Öğretim Programı Kitabı, Ankara.
  • Moralı, S., Köroğlu, H. ve Çelik, A. (2004). Buca Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmen Adaylarının Soyut Matematik Dersine Yönelik Tutumları ve Rastlanan Kavram Yanılgıları, GÜ Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(1), 161–175
  • Moreno, L. ve Waldeg, G. (1993). Constructivism and Mathematical Education, International Journal of Mathematics Education in Science and Technology, 24, 653-661.
  • Naziro, L. M. (2005), The Use of Alternative Assessments in Physical Education: Why Some Do But Many More Don’t, Doctoral Dissertation, The Florida State University, U.S.A.
  • Soylu, Y. ve Soylu, C. (2005). İlköğretim Besinci Sınıf Öğrencilerinin Kesirler Konusundaki Öğrenme Güçlükleri: Kesirlerde Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Kesirlerle ilgili Problemler, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 7.
  • Tobias, S. (1991). An Eclectic Examination of Some Issues in the Constructivist - ISD Controversy, Educational Technology, 31, 41-43
  • Treaguest, D.F., Jacobowitz, R., Gallagher, J.L. ve Parker, J. (2001). Using Assessment As a Guide in Teaching For Understanding: A Case Study of a Middle School Science Class Learning About Sound., Science Education, 85(2), 137-157.
  • Türkdoğan, A., (2006). BDMÖ Yoluyla Sınıf Öğretmeni Adaylarının Denklemler ve Grafikleri Konusundaki Öğrenme Ürünlerinin İncelenmesi, Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Yelken, T. Y. (2006). İlköğretim Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyal Bilgiler Dersinde Tamamlayıcı Değerlendirme Yaklasımları Konusundaki Görüsleri, Sosyal Bilimler Arastırmaları Dergisi. 2, 58-75
  • Yıldırım, S. ve Özden, M. Y. (1998). 21. Yüzyılda Öğretmen Eğitimi, III. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, 23–25 Eylül, Trabzon