ĞİTİM, YAŞ VE CİNSİYETİN İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Günümüzde ülkelerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri istihdam artışı yaratamamak ve buna bağlı olarakişsizliği önleyememektir. Dünya ekonomisi incelendiğinde yüksek büyüme rakamlarına rağmen istihdamınartmadığı, işsizliğin azalmadığı görülmektedir. İşsiz sayısında ortaya çıkan artışlar sosyal dengeleri alt üstetmekte ve ekonomiyi kötüleştirmektedir. Türkiye’de nüfus, gelir dağılımı adaletsizliği, coğrafi özellikler vebenzeri unsurlara bağlı biçimde bölgeler arasında işsizlik oranları farklılık göstermektedir. İşsizlik oranınıetkileyen çok çeşitli faktörler söz konusudur. Eğitim seviyesi, yaş ve cinsiyetin günümüzde işsizlik oranınıetkilediği gözlenmektedir. Bu çalışmada TÜİK’in en son işgücü verileri kullanılarak Türkiye’de eğitim seviyesi,yaş ve cinsiyetin işsizlik oranı üzerindeki etkileri 2005-2019 dönemi için araştırılmıştır. Bu bağlamda, öncelikliolarak ilişkinin varlığını tespit etmek için istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.İkinci olarak eğitim durumu, yaş grupları ve cinsiyet ile işsizlik oranı ortalamalarına ilişkin alt kümelerincelenmiştir. Çalışmanın sonucunda eğitim durumuyla, yaş ve cinsiyetin işsizlik oranları üzerinde istatistikselolarak önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

THE IMPACTS OF EDUCATION, AGE AND GENDER ON UNEMPLOYMENT RATE: THE CASE OF TURKEY

One of the biggest problems encountered by countries as of today involves the lack of increasing employment and, hence, preventing unemployment. Upon analyzing the world economy, it is seen that despite the high growth figures, employment has not been increased and unemployment has not been decreased. Increases in the number of unemployed people disturb social balances and worsen the overall economy. In Turkey, unemployment rates tend to vary by region depending on the population, income inequality, geographical features, and similar factors. Various factors affect the unemployment rate. Educational status, age, and gender are observed to affect the unemployment rate as of today. In this study, the impacts of educational status, age, and gender on the unemployment rate were investigated using the latest labor force data obtained from the TSI over the period 2005-2019. In this context, firstly, a one-way analysis of variance (ANOVA) was statistically used to determine the existence of the relationship. Secondly, the sub-clusters related to educational status, age groups, gender, and average unemployment rates were examined. As a result of the study, it was concluded that educational status, age, and gender have statistically significant impacts on unemployment rates.

___

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

YEŞİL İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ÖLÇEĞİ'Nİ TÜRKÇEYE UYARLAMA ÇALIŞMASI

İlkay ÖZTÜRK, Mustafa SUNDU

TEDARĠK ZĠNCĠRĠ UYGULAMALARININ OTEL ĠġLETMELERĠNĠN PERFORMANSINA ETKĠSĠ: BURSA ĠLĠ ÖRNEĞĠ

A. Zafer ACAR, Karahan KARA, Emin GÜLSOY

ĞİTİM, YAŞ VE CİNSİYETİN İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Ufuk YOLCU, Emek Aslı CİNEL

ZEKA OYUNLARI İLE İLGİLİ YAPILAN BİLİMSEL ARAŞTIRMALARIN TEMATİK VE METODOLOJİK AÇIDAN İNCELENMESİ

Neşe DOKUMACI SÜTÇÜ

MATERYALİST EĞİLİMLERİN TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA KARAR TARZLARINA ETKİSİ: DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Abdulaziz SEZER, Faruk Kerem ŞENTÜRK

SOSYAL BEĞENİRLİK ÖLÇEĞİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Meltem YURTÇU, Erol KOÇOĞLU, Özlem ULU KALIN, Evren ERZEN

A RESEARCH ON THE ANTECEDENTS OF CONSUMER BOYCOTT BEHAVIOR: THE MEDIATING ROLE OF WORD OF MOUTH

Abdülkadir ÖZTÜRK, Sima NART

MÜŞTERİ TATMİNİ VE BAĞLILIĞININ ONLİNE AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİME ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Bülent DEMĠRAĞ, Sinan ÇAVUŞOĞLU

ÖZ DÜZENLEMELİ ÖĞRENMENİN ÖĞRENCİLERİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME VE ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ ÜZERİNDE ETKĠSĠ

Eda ÖZ, Halime Şenay ŞEN

ERGONOMĠK OLMAYAN ÇALIŞMA ORTAMI VE GİZLİ İŞSİZLİK İLİŞKİSİNİN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ: MAVİ YAKALI ÇALIŞANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mehtap ARACI KAZICI