Türkiye ile Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere Arasında İmalat Sanayinde Endüstri-İçi Ticaretin Yapısı

Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile dış ticaretin önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği dört AB ülkesi; Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere arasında imalat endüstrisi dış ticaretinde endüstri-içi ticaretin yapısı ve önemini ortaya koymaktır. Bu amaçla, 1991–2004 dönemi için imalat endüstrisinde endüstri-içi ticaret oranları, SITC (Rev.3) 3 basamaklı ürün grupları düzeyinde, düzeltilmemiş Grubel-Lloyd indeksinin ağırlıklandırılmış ortalamaları kullanılarak hesaplanmıştır.

Pattern of Intra-Industry Trade in Manufacturing between Turkey and Germany, Italy, France and United Kingdom: 1991–2004

The aim of this paper is to show how intra-industry in manufacturing industry had expanded between Turkey and four EU countries; Germany, Italy, France and United Kingdom for the period 1991 to 2004. For this purpose, this paper calculates the weighted average of the unadjusted Grubel-Lloyd indices for these trading partners and for manufacturing industries, using the data at three digit SITC for 1991 and 2004.