MEVDUAT VE KATILIM BANKALARININ KREDİ TEKLİF VE TAHSİS SÜREÇLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Bir banka yönettiği bilanço kalemlerinden gelen veya bilançosu dışından gelen farklı risklere maruz kalır. Mevduat bankalarının bilançolarının aktifindeki oransal olarak en büyük varlık olan krediler, bankaların karlılıkları ve sürdürülebilirlikleri için temel bir ürün olmanın yanı sıra yönetmeleri gereken en önemli risklerin başında gelir. Bankalar kredi riskini yönetmeye müşteri kazanımı sırasında başlayıp bu bağlamda müşterinin kredibilitesini ölçmeye ve analiz etmeye çalışırlar. Bir firmanın kredi talep etmesiyle kredi teklif süreci ve kredi teklifinin kredi tahsis birimine gönderilmesiyle de ilgili firma için tahsis süreci başlamış olur. Çalışmamızda Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankaları ve katılım bankaları arasındaki ticari kredi teklif ve tahsis süreçleri karşılaştırılmıştır. Mülakat yöntemi ile mevduat ve katılım bankaları kredi tahsis birimi uzman yöneticilerine iki banka tipi açısından ticari kredi teklif ve tahsis sürecindeki benzerlik ve farklılıklar sorulmuş, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda iki tip banka arasında kredi teklif ve tahsis süreçleri açısından katılım bankalarının temel prensiplerinin ve bu prensiplere dayalı olarak bazı unsurların tahsis sürecini etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.

___

  • KAYA, F. (Ed.) (2013), Bankacılık Giriş Ve İlkeler, İstanbul: Beta Basım.
  • HAZIROĞLU, T., KOYUNCU, O. ve SOLAK M.Y. (2019), Katılım Bankacılığı İş Modeli, Şakir GÖRMÜŞ, Ahmet ALBAYRAK ve Aydın YABANLI (Ed.), Yaşayan ve Gelişen Katılım Bankacılığı içinde (178-187), İstanbul: TKBB Yayınları.
  • ÅSTRÖM, Z.H., (2012), Rısk Analysıs For Profıt And Loss Sharıng Instruments, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), International University of Sarajevo.
  • CÜCÜK, C.Ö. (2019), Kredi Taleplerinde İstihbarat ve Kredi Skorlamanın Karar Verme Süreçlerine Etkisi, Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Ayrıntı Dergisi, Cilt 7, Sayı 77. ESMER, Y. ve BAĞCI, H., (2016), Katılım Bankalarında Finansal Performans Analizi: Türkiye Örneği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 8, Sayı 15.
  • ÖZKAN, N. ve IŞIL, G., (2016), İslami Bankalarda Kredi Riskini Belirleyen Faktörler: Panel Veri Analizi ile Türkiye’de Katılım Bankacılığı Üzerine Ampirik Bir Uygulama, Maliye Finans Yazıları, Sayı 105.
  • PARLAKKAYA, R. ve ÇÜRÜK, A.S., (2011), Finansal Rasyoların Katılım Bankaları ve Geleneksel Bankalar Arasında Bir Tasnif Aracı Olarak Kullanımı: Türkiye Örneği, Ege Akademik Bakış, Cilt 11, Sayı 3.
  • BDDK, https://www.bddk.org.tr/ContentBddk/dokuman/veri_00014_58.pdf, (02.03.2021)
  • TKBB, https://www.tkbb.org.tr/banka-genel-bilgileri#1728, (02.03.2021)
  • TKBB, https://www.tkbb.org.tr/mukayeseli-tablolar (02.03.2021)
  • KAP, https://www.kap.org.tr/tr/bist-sirketler, (01.03.2021)