KONJOİNT ANALİZİ İLE GAZETE TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

Bu çalışmada, Türkiye'de okurların basılı gazete alımlarını etkileyen bazı faktörler tespit edilerek, okur tercihlerini belirlemek amacıyla son yıllarda pazarlama araştırmalarında oldukça yaygın olarak kullanılan Konjoint Analizi uygulaması yapılmıştır. Yapılan bu araştırmada, İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü bölümlerinde eğitimlerini sürdüren farklı yaş gruplarındaki 48 öğrencinin katılımıyla Konjoint Analizine yönelik bir anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçları özellikle kadın ve erkek okuyucular üzerinde ayrı ayrı analiz edilmiş ve cinsiyete yönelik gazete tercihinde farklı kriterlere önem verilip verilmediği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

-

In this study, some factors influencing purchases will be determined for the printed newspaper readers in Turkey. For this determination widely used in marketing research in recent years Conjoint Analysis application is used. In this research,48 students in different age groups in Istanbul Commerce University responded the questionnaire for Conjoint Analysis. Research results on readers, especially women and men and gender was analyzed separately for consideration in the choice of newspapers

___

  • AKINCI, Ey lem Deniz, Sevil Bacanlı ve Gülay Kıroğlu Uyarlamalı Konjoint Analizi ve İstanbul İndirim Marketleri Üzerine Bir Uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi. İstanbul. 200 ÇAMLIDERE, Özlem. Konjoint Analizi ve Cep Telefonları Üzerine Bir Uygulama. (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi). Ankara. 2005. ÇATPINAR, Hülya. Özel Sağlık Sigortalarında Konjoint Analizi ile Tüketici Tercihi. Sigorta Araştırmaları Dergisi. 2005. Sayı 1.
  • DİNÇ, Yasin. Konjoint Analizi ve Otomobil Seçim Kriterleri Üzerine Bir Uygulama. (Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi). 2010. ERDOĞAN, Canay. Tüketicilerin Otomobil Tercihlerinin Konjoint Analizi ile Belirlenmesi. (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi). Ankara. 2006. HAIR, Joseph, Rolph Anderson, Ronald Tatham & William Black. Multivariate Data Analysis. Prentice Hall. 1998. JANSSEN, Wim, Katrien Wijnen, Patrick De Pelsmacker & Patrick Van Kenhove. Marketing Research with SPSS. Prentice Hall. Financial Times. 2008. KOTLER, Philip. Kotler ve Pazarlama - Pazar Yaratmak, Para Kazanmak ve Pazara Egemen Olmak. (Ayşe Özyağcılar, Çev.). Sistem Yayıncılık. İstanbul. 2003. KUHFELD, Warren. Marketing Research Methods in SAS. Sas Institute. 2005. MALHOTRA, Naresh, David Birks. Marketing Research-An Applied Approach. Prentice Hall. 2003. NAKİP, Mahir. Pazarlama Araştırmalarına Giriş. Seçkin yayıncılık. Ankara. 2005. ÖZTEK, Yaman, Özgür Çengel ve Ulun Akturan. Hizmet Pazarlaması ve Bireysel Emeklilik Sektöründe Bir A raştırma. Bigart Yayınları. İstanbul. 2008. SAY, Abdurrahman Tansu. Bilim ve Pazarlama. Beta Yayınları. 2007. SOYKAN, Yavuz. Endüstride Satın Alma Kararlarında Konjoint Analizi ve Bir Uygulama. Akademik Bakış Dergisi. 2009. Sayı 16. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI. Gazetecilik-Türk Basınının Doğuşu ve Gelişimi. Ankara. 2011. 25
  • TATLIDİL, Hüseyin. Siyasi Lider Profili-Konjoint Analizi Uygulaması. (Basılmamış Notlar). 2005. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. Haber Bülteni-Yazılı Medya İstatistikleri 2011. 2012. www.tuik.gov.tr . YILDIRIM, Figen. Pazarlama Araştırmaları Ders Notları. İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü. 2009. YÜKSEK, Berrin. İşletmelerde Pazar Yönlü Kültürel Değişim. Etkin Basın Yayın Dağıtım. Bursa. 2007.