BOYLAMSAL VERİLERDE ÇOK DÜZEYLİ ANALİZLER: DİL GELİŞİMİNE İLİŞKİN BİR UYGULAMA

Bebeklerin gelişimlerindeki sapmaların belirlenmesinde çeşitli yöntemler ve bu yöntemlere bağlı olan ölçekler kullanılmaktadır. Bu çalışmada 40 bebeğe, 12, 24 ve 36 aylık dönemlerde gelişimlerini ölçmek için bir ölçek uygulanmış ve bu dönemlerdeki dil gelişimleri çok düzeyli model kullanılarak, ek gıda kullanmaksızın sadece anne sütü alındığı süre, bebeğin bu üç dönem içerisindeki sosyal-duygusal gelişimi ve ince motor gelişimi değişkenleri ile açıklanmıştır. Alt model olarak bebeğin ek gıdaya geçmeden anne sütü aldığı süre; bebeğin cinsiyeti, doğum sırasında annenin eğitim durumu ve bebeğin doğduğu andaki ağırlığı değişkenleri ile belirtilmiştir. Ayrıca bebeğin sosyal-duygusal gelişimi için; annenin eğitim durumu ve doğum yaptığı zamanda annenin yaşı, bebeğin ince motor gelişimi için ise bebeğin cinsiyeti, annesinin eğitim durumu, bebeğin doğduğu zamanki boyu ve ağırlığı değişkenleri ile diğer alt modeller oluşturulmuştur. Boylamsal bir yapı sergileyen bu verilere çok düzeyli analiz yöntemleri uygulanmıştır.

-

There are various methods and scales used for determining the deviations of the baby growth. A scale has been applied to 40 babies in the 12, 24 and 36 month periods and language development has been explained by the period of breast feeding without any additional food, social-emotional development during these periods and fine motor development variables. As a sub-model the period of breast feeding without any additional food has been explained by the gender of the baby, the educational status of the mother during birth and the birth weight of the baby. Furthermore other sub-models, the social-emotional development of the baby has been interpreted by the educational status and the age of the mother during birth variables, fine motor development of the baby has been explained by the baby's gender, mother's educational status, baby's birth height and weight variables. Multilevel analysis has been applied to these data which have longitudinal structure

___

  • Aitkin, M., Longford, N.T. 1986. Statistical Modelling Issues in School Effectiveness Studies (with discussion), Journal of the Royal Statistical Society A, 149(1): 1-43.
  • Aral, N., Baran, G., Çocuk Gelişimi, Ya-Pa Yayınları, İstanbul.
  • Catrien, C.J. Bijleveld, Kamp L.J. 1998. Longitudinal Data Analysis, Designs, Models and Methods, Sage Publications, London.
  • De Leeuw, J., Kreft, I.G.G. 1986. Random Coefficient Models For Multilevel Analysis, Journal of Educational Statistics, 11:57-86.
  • Goldstein, H. 1986. Multilevel Mixed Linear Model Analysis Using Iterative Generalised Least Squares, Biometrika, 73(1):43-56.
  • Raudenbush, S. W., Bryk, A. S. 2002. Hierarchical Linear Models, Applications and Data Analysis Methods, Second Edition, Sage Publications, London.
  • Stephen Raudenbush, Tony Bryk. 2000. HLM 6 Hierarchical Linear and Nonlinear Modeling, Scientific Software International, Inc.
  • Singer, J. D., Willett, J. B. 2003. Applied Longitudinal Data Analysis, Modeling Change and Event Occurrence, Oxford University Press, New York.
  • Yavuzer, H. 1999. Çocuk Psikolojisi, Remzi Kitabevi, İstanbul.