SANAT EĞİTİMİNDE MOBİL TEKNOLOJİ KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ VE MOTİVASYONLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Eğitimin her alanında faydalanılan teknolojinin atölye dersleri için de kullanımı mümkündür. Bu doğrultuda araştırmada resim-iş eğitiminde öğrenim gören öğrencilerin mobil teknolojik araçların (akıllı telefon, tablet bilgisayar, notebook vb.) atölye dersleri için kullanılması hakkındaki görüş ve önerilerinin ortaya çıkarılması ve görüşler doğrultusunda mobil cihazların daha verimli kullanılabilmesi için olanaklar sağlanması hedeflenmektedir. Çalışma, 2019-2020 eğitim yılı güz döneminde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş öğretmenliğinde eğitim alan her sınıf seviyesinde 45 öğrencinin gönüllü katılımları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi ile desenlenen çalışmada veriler uzman görüşü ile oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme formuyla toplanan nitel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Görüşmeler doğrultusunda çıkan sonuçların atölye dersleri için mobil cihaz kullanımının gerekli olduğu, bilgiye daha hızlı ulaşma, görsellere bakma, eskiz oluşturma, değişik programları (photoshop, pixelart, picsart vb.) etkin kullanabilme gibi avantajlarının bulunduğunu göstermiştir. Mobil cihazların atölye derslerinde kullanımı esnasında yaşanan sıkıntı ve sınırlılıklar olarak; özellikle öğrencilerin görsel araştırması yaparken cihazın şarjının çabuk bitmesi ve İnternet erişim problemleri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Motivasyon açısından bakıldığında ise mobil cihazların hızlı ve ulaşılabilir olmasının öğrencilerin motivasyonunu olumlu etkilediği ancak zaman zaman dikkat dağınıklığı gibi olumsuzluklara da neden olduğu tespit edilmiştir.Genel olarak eğitimin her alanında olduğu gibi sanat eğitiminde de mobil cihazların eğitim ve öğretime olumlu katkısı olduğu belirlenmiştir.

___

  • Ağca, R., K. ve Bağcı, H. (2013) Eğitimde mobil araçların kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(4).
  • Aydemir, M., Küçük, S. ve Karaman, S. (2012) Uzaktan eğitimde tablet bilgisayar kullanımına yönelik öğrenci görüşlerinin İncelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(4).
  • Bogdan, R. C. ve Biklen, S. K. (1992). Qualitative research for education: ıntroduction and methods. Boston: Allyn and Bacon.
  • Bölükoğlu, H.İ. (2002). Bilgi çağında eğitim fakültelerinde resim-iş eğitiminin genel bir değerlendirmesi. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(3), 247-259.
  • Hoic-Bozic, N., Mornar, V. ve Boticki, I. (2009). A blended learning approach to course design and implementation. Education, IEEE Transactions on, 52(1), 19-30.
  • Kayabaşı, Y. (2005). Sanal gerçeklik ve eğitim amaçlı kullanılması. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 4, 151-158.
  • Leech, N. L. ve Onwuegbuzie, A. J. (2007). An array of qualitative data analysis tools: a Call for data analysis triangulation. School Psychology Quarterly, 22, 557-584.
  • Meriçelli, M. ve Uluyol, Ç. (2016) Web ve mobil destekli harmanlanmış öğrenme Ortamlarının öğrencilerin motivasyon ve Akademik başarılarına etkisi. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 11(9), 879-904
  • Polat, H. H. (2010). Temel tasarım eğitimi dersinde web destekli renk öğretiminin öğrenci başarısına etkisi. SBRAD, 15, 145-167.
  • Taşkesen, S. ve Yılmaz, M. (2018). 3D modelleme programları ve figür imajlarının desen dersi başarılarına etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(1), 49-55.
  • Tepecik, A. ve Zor, A. (2014). Yapılandırmacı yaklaşıma göre web tabanlı bilgisayar destekli sanat eğitiminin akademik başarıya etkisi. İDİL, 3(14), 51-70.
  • Ünal, M. (2012). Bilgi çağında değişim ve liderlik. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, XXXII(I), 297-310.
  • Ünalan, H. T. (2016). Eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde internet destekli öğrenme ortamlarının oluşturulması. AUAD, 2(1), 130-147.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2003). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları
  • Zor, A. ve Tepecik, A. (2015). Sanat eğitiminde yeni yaklaşımlar ve teknoloji kullanımı. Global Journal of Arts Education, 5(1).