ODAKLI İMAJ ALGILARI: İŞGÖRENLER ÜZERİNE KESİTSEL BİR ÇALIŞMA

Bu çalışmanın amacı, işgörenlerin örgütlerinin sosyal yardım odaklı olarak sosyal sorumluluklarını yerine getirmeleri sonucunda örgütlerinin imajıyla ilgili nasıl bir düşünceye sahip olduklarını saptamaktır. Çalışmanın verileri, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 19 örgütteki 361 işgören üzerinde uygulanan anket yoluyla elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda çalışmanın hipotezleri olarak belirlenen 7 ana hipotezin hepsi, 21 alt hipotezin ise 8 tanesi kabul edilmiştir. Yapılan Korelasyon Analizleri sonucu sosyal yardımlar ve sosyal sorumluluk ile örgütsel imaj arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon Analizi sonucu ise sosyal yardımlar ve sosyal sorumluluğun örgütsel imajı anlamlı seviyede etkilediği görülmüştür. Fark Testleri’nde ise katılımcıların algıları arasında yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, işletmedeki mesleki sınıf, toplam çalışma süresi ve pozisyon değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar da belirlenmiştir.

Organizations’ Image Perceptions Focused Social Welfare and Social Responsibility: A Cross Sectional Study on Employees

The aim of this study is to determine the activities of the employees in the sense of social welfare, ie the extent to which they fulfill their social responsibilities, and to determine how they think about the image of their organizations. The data of the study were collected through a questionnaire applied on 361 employees in 19 organizations operating in Kütahya 1st Organized Industrial Zone. As a result of the analyzes, all 7 main hypotheses and 8 of 21 sub-hypotheses were accepted as the hypotheses of the study. As a result of the Correlation Analysis, significant relationships were found between social welfares-organizational image and social responsibility-organizational image. As a result of the Regression Analysis, it was seen that social welfares and social responsibility factors significantly affected the organizational image. In the Difference Tests, significant differences were found between participants’ perceptions according to age, gender, educational level, occupational class, total working time and position variables.

___

Akgül, H. (2015). Kurumsal sosyal sorumluluğun kurumsal itibar ve imaj ile ilişkisi: GSM sektörü örneğinde bir alan araştırması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Altındağ, Ö. (2007). Sosyal yardım sisteminin çalışanların gözüyle değerlendirilmesi (Ankara Örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Altun, F. (2014). Afetlere yönelik sosyal yardım ve sosyal hizmetler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Arendt, S. & Brettel, M. (2010). Understanding the influence of corporate social responsibility on corporate identity, image, and firm performance. Management Decision, 48(10), 1469-1492.

Balta Peltekoğlu, F. (2007). Halkla ilişkiler nedir?, İstanbul: Beta Basım.

Bay, E. (2006). İsteğe bağlı kurumsal sosyal sorumluluk bileşeninin Türkiye kapsamında incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.

Canöz, N. (2015). Hizmet sektöründe kurumsal imaj algısı: Türk hava yolları örneği. Yayınlanmamış doktora tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ceritoğlu, A. B. (2011). Kurumsal sosyal sorumluluk ve işletmelerin çevre bilinci eksenindeki uygulamaların tüketici satın alma davranışı ve kurum imajı algısına etkisi. İstanbul: Yalın Yayıncılık.

Çiçek, Ş. E. (2012). Türkiye’de belediyelerin sosyal hizmet ve sosyal yardım politikaları: Batı Akdeniz örneği. Ankara: Türkiye Belediyeler Birliği Yayınları.

Ersöz, H. Y. (2007). Türkiye’de kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının gelişiminde meslek ve sivil toplum kuruluşları. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları, No.: 2007-36.

Gül Özdoğan, Y. (2018). Otel çalışanlarında kurumsal sosyal sorumluluk (kss) ve kalite algısı ilişkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Güleryüz, İ. (2019). Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin kurumsal itibar üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Gülmez, E. (2011). Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin kurum imajına etkisi üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Güngör, E. (2017). Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının politikaları ve politikaların etkinliği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Güzelcik, E. (1999). Küreselleşme ve işletmelerde değişen kurum imajı. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Hacımahmutoğlu, H. (2009). Türkiye’deki sosyal yardım sisteminin değerlendirilmesi. Ankara: DPT Uzmanlık Tezi, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı.

Hülakü, O. G. (2018). Kentsel yoksulluğu azaltmada yerel sosyal yardımlar: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yalova: Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Kalaycı, S. (2015). Yoksulluk kültürü ve sosyal dayanışma geleneği -Yunus Emre Kültür Vakfı örneği-. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Karaman: Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Karadeniz, M. (2010). Halkla ilişkiler faaliyetlerinin rolü ve önemi. İstanbul: Beta Basım.

Kesgin, B. (2013). Kamu sosyal politikalarında sosyal yardım. İstanbul: Açılım Kitap.

Koçoğlu, C. (2016). Kurumsal sosyal sorumluluk algısının tüketici temelli marka denkliği bileşenleri üzerindeki etkisi: TR81 düzey 2 bölgesindeki Ford kullanıcıları üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi, Zonguldak: Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Mustafayeva, L. (2007). Sosyal sorumluluk ile örgütsel vatandaşlık davranışları ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Okumuş, M. (2013). Kurumsal vatandaşlık anlayışı ve kurumsal imaj ilişkisi: Tüketiciler üzerinde bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Özalp, İ., Tonus, H. Z. & Sarıkaya, M. (2008). İktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin kurumsal sosyal sorumluluk algılamaları üzerine bir araştırma. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 69-84.

Özdemirci, A. (2012). Popüler kültür, tüketim psikolojisi ve imaj yönetimi: Türkiye (1950- 1980). İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

Özgüven, N. (2010). İşletmelerin uyguladıkları sosyal sorumluluk kampanyalarının müşteri bağlılığı yaratmaktaki rolü ve bir uygulama. Yayınlanmamış doktora tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Öztürk, N. & Öztürk, Y. (2010). Yoksullukla mücadelede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları. Ankara: Palme Yayıncılık.

Polat, S. (2016). Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları üzerinde vergi ahlakı ve vergi adaleti algısının etkisi: kurumsallaşmanın aracılık rolü ve kobi’ler üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sabuncuoğlu, Z. (2004). İşletmelerde halkla ilişkiler. İstanbul: Aktüel Yayınları.

Ustabaşı, D. (2013). Kamu ve kamu dışı sosyal yardım uygulamalarının değerlendirilmesine yönelik bir araştırma -Konya örneği-. Yayınlanmamış yüksek tezi, Yalova: Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yavuz, C. (2008). Halkla ilişkiler. (2. Baskı), Ankara: Detay Yayıncılık.

Yücel Doğan, S. & Varinli, İ. (2010. İşletmelerde sosyal sorumluluk anlayışı ve kurumsal imaj ilişkisi: banka müşterilerine yönelik bir araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(2), 1-26.

Yücel Doğan, S. (2009). İşletmelerde sosyal sorumluluk anlayışı ve kurumsal imaj ilişkisi: Balıkesir’deki banka müşterilerine yönelik yapılan bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.