ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLEMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: NAZİLLİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik ve kişilik özelliklerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan girişimcilik kavramı ekonomik gelişmenin dinamiğini oluşturan unsurlardan birisi haline gelmiştir. Girişimcilik bireysel ve toplumsal refahı artıran temel araçlardan biri olarak dikkat çekmiştir. Girişimci, çevresini inceleyen ve çevrensindeki muhtemel ihtiyaçları görmesini bilen, iş yapmak için gerekli kaynakları bir araya getirebilme yeteneğinde olan, risk alabilen, yenilikçi düşünebilen aynı zamanda yeniliklere açık olan bireydir. Girişimcilik ise bireylerdeki yaratıcılık ve risk üstlenme gibi niteliklerin önem kazandığı üretkenlik yeteneği olarak tanımlanabilir. Kişisel özelliklerin yanı sıra çevresel, ekonomik, kültürel faktörler girişimciliğin çok yönlü bir biçimde ele alınmasını gerektirmektedir. Gelişmekte olan ekonomiler için stratejik bir öneme sahip olan girişimcilik, daha çok kar elde etmenin yollarının araştırılması, atıl kaynakların aktif hale getirilmesi ve yeni iş alanlarının yaratılması gibi sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Girişimcilik, aynı zamanda yeni mal ve hizmetlerin piyasaya girmesinde ve istihdamın artırılmasında etkili olacaktır. Literatürde tartışılan önemli konulardan birisi olan girişimcilikle ilgili birçok teorik ve uygulamalı çalışmalar yapılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı potansiyel girişimciler olarak kabul edilen önlisans öğrencilerinin girişimciliğe olan eğilimlerini belirlemeye çalışmaktır. Hem sempozyum alanı olması hem de önlisans öğrencilerinin meslek eğitimi alıp iş hayatına diğer öğrencilerden daha önce atılma potansiyellerinin olması nedeniyle çalışma önlisans öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerini belirlemeye yöneliktir. Ayrıca önlisans öğrencileri için Türkiye koşullarında lisans öğrencilerine göre istihdam olanaklarının daha zorlayıcı olması onların girişimcilik potansiyelinin daha yüksek olması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Çalışmada öncelikle girişimci ve girişimcilikle ilgili bilgiler verilmiş, önceki dönemlerde bu konu ile ilgili yapılan çalışmaları içeren literatür araştırması yapılmıştır. Ortalama 566 öğrenciden oluşan örneklem grubuna, onların demografik özelliklerini ve girişimcilik eğilimlerini belirlemeye yönelik sorulardan oluşan 2 bölümlük anket uygulanmıştır. Değerlendirmeler 5’li likert ölçeğiyle SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimine sahip oldukları görülmüştür.

___

  • Akçakanat, T., Mücevher, M. H. ve Çarıkçı, İ. H. (2014). Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık Bölümlerinde Okuyan Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinin Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi: SDÜ Örneği. AKÜ İİBF Dergisi, Cilt XVI Sayı:2, 137–153.
  • Arslan, K. (2002), Üniversiteli Gençlerde Mesleki Tercihler ve Girişimcilik Eğilimleri, Doğuş Üniversitesi Dergisi, Sayı 6, 1–11.
  • Avşar, M (2007). Yüksek Öğretimde Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerinin Araştırılması, Çukurova Üniversitesinde Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Bilge, H. ve Bal, V. (2012). Girişimcilik Eğilimi: Celal Bayar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:16, 131–148.
  • Bridge, S., O’Neill, K. ve Cromie, S. (2003). Understanding Enterprise, Entrepreneurship and Small Business, Palgrave Macmillan: New York
  • Demirel, E., ve Tikici, M. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Beyin Baskınlık Analizi İle Değerlendirilmesi: İnönü Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Örneği, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 9(32), 221–253.
  • Demireli, C., Uluköy, M., Kahya, V. ve Demirağ, F. (2014). Farklı Öğrenim Düzeyindeki Öğrencilerin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 3 Sayı: 1, 1–17.
  • Hisrich, D. Robert ve Peters, P. Michael, Entrepreneurship Starting, Developing and Managing A New Enterprise, Irwin, Boston, 1992.
  • İbicioğlu, H. Taş, S. ve Özmen, H. İ. (2010). Üniversite Eğitiminin Girişimcilik Düşüncesinin Değişimine Etkisi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 2/1, 53–74.
  • İşcan, Ö. F. ve Kaygın, E. (2011). Potansiyel Girişimciler Olarak Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi Cilt 3, Sayı 2, 275–286.
  • Keleş, H. N., Özkan, T. Doğaner, D. ve Altunoğlu A. E. (2012). Önlisans Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Yıl:5 Sayı:9, 107–118.
  • Konaklıoğlu, E. ve Kızanlıklı, M. M. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Proaktif Kişilik Özellikle-ri İle Girişimcilik Eğilimleri Arasındaki İlişki, Ticaret ve Turizm Egitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 1, 72–92.
  • Korkmaz, O. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Bülent Ecevit Üniversitesi Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, C.XIV, S II, 209–226.
  • Morrıs, M. H., Vuuren, J. V., Cornwall, J.R. ve Scheepers, R. (2009). Properties Ofbalance: A Pendulum effect in corporate entrepreneurship, Business Horizons, 52, 429-440.
  • Müftüoğlu, T. ve Durukan, T. (2004), Girişimcilik Ve Kobi’ler Sorunlar, Fırsatlar Ve Çözüm Önerileri. İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Özdemir, L. (2013). Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinin Sosyo Demografik Özellikler Açısından Değerlendirilmesi. Internatıonal Conference On Eurasıan Economıes, 617–626.
  • Patır, S. ve Karahan, M. (2010). Girişimcilik Eğitimi ve Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması. İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt 1 . Sayı 2, 27–44.
  • Robbins, S. ve Coulter, M. (2002), Management. New York, NY: Prentice Hall International.
  • Solmaz, S. A., Aksoy, Ö, Şengül, S. Ve Sarıışık, M. (2014). Üniversite Öğrencilerinin Girişimci Kişilik Özelliklerinin Belirlenmesi: Turizm Lisans ve Ön Lisans Öğrencileri Üzerine Bir Alan Araştırması. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisii 16 (26, 41–55.
  • Taysı, K. ve Canbaz, S. (2014). Önlisans Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerini Ve Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Electronic Journal Of Vocational Colleges-May/Mayıs, 59–67.
  • Yaghoubi, N. M. ve Ahmadi, F. (2010). Factors Affecting the Women Entrepreneurship in Industrial Section”, European Journal of Social Sciences, 17(1), 88–95.
  • Allen, K. R. (2006), Launchingnew Ventures, An Entrepreneurialapproach. Boston: Houghtonmifflincompany.
  • Nybakk, E. ve Hansen, E. (2008). “Entrepreneurialattitude, Innovation and Performanceamongnorwegian Nature-Based Tourism Enterprises”, Forestpolicy and Economics, 10, 473–479.
  • TÜSİAD, (2003), Türkiye’de Girisimcilik, www.tusiad.org.tr adresinden 05 Eylül 2015 tarihinde alınmıştır.
  • Ulaş, D. (2006). Franchising Sisteminin Girişimcilik Açısından Değerlendirilmesi,” Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (3), 133–151.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÜÇÜNCÜ KUŞAK ÜNİVERSİTE KONSEPTİNDE MESLEKİ EĞİTİMİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Reha Metin ALKAN, Menekşe ŞAHİN

YAŞAM KALİTESİ’NİN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER İLE İLİŞKİSİ: “TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI” ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Nuran AKYURT

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ VE SOSYAL AĞLAR: NAZİLLİ, ATÇA VE KUYUCAK MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KARŞILAŞTIRMASI

Zehra GÜLCAN, Şanser VURGUN, Bahar GÜRDİN, G. Müge AKPINAR

MESLEKİ EĞİTİM - İSTİHDAM İLİŞKİSİ: TÜRKİYE’DE MESLEKİ EĞİTİMİN KALİTE VE KANTİTESİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Ceyda Erden ÖZSOY

TÜRKİYE İŞ GÜCÜ PİYASASI, İŞGÜCÜ TALEBİ VE MESLEK YÜKSEKOKULLARININ MEVCUT PROGRAMLARININ BU TALEBİ KARŞILAMA DÜZEYİ (DOĞU MARMARA ÖRNEĞİ)

Kartal TÜRK, Süleyman BAKKAL

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNDE AVRUPA BİRLİĞİ ALGISI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ UZUNKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Taner KARAKUZU, Seyfi AKTOPRAK, Çiğdem ERK, İlker LİMON

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Ozan ÇATIR, Ali ŞİMŞEK, Nilay ÖLEKLİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ARAPGİR MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK PROGRAMLAR ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE ANALİZİ

Tarkan KOCA, Alper Tunga ÖZGÜLER, Serhat AKSUNGUR

ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLEMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: NAZİLLİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Sultan SALUR, Yıldırım TOPRAK

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN OBEZİTEYE İLİŞKİN TUTUMLARI

Esra USTA, Kadriye ACAR, Dilek AYGİN