MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNDE AVRUPA BİRLİĞİ ALGISI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ UZUNKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Türk dış siyasetinin önemli aktör ve sorunsallarından birini oluşturan Avrupa Birliği (AB), Türk kamuoyunda uzun yıllardır tartışılmaktadır. Bu tartışmaların temelini AB –Türkiye üyelik süreci oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de meslek yüksekokullarında (MYO) eğitim alan öğrencilerin AB’ye yönelik algılarının ortaya çıkarılmasını hedeflemektedir. Çalışmanın bu okullarda okuyan öğrencilere yönelik gerçekleştirilmesinin temel nedenlerinden biri Türkiye’nin nüfusunun çoğunluğunu gençlerin oluşturmasıdır. Türkiye’nin Avrupa kıtası toprakları içinde yer alan ve konumu itibari ile iki AB (Yunanistan- Bulgaristan) ülkesine komşu olan Edirne’de bulunan Trakya Üniversitesi’ne bağlı olan Uzunköprü MYO, gerek bulunduğu konum gerekse eğitim müfredatında bulunan “AB-Türkiye İlişkileri” dersi açısından bu çalışma için örnek olarak seçilmiştir. “Meslek Yüksekokullarında Avrupa Birliği Algısı: Trakya Üniversitesi Uzunköprü Meslek Yüksekokulu Örneği” ismi ile II. Ulusal Sinanpaşa MYO Kongresi’nde 23-24 Mayıs 2014 tarihinde sunulan bildiri çalışmasında elde edilen bulgular ile bu çalışma için yapılan anket sonuçları karşılaştırılacaktır. Bu bildiri kapsamında karşılaştırması yapılacak çalışmanın evrenini 2013-2014 akademik yılı güz döneminde Trakya Üniversitesi Uzunköprü MYO’da öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Bu evrenden tabakalı örneklem yoluyla tesadüfen seçilen 384 öğrenci üzerinde araştırma 2013 yılında tamamlanmıştır. Bu çalışmada, 2015 yılında Uzunköprü MYO’da eğitim alan öğrencilerin AB algısı, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda gelinen aşama ve ileriye yönelik öngörülerini ortaya çıkaracak ve bu durum ismi geçen çalışma ile karşılaştırma yapılarak algının ölçülmesi amaçlanmaktadır. Uzunköprü MYO öğrencilerinin Türkiye’nin AB üyeliği hakkındaki görüşlerini, olumlu ya da olumsuz olan bu görüşlerin nedenlerini, AB hakkındaki bilgi düzeylerini, AB’nin geleceğine yönelik düşüncelerini, Türkiye’nin AB dışında seçenekleri olup olmadığını ortaya koyacak şekilde geçmiş çalışma ile mukayese edilecektir. Bu bağlamda, çıkacak bulgular sonuç bölümünde tartışılacaktır.

___

  • Alkan, N. (2008). AT ile İlişkiler. Editör H. Çakmak, Türk Dış Politikası 1919-2008. (pp. 766-771). Ankara: Platin Yayınları.
  • Armaoğlu, F. (2010). 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi. İstanbul: Alkım Yayınevi
  • Davutoğlu, A. (2014). Stratejik Derinlik. İstanbul: Küre Yayınları.
  • Erhan, Ç., ve Arat, T. (2012). AT’yle İlişkiler. Editör B. Oran, Türk Dış Politikası Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Cilt I:1919-1980. (pp. 808-853). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Erhan, Ç., ve Arat, T. (2009). Avrupa Topluluklarıyla İlişkiler. Editör B. Oran, Türk Dış Politikası Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Cilt II:1980-2001. (pp. 83-123). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Karakuzu, T. ve Aktoprak, S. ve Asma, A., (2014). Meslek Yüksekokullarında Avrupa Birliği Algısı: Trakya Üniversitesi Uzunköprü Meslek Yüksekokulu Örneği. Editör G. Ocak, II. Ulusal Sinanpaşa MYO Kongresi, (pp.95-96). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Karpat, K. (2012). Türk Dış Politikası Tarihi, İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Özer, A. (2009).Avrupa Birliğine Tam Üyeliğin Eşiğinde Türkiye. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 16 (1), 89-105.
  • Özer, A. (2007). Temel Belgeler Eşliğinde Türkiye –Avrupa Birliği İlişkileri. Sayıştay Dergisi,66 (67), 67-98.
  • Sander, O. (2008). Siyasi Tarih 1918-1994. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Sönmezoğlu, F. (2006). II. Dünya Savaşı’ndan Günümüze Türk Dış Politikası. İstanbul: Der Yayınları.
  • Taşdemir, H. (2008). Türkiye –Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) İlişkileri. Editör H. Çakmak, Türk Dış Politikası 1919-2008 (pp. 538-540). Ankara: Platin Yayınları.
  • Turan, S. (1998). Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri ya da Bitmeyen Senfoni. Balkan Araştırmaları, 1(1), 298-311.
  • Turan, S. (2003). Yunanistan ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Giriş Süreçleri Üzerine Bir İnceleme. Editör S. Turan, Keşan Sempozyumu, (pp.335-351). Keşan: Keşan Belediyesi Yayınları.
  • Uçarol, R. (2013). Siyasi Tarih 1789-2012. İstanbul: Der Yayınları.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN OBEZİTEYE İLİŞKİN TUTUMLARI

Esra USTA, Kadriye ACAR, Dilek AYGİN

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN MESLEK YÜKSEKOKULUNA İLİŞKİN ALGILARININ METAFORLAR ARACILIĞIYLA ANALİZİ

Başak COŞKUN DEMİRPOLAT, M. Göksel KÖROĞLU, Merve TURPÇU

SOSYAL HİZMET VE DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN İSTİHDAM SORUNLARI

Selman YARCI, Polat S. ALPMAN

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ VE SOSYAL AĞLAR: NAZİLLİ, ATÇA VE KUYUCAK MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KARŞILAŞTIRMASI

Zehra GÜLCAN, Şanser VURGUN, Bahar GÜRDİN, G. Müge AKPINAR

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINA KATILIM DÜZEYİ İLE İLGİLİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Başar UYMAZ, Rezzan KASIM, Pınar ŞANLIBABA, Rukiye Duygu ÇAY, Fatma AŞILIOĞLU

YAŞAM KALİTESİ’NİN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER İLE İLİŞKİSİ: “TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI” ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Nuran AKYURT

MYO'LARDA YENİLİKÇİ BAKIŞ AÇISININ EĞİTİM BOYUTUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Asiye YÜKSEL, Öznur GÖKKAYA, Barış DEMİR

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Ozan ÇATIR, Ali ŞİMŞEK, Nilay ÖLEKLİ

TÜRKİYE İŞ GÜCÜ PİYASASI, İŞGÜCÜ TALEBİ VE MESLEK YÜKSEKOKULLARININ MEVCUT PROGRAMLARININ BU TALEBİ KARŞILAMA DÜZEYİ (DOĞU MARMARA ÖRNEĞİ)

Kartal TÜRK, Süleyman BAKKAL

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA ORYANTASYON EĞİTİMİNİN ROLÜ

Safiye BOZKURT, İclal YÜKSEL, Gazi UÇKUN