MESLEK YÜKSEKOKULUNDA ÖRGÜN ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN ÖĞRETİM DERSİNE KARŞI YAKLAŞIMI

Bilişim ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişme hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında birçok fırsatın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Günümüzde uzaktan eğitim bu teknolojik gelişmelerle birlikte oldukça yaygınlaşmıştır. Uzaktan eğitim, öğrenci ve öğretim elemanını sanal sınıf ortamında mekândan bağımsız olarak bir araya getirirken, zamandan bağımsız olarak da öğrenciye eğitim olanağı sunmaktadır. Günümüzde birçok üniversitede uzaktan eğitim programları bulunmakla birlikte örgün eğitimdeki programların bazı dersleri de uzaktan eğitim şeklinde yürütülmektedir. Bu çalışmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde uzaktan eğitim şeklinde yürütülen Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersini alan öğrencilerin, uzaktan eğitim sistemine bakış açıları değerlendirilmek istenmiştir. Bu kapsamda, Köyceğiz Meslek Yüksekokulu öğrencileri çalışma kapsamına alınmış ve anket tekniğinden yararlanarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler, istatistik paket programı (SPSS 20) vasıtasıyla gerekli testler uygulanarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak örgün öğretimdeki öğrencilerin uzaktan eğitim BİT dersinden memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyetlerine ve öğretim gördükleri programlara göre istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.

___

  • Akgül, A., ve Çevik, O. (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları. Ankara: Emek Ofset.
  • Akman, E. ve Güler İ. (2008). Biyomedikal Mühendisliğinde Uzaktan Eğitim Çalışmaları. Bilişim Teknolojileri Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 2, 47-52.
  • Çakmak, A. Ç. (2013). Uzaktan Eğitim Hizmetinin Öğrenciler Tarafından Değerlendirilmesi: Karabük Üniversitesi’nde Bir Uygulama. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi Yıl:12 Sayı:23 Bahar, 263-287.
  • Ekici, G. (2003). Uzaktan Eğitim Ortamlarının Seçiminde Öğrencilerin Öğrenme Stillerinin Önemi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,12, 48-55.
  • İşman, Aytekin (2011). Uzaktan Eğitim. 4. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Seven, M. A. (2012). Uzaktan ve Örgün Eğitime Devam Eden Öğrencilerin İngilizce Dersindeki Başari Düzeylerinin Karşılaştırılması. Ekev Akademi Dergisi Yıl: 16 Sayı: 50, 215-228.
  • Özarslan, Y., Emirtekin, E. ve Balta, S. (2014). Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Deneyimi: Kurumsal Temel Derslerin Çevrimiçi Oluşturulması Yönetimi ve Sunumu. EJOVOC: Electronic Journal of Vocational Colleges, 4(2), 19-28.
  • Toker Gökçe, A. (2008). Küreselleşme Sürecinde Uzaktan Eğitim. Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 1-12.
  • Türkoğlu, T., Gavcar, E. ve Büyüksakalli, H. (2013). Meslek Yüksekokul Öğrencilerinin Program Tercihlerinde Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. EJOVOC: Electronic Journal of Vocational Colleges, 3(4), 98-106.
  • Yalman, M. ve Kutluca, T. (2013). Matematik Öğretmeni Adaylarının Bölüm Dersleri için Kullanılan Uzaktan Eğitim Sistemi Hakkındaki Yaklaşımları. Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 197-208.
  • Yılmaz, K. ve Horzum, M. B. (2005). Küreselleşme, Bilgi Teknolojileri ve Üniversite. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(10), 103-121.
  • Yılmaz, Ö., ve Özkan, B. (2014). Uzaktan Eğitim BÖTE Öğrencilerin Uzaktan Eğitim ile İlgili Görüşlerinin İncelenmesi, Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 11-1, Sayı: 21, 85-94.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

MYO'LARDA YENİLİKÇİ BAKIŞ AÇISININ EĞİTİM BOYUTUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Asiye YÜKSEL, Öznur GÖKKAYA, Barış DEMİR

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ARAPGİR MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK PROGRAMLAR ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE ANALİZİ

Tarkan KOCA, Alper Tunga ÖZGÜLER, Serhat AKSUNGUR

SOSYAL HİZMET VE DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN İSTİHDAM SORUNLARI

Selman YARCI, Polat S. ALPMAN

ÇOK KATLI DOKUMA KUMAŞLARDAN ÜRETİLEN GİYSİLERİN KONFEKSİYON ÜRETİM SÜREÇLERİ VE ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Meral İŞLER, Serkan BOZ, A. Asli İLLEEZ, Mücella GÜNER, M. Çetin ERDOĞAN

YAŞAM KALİTESİ’NİN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER İLE İLİŞKİSİ: “TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI” ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Nuran AKYURT

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINA KATILIM DÜZEYİ İLE İLGİLİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Başar UYMAZ, Rezzan KASIM, Pınar ŞANLIBABA, Rukiye Duygu ÇAY, Fatma AŞILIOĞLU

BİLGİ TOPLUMUNUN MESLEKİ EĞİTİM PARADİGMASI VE TÜRKİYE EKONOMİSİNE POTANSİYEL KATKILAR

M. Tuba AKTAŞ, Ceyda Erden ÖZSOY

STOKASTIK DIKEY ULAŞIM SISTEMLERINDE MODELLEME

Mirvari HASRATOVA

AKILLI SİSTEMLER VE ROBOTİK UYGULAMALARINDA KABLOSUZ İLETİŞİMİN ÖNEMİ VE PROJE UYGULAMALARI

L. Özlem AKKAN, Taner AKKAN, Hakan ÇELİK, Tolga OLCAY

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE BULUNAN MESLEK YÜKSEKOKULLARININ TURİZM PROGRAMLARININ DURUM ANALİZİ

Özge GÜDÜ DEMİRBULAT, Nuray TETİK