AKILLI SİSTEMLER VE ROBOTİK UYGULAMALARINDA KABLOSUZ İLETİŞİMİN ÖNEMİ VE PROJE UYGULAMALARI

Son yıllarda teknolojik gelişmelerin robotik alanında ve insan hayatını kolaylaştıran akıllı sistemler üzerinde kullanılması oldukça yoğunlaşmıştır. Bu sistemlerin uygulanmasında gerek kullanıcı ile sistem arasında, gerekse sistemi oluşturan birimler arasındaki haberleşmenin kablosuz olarak yapılması yaygınlaşmaktadır. Kablosuz iletişimin kullanıcıya ve sisteme mobilite kazandırması bu tür sistemlerin tercih edilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında Kablosuz iletişimin kullanılması, akıllı sistemlerin uygulama yerlerini de önemli ölçüde çeşitlendirmiştir; insansız gözlem araçları, kişilerin evleri dışındayken bile ev içindeki sistemlere müdahale etmeleri v.b. çok sayıda uygulama örnekleri mevcuttur. Uygulamanın yeri ve kapsamına bağlı olarak kullanılacak kablosuz iletişimin türü de farklılık göstermektedir. Kapsama alanı, enerjinin verimli kullanılması, maliyet gibi çeşitli kriterlere göre uygulamada kullanılacak kablosuz iletişim türü belirlenmektedir. Proje tabanlı eğitimin amacı değişen problemlere bağlı olarak çözüm yeteneği geliştirmektir. Bu sistemde öğrencinin problemi anlaması, çözüm üretmesi beklenmektedir. Farklı gereksinimlere göre farklı çözümler geliştirilmeli, bunun için doğru kriterler seçilmeli ve bu kriterlere bağlı olarak uygun çözüm araçları belirlenmelidir. Çalışmamızda adı geçen kazanımların elde edilebilmesi amacıyla yapılmış, akıllı sistemler ve robotik uygulamaları içeren projeler ve bu proje uygulamaları için seçilen kablosuz iletişim türleri hakkında bilgi verilecektir. Bu kapsamda hangi kablosuz iletişim protokolünün seçileceğini belirleyecek kriterler, kriterlere göre kullanılacak kablosuz protokollerin belirlenmesi açıklanmıştır. Çeşitli kablosuz protokollerin kullanımına ait seçilmiş uygulama örnekleri çalışmamızda ele alınmaktadır.

___

  • Akkan, L. Ö., Ünal, E., Topçuoğlu, O., Güven, Ö., Kılıç, Y.ve Anuk, Y. C. (2014a). Doğa Yürüyüşleri İçin Akıllı Rehber Çanta.MKT2014 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Sinop, Türkiye.
  • Akkan, L. Ö.,Akkan, T., Olcay, T.,Çelik, H., Kaya, A., İnanç, K. ve Dağcı,G. (2014b). GPSLi Yön Bulan Akıllı Ceket.MKT2014 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Sinop, Türkiye.
  • Akkan, L. Ö., Okul, M. M., Önderli, B. O.,Urun, F. ve Boylan,M. (2014c). Kablosuz Kumandalı Araştırma Ve İzleme Aracı. MKT2014 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Sinop, Türkiye.
  • Akkan, T., Olcay, T., Çelik, H., Karaca, L. Ö., Sari, F. ve Angın, A. (2012).Uzaktan Kumanda Ve LDR Kontrollü Jaluzi Perde. MKT2012 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Ilgaz, Çankırı, Türkiye.
  • Akkan, T., Çelik, H., Olcay, T., Akkan, L. Ö., Kılıç, M., Akgül, A.F., Türedi, A. ve Dalgıç, Ö.(2014). Atılabilir Taktik Keşif Araştırma Robotu.MKT2014 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Sinop, Türkiye.
  • Ali, A. H.,Abouhogail, R. A., Tarrad, I. F. And Youssef M. I. (2014). Assessment and Comparison of Commonly used Wireless Technologies from Mobile payment Systems Perspective. International Journal of Software Engineering and Its Applications, 8(2), 255-266.
  • Al-Qutayri, M. A. ve Jeedella, J. S.(2010). Integrated Wireless Technologies for Smart Homes Applications. Editör M. A. Al-Qutayri, Smart Home Systems (pp. 17-42). Rijeka, Croatia: InTech.
  • Chakkor,S., El Ahmadi, C., Baghouri,M. ve Hajraoui, A.(2014). Comparative Performance Analysis of Wireless Communication Protocols for Intelligent Sensors and Their Applications. International Journal of Advanced ComputerScienceand Applications, 5(4), 76-85.
  • Çelik, H., Akkan, T., Olcay, T., Kule, A. ve Çağan, Y. (2012).Uzaktan Kamera Ve Joystick Kontrollu İki Eksen Hareketli Lazer Odaklı Hedef İşaretleme Sistemi. MKT2012 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Ilgaz, Çankırı, Türkiye.
  • Olcay, T., Akkan, T., Çelik, H., Demir, H. O., Canavar, A., Kavalcı, B., Ceylan, A.ve Yılmaz, S.H. (2012).Bluetooth Kumanda Konsolu İle Kontrol Edilen Robot Kollu Paletli Mobil Araştırma Robotu.MKT2012 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Ilgaz, Çankırı, Türkiye.
  • Olcay, T., Akkan, T., Çelik, H., Akkan, L. Ö., Paçal, G., Ösün, C., Can, A.R., Aytekin, O. ve Altun, U. (2014). Android Mobil Cihazdan Kontrollü Kol Manipülatorlü Mobil Paletli Robot. MKT2014 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Sinop,Türkiye.
  • Karaca, L. Ö.,Akkan, T., Çelik, H., Olcay, T., Çolak, N., Özkan, E., Yaman, A.M. ve Bozan, E. (2012). Hedef İzleyen Pc Tabanlı Hareketli Robot. MKT2012 Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı, Ilgaz, Çankırı,Türkiye.
  • Patil,M. ve Reddy, S.R.N.(2013). Comparative Analysis of RFID and Wireless Home/Office Automation. International Journal of Soft Computing and Engineering, 3(3), 151-154.
  • Ruiz Fernández, A.(2012). Applications for wireless sensor networks : tracking with binary proximity sensors. Proyecto Fin de Carrera / Trabajo Fin de Grado, E.U.I.T. Telecomunicación (UPM), Madrid.
  • National Instruments, (2013). Case Study: Using New Technologies to Design and Test Wireless Receivers. RF and Communication Technology Forum, National Instruments.
  • Vikipedi, (2015). GPS.Wikimedia Foundation, Inc., http://tr.wikipedia.org/wiki/GPS, 23 Mart 2015, 15:52 tarihinde güncellenmiştir.
  • Vikipedi, (2015). Wi-Fi. Wikimedia Foundation, Inc., http://tr.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi, 25 Mart 2015, 13:35 tarihinde güncellenmiştir.
  • Weyn, M.,Ergeerts, G., Wante, L., Vercauteren, C. And Hellinckx, P. (2013). Survey of the DASH7 Alliance Protocol for 433MHz WirelessSensor Communication. International Journal of Distributed Sensor Networks, 2013, 1-9.
  • Wikipedia, (2015). Robotics.Wikimedia Foundation, Inc., http://en.wikipedia.org/wiki /Robotics, 28 Mart 2015, 15:28 tarihinde güncellenmiştir.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLEMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: NAZİLLİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Sultan SALUR, Yıldırım TOPRAK

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINA KATILIM DÜZEYİ İLE İLGİLİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Başar UYMAZ, Rezzan KASIM, Pınar ŞANLIBABA, Rukiye Duygu ÇAY, Fatma AŞILIOĞLU

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE BULUNAN MESLEK YÜKSEKOKULLARININ TURİZM PROGRAMLARININ DURUM ANALİZİ

Özge GÜDÜ DEMİRBULAT, Nuray TETİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASINDA ORYANTASYON EĞİTİMİNİN ROLÜ

Safiye BOZKURT, İclal YÜKSEL, Gazi UÇKUN

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ARAPGİR MESLEK YÜKSEKOKULU TEKNİK PROGRAMLAR ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ VE ANALİZİ

Tarkan KOCA, Alper Tunga ÖZGÜLER, Serhat AKSUNGUR

ÖNLİSANS DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİNDEKİ STAJ UYGULAMASINA YÖNELİK ÖĞRENCİLERİN BAKIŞLARI: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR UYGULAMA

Murat TEKBALKAN

AKILLI SİSTEMLER VE ROBOTİK UYGULAMALARINDA KABLOSUZ İLETİŞİMİN ÖNEMİ VE PROJE UYGULAMALARI

L. Özlem AKKAN, Taner AKKAN, Hakan ÇELİK, Tolga OLCAY

BULANIK ÇIKARIM SİSTEMİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANIMIYLA MEKANİK BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİNİN SİSTEM ARIZALARININ VE ALGILAYICI HATALARININ BULUNMA METOTLARI

Necati KOÇYİĞİT, Hüseyin BULGURCU, Ayhan ONAT

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN OBEZİTEYE İLİŞKİN TUTUMLARI

Esra USTA, Kadriye ACAR, Dilek AYGİN

MYO'LARDA YENİLİKÇİ BAKIŞ AÇISININ EĞİTİM BOYUTUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Asiye YÜKSEL, Öznur GÖKKAYA, Barış DEMİR