Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Kongrelerinde Sunulan Bildirilerin Doküman Analizi Yöntemi ile İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı Türkiye’de Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme (EPOD) Kongrelerinde sunulan bildirilerin eğilimlerinin nasıl olduğunun belirlenmesidir. Bu kapsamda 2008, 2010, 2012 ve 2014 yıllarında Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongrelerinde sunulmuş olan bildirilerin konu temaları, anahtar kelimeleri, yazarların kurumları ve unvanları, araştırma türü, araştırma modeli/deseni, örneklem büyüklüğü, kullanılan veri türü ve veri toplama aracı incelenmiştir. Bu araştırma, Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresinde yapılan çalışmaların eğilimlerinin nasıl olduğunun betimlenmesi ve var olan durumun yorumlanması amaçlandığı için,  araştırma deseni nitel araştırma türlerinden durum çalışmasıdır. Veri toplama yöntemi olarak doküman analizi kullanılmıştır. EPOD kongrelerinde sunulan bildirilerin genel olarak “Ölçek Geliştirme ve Uyarlama” , “Eğitim araştırmalarında kullanılan istatistiksel yönelimler” ve “Geniş ölçekli sınavlar, seçme ve yerleştirme sınavları, yüksek riskli sınavlar” konu temalarında yoğunlaştığı belirlenmiştir. “ÖSYM Uygulamaları” ve “Etik” temalarında çok fazla çalışma yapılmadığı belirlenmiştir. Sunulan bildiri türlerinin daha çok nicel araştırma olduğu, buna bağlı olarak tarama ve betimsel araştırma modellerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Bildirilerde en çok “ölçme ve değerlendirme”, “güvenirlik”, “geçerlik” ve anahtar kelimelerinin kullanıldığı tespit edilmiştir.  

The Investigation of the Papers Presented in Measurement and Evaluation in Education and Psychology Congresses with Document Analysis

This study aims to determine the trends of the papers presented in Measurement and Evaluation in Education and Psychology (MEEP) Congresses in Turkey. For that purpose, authors` title and where they work, the subjects, key words, research methods, sample size, data type and data collection tool of the papers presented in MEEP Congresses in 2008, 2010, 2012 and 2014 were investigated. In the study, since describing how the trends in the papers presented orally in MEEP congresses and interpreting the existing situation are aimed, the case study which is one of the qualitative research designs was selected as a research design. Data analysis was done using document analysis. The subjects of the papers were generally centered on the following topics: “Scale Development and Implementation”, “statistics used in educational research”, “standardized tests, selection and placement tests, high-stakes tests”. However, “student selection and placement center’s implementations” and “ethics” are the subjects that were studied rarely. It is determined that the presented papers were generally in quantitative research methods, especially survey and descriptive research models were used. It is also determined that the most frequently used key words were reliability, validity and measurement and evaluation in these papers.

___

  • Bailey, K.D. (1982 ). Methods of social research. New York: The Free Press.
  • Baykul, Y. (2010). Eğitimde ve psikolojide ölçme: Klasik test teorisi ve uygulaması, Ankara: Pegem Akademi.
  • Bayram, E. (2011). Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yeterliklerinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bogdan, R.C.ve Biklen, S. K. (1982). Qualitative research for education :An introduction to theory and medhods. Boston:Allyn and Bacon.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri (11.basım). Ankara: Pegem Akademi.
  • Demirel, Ö ve Şahinel, M. (2006). Türkçe ve sınıf öğretmenleri için türkçe öğretimi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Erkuş, A. (2014). Psikolojide ölçme ve ölçek geliştirme-I. Ankara: Pegem Akademi.
  • Metin, Y. (2006). Doküman İncelenmesi. [Çevrim-içi: http://80.251.40.59/education.ankara.edu.tr/aksoy/eay/eaylist1_0506b.htm], Erişim Tarihi: 15.06.2016.
  • Madge, J. (1965). The Tools of Science An Analytical Description of Social Scince Techniques. ABD: Anchor Books.
  • Tekin, H. (2013). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınları.
  • Turgut, M.F. ve Baykul. Y. (2014). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Pegem Akademi.
  • Yaman, S., Karamustafaoğlu, S. ve Karamustafaoğlu, O. (2005) Fen ve Teknoloji Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme İlköğretimde Fen ve Teknoloji Öğretimi. (Ed: Mustafa Aydoğdu ve Teoman Kesercioğlu ). Ankara: Anı Yayıncılık.