Yapılandırmacı Yaklaşımla Dil Bilgisi Öğretimi

Dünyamızda çoğu ülkede dil öğretiminde yapılandırıcı yaklaşım uygulanmaktadır. Bu yaklaşım gereği dil bilgisi öğretiminde yeni dil bilgisi, beceri ve etkinlik yaklaşımı, tümevarım modeli ve sezdirme yöntemi kullanılmaktadır.Dil bilgisi ayrı bir ders olarak değil dil öğrenme alanlarının içinde ele alınmaktadır. Sezdirme yöntemiyle dilin soyut kurallarını ezberlemeye değil, öğrencinin dil ve zihinsel becerilerini geliştirmeye ağırlık verilmektedir. Öğrencilerin dil kurallarını bilimsel bilgiler gibi çeşitli deneysel  etkinliklerle keşfederek öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Öğrencilerin dilin işlev ve kuralları ile mantığını iyi öğrenerek bunları okuma ve yazma çalışmalarında kullanması öngörülmektedir. Sezdirme yöntemiyle dil bilgisi öğretimi, sunuş, olayı gözleme, kural ve hipotez oluşturma, alıştırma yapma ve uygulamaya aktarma olmak üzere altı aşamada gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte  öğrencilere önce açıklama yapılmakta, ardından dil olayı gözlenmekte, gözlemlerden kural veya hipotezler oluşturulmakta, sınıflama yapılmakta, öğrenilenler çeşitli alıştırmalarla geliştirilmekte, zihinde yapılandırılarak uygulamaya aktarılmaktadır. Somuttan soyuta, özelden genele, değişimden kurala doğru ilerlenen bu yöntemde çeşitli etkinliklerle dil bilgisi öğretilmektedir. Ülkemizde de aynı yaklaşımlar uygulanmaktadır. Dil bilgisi, 2005  Türkçe (1-5 Sınıflar) Öğretim Programında  ayrı bir ders  olarak değil, Türkçe dersinin dil öğrenme alanlarıyla birlikte ele alınmakta, dil bilgisi kural ve ilkelerinin sezdirilerek öğretilmesi öngörülmektedir.Anahtar Kelimeler: dil bilgisi öğretimi, yapılandırıcı yaklaşım , sezdirme yöntemi

-

The constructivist approach is used to teach languages in many countries of the world. As required by this approach, the new grammar, skills and activity approach, inductive model and discovery method are used in grammar teaching. Besides, grammar is not considered to be separate from the skills areas of a language. By the use of the discovery method, it is aimed to develop a learner’s linguistic and mental skills rather than putting an emphasis on memorizing the rules of a language. Students are expected to discover the rules of the language through experimentation like in scientific knowledge. The logic behind linguistic functions and rules are emphasized, and learners are expected to use these rules and functions in their reading and writing activities. Grammar teaching through the discovery method is realized in six consecutive stages as presentation, observation, rule and hypothesis forming, practicing and finally application. In this process, first formal explanation is made, then learners observe the language event, then they form rules and hypothesis depending on these observations, classifications are made; next the new material is reinforced through practice and finally reconstructed in the mind and applied to real life situations. The route is from the concrete to the , from the more particular to the more general, from the variation to the rule. The same procedures are also followed in Turkey. In the 2005 Turkish Education Program (1-5 years), grammar is not classified as a separate course but presented as a part of the language learning areas of The Turkish Language course. In this program, language rules and principles are advised to be taught through discovery.

___

  • Alamargot, D. (2001). L’acquisition des connaissances. In C. Golder, D. Gaonac’h (Eds.). Enseigner à des adolescents. Manuel de Psychologie. Coll. Profession Enseignant. Hachette Education.
  • Baratte, F. M.(2010). Grammaire 2009/2010, La grammaire scolaire,netia59a.aclille.fr/va.../1grammaire_MFB.doc
  • Basque, J. (1999). L’İnfluence du Béhaviorisme, du Cognitivisme et du Constructivisme sur le Design Pédagogique. Actes du XIIe Colloque du CIPTE, Montréal.
  • Basque, J. R. ve J. Winer,L. (1998).Une approche pédagogique pour l’école informatisée. École informatisée Clés en main du Québec.
  • Bentolila, A. (2006).Rapport de Mission sur l’enseignement de la Grammaire. Université Paris 5 – Sorbonne.
  • Besse, H. ve Porquier, R. (1991). Grammaire et didactique des langues. Didier, Paris.
  • Bissonnette, S. ve Richard, M. (2001). Comment construire des compétences en classe. Chenelière/Mac Graw-Hill.
  • Chartrand, S.-G. (1996). Pour un nouvel enseignement de la grammaire. Collectif sous la direction de Suzanne-G. Chartrand, Editions.Logiques: Québec.
  • Chartrand, S.-G. (1995). Enseigner la grammaire autrement : animer des démarches actives de découverte. Québec français, 99, 32-35.
  • Cuq, J.-P. (2003) . Le dictionnaire de didactique du français langue étrangère et second. CLE International, Paris.
  • Groupe Dépermentale Maitrise de la langue (2008). Enseigner la grammaire a l’ecole Primaire. Le Raport de Éducation Nationale. Académie Montpellier,İnspection Académique Gardé,France.
  • Guay, M. (2011). Grammaire traditionnelle ou nouvelle grammaire? Une fausse question, un vrai débat, 8(1),18.
  • Güneş, F. (2007). Türkçe Öğretimi ve Zihinsel Yapılandırma. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Güneş, F. (2013). Türkçe Öğretimi Yaklaşımlar ve Modeller. Ankara: PegemA Yayınları.
  • Labédie, G. ve Amossé, G.(2001). Constructivisme ou socio-constructivisme?. Pädagogisches Institut der deutschen Sprachgruppe, Bozen DDEC de Nantes. MEB.Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu. Ankara: MEB Basımevi.
  • Mpanzu, M. (2011). Quelques Principes Propres A La Didactique De La Grammaire Des Langues Etrangères. Atelier pédagogique, PUNIV 8070, Cacuaco /Luanda.
  • Nguyen, Q. T. (2003). Enseigner la grammaire aujourd'hui. Formation et autoformation des enseignants de français,Université nationale de Hanoi.
  • Perrenoud, P. (2004). Evaluer les compétences, la revue de l’Educateur. Mars,Paris Poulin, D. (1980). Grammaire traditionnelle et Grammaire nouvelle, ou de l'analyse logique à l'analyse structurale. 32 Québec français Décembre, http://id.erudit.org/iderudit/57201ac
  • Puren, C. (2004). L’evolutıon Historique Des Approches En Didactique Des Langues- Cultures ou Comment Faire L’unite Des « Unites Didactiques ». Congrès Annuel de l’Association pour la Diffusion de l’Allemand en France (ADEAF), École Supérieure de Commerce de Clermont-Ferrand, 2-3 Novembre 2004, France.
  • Roland, J.-C. (2005). Pourquoi, quand, comment ... "faire" de la grammaire dans un cours de FLE ? (http://www.edufle.net.)
  • Tardif, J. (1997). Pour un enseignement stratégique. Montréal : Editions Logiques. Vargas, C. (2003). La grammaire scolaire en France à l’aube du XXVe siècle, Québec français, n° 129, 2003, p. 69-72.