Türkiye'de Mesleki ve Teknik Örgün Öğretiminin Sorunları ve Yeniden Yapılandırma Zorunluluğu

Son yıllarda ülkemizdeki mesleki ve teknik ortaöğretimde büyük bir çöküş yaşanmaktadır. Bu çöküş, nitelikli ara eleman yetiştirilmesini olanaksızlaştırmakta meslek yüksekokullarını ve mühendislik öğretimini de olumsuz etkilemektedir. Çöküşün nedenlerinin doğru bir şekilde tespit edilerek ortadan kaldırılmasıyla bir an önce mesleki-teknik öğretimin olması gereken seviyeye ulaştırılması, ülkemizin geleceği için hayati önem taşımaktadır. Bu yazıda buna yönelik olarak köklü çözüm önerileri verilmekte, ortaöğretimin ve meslek yüksekokullarının ne şekilde yapılandırılması gerektiği üzerinde durulmakta ve teknik ortaöğretim kurumlarının ve meslek yüksekokullarının mühendislik öğretimine olan etkileri tartışılmaktadır.

The Problems of Vacational and Technical Education in Turkey and the Necessity of Restructuring

In recent years, vocational and technical secondary school education is in a worrying decline in Turkey. This situation makes almost impossible to educate well qualified graduates, technicians to labor market and affects vocational higher schools and engineering education negatively. For the destiny of our country, it is of vital importance to get the technical and vocational education to a required level by determining the reasons of the decline correctly and then taking the necessary precautions urgently. In this paper, the reasons of this decline are discussed and a proposal for the restructuring of the secondary and vocational higher schools is given. The effect of the proposed structure on engineering education is argued.

___

  • Aslan, M. (2004). Eğitim Sistemimizin Kapanmayan Yarası- Yükseköğretime Geçiş. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,1, 37–51.
  • Burdur MYO (2005). 3. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, Burdur.
  • MEB, (2005). Mesleki ve Teknik Eğitimin Tarihçesi (ISBN: 975–11–242–5). Ankara: Devlet Kitapları Md. Basımevi.
  • MEB Talim Terbiye Kurulunun 14.07.2005 tarih ve 193 sayılı kararı gereğince hazırlanmış Haftalık Ders Çizelgeleri.
  • MEB Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliği, Yayım Tarihi: Ağustos 2002.
  • MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü World Wide Web Sayfası, http://etogm.meb.gov.tr/ .
  • Sönmez, M. (2005). “Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının ve Meslek Yüksekokullarının Mühendislik Öğretimine Olan Etkisi”, TMMOB Mühendislik Eğitimi Sempozyumu, S.165–174, Ankara.
  • Sönmez, M.& Yılmaz, A. ( 2004 ). “Meslek Yüksekokullarına Sınavsız Geçiş Uygulamasındaki Sorunlar- Teknik Liselerin ve Meslek Yüksekokullarının Yeniden Yapılandırılması Gerekliliği.” I. Uluslararası Üniversite Eğitimi Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Abstracts. S.133, İstanbul.
  • Sönmez, M.& Yılmaz, A. ( 2004 ). “Türkiye’ de Mesleki Teknik Ortaöğretim, Yükseköğretime Geçiş ve Mesleki Teknik ve Genel Ortaöğretim Kurumlarının ve Meslek Yüksekokullarının Yeniden Yapılandırılma Zorunluluğu”, I.Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürler Toplantısı’ na sunulan ya-yımlanmamış rapor.
  • Sönmez, M. ( 2003 ). “Makina Mühendisliğinde Uzmanlık- Uzmanlık Eğitimi”, V.Ulusal Makina Mühendisliği ve Eğitim Sempozyumu, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bildiriler kitabı: s.331–336, İstanbul.
  • T.C. MEB-Sayısal Veriler. http://www.meb.gov.tr/istatistikler.htm . 2005 de indirildi.
  • TED (2004). “Üniversiteye Girişteki Alan ve Katsayı Uygulamasının Endüstriyel ve Teknik Eğitim Üzerin-deki Etkileri”, Araştırma Sonuç Raporu, Ref.No.: 2004/TED-RPR/001.
  • YÖK (2004). “I. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürler Toplantısı Raporları, URL: http://www.yok.gov.tr/egitim/myo/egitim.htm