Dil Eğitiminde Daha İnsancıl Yaklaşımlar ve Beyin Baskınlığının Öğrencilerin Akademik Başarı ve İngilizce Öğrenmeye Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkileri

Bu araştırmanın amacı, “sinirdilbilimsel programlama ilkelerine uygun öğretim programlarının ve beyin baskınlığının öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik tutumlarına ve akademik başarı düzeyine etkisini” belirlemektir. Araştırma örneklemine 2004–2005 Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir Anadolu Lisesi Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin oluşturduğu toplam 52 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırma deseni olarak, öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, Altunay (2002) tarafından geliştirilen ve 17 maddeden oluşan, Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,96 olan “İngilizce Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Türkçeye uyarlaması, geçerlik ve güvenirlik çalışması Kök (2005) tarafından yapılan “Beyin Baskınlığı Envanteri” nin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise 0,87 olarak bulunmuştur. İki ölçeğe ek olarak öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek için, KR-20 güvenirlik katsayısı 0,72 olan 30 maddelik çoktan seçmeli test uygulanmıştır. Verilerin analizinde t-testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi ise 0,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda, deney grubundaki sol beyni daha baskın olan öğrenciler ile kontrol grubundaki sol beyni daha baskın olan öğrenciler arasında İngilizce akademik başarıları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülememiştir. Sağ beyni baskın olan deney ile kontrol grubu öğrencileri arasında deney grubu lehine, istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmüştür. Deney grubu öğrencilerinin İngilizce öğrenmeye yönelik olumlu tutumları artmış ve deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir.

The Effects of Humanistic Approaches to Language Teaching and Hemispheric Dominance on Students' Academic Achievements and Their Attitudes Towards Learning English

The purpose of the research is to determine the effects of the language curricula designed in compliance with the principles of Neuro Linguistic programming, and brain dominance on the students’ academic achievement and their attitudes towards learning English. The population of this study was 52 students (25 females, 27 males) studying at an Anatolian high school preparatory class in the spring term of the 2004-2005 academic year. The research presented in this study was based on a randomized pre-test post-test control group design.In this research, an attitude scale which was designed by Altunay (2002) consisting of 17 items, and whose Cronbach Alpha coefficient reliability was .96, was used. The Cronbach Alpha reliability of the brain dominance inventory, which was translated and adapted into Turkish by Kök (2005) was .87. In addition to the two scales listed above, to assess the achievement of the students, they were given a 30-item multiple choice achievement test, the KR-20 reliability of which was .72. In the analysis of the data, t-test was administered. The significance level of the tests was .05. As the findings suggest, no significant difference was found between the left-brain dominant students in the experimental group and those in the control group. However, there was a statistically significant difference between the right brain students in the experimental group and those in the control group in favor of the experimental group, both in academic achievement and in their attitudes towards learning English.

___

  • Altunay, U. (2002). “Ön Örgütleyicilerin ve Öğrenci Tutumlarının İngilizce İronik Metinlerin Anlaşılması Üzerine Etkileri.” Yayımlanmamış Doktora Tezi.,Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Brown, H. D. (2000). Principles of Language Learning and Teaching (4th Edition). Addison Wesley: Longman.
  • Cameron-Bandler, L. (1986). The Emotional Hostage: Rescuing Your Emotional Life. N. J: Real People.
  • Cleveland, B. (1987). Master teaching techniques. Georgia: Connecting Link Pres. Davis E. C. , Hafsah N. & Ruru S. A. A. (1994). Helping teachers and students understand learning styles. Forum, 32(13), July-September 1984, p. 12.
  • Gibson, K. M.(2002). Learning styles and hemispheric dominance - right or left brain: which is dominant in your family? Retrived in July 2002 from (http://www.leapingfromthebox.com/art/kmg/ learningstyles2.html) Retrived in November 2005 from (http://www.testcafe.com/lbrb/).
  • Grendler, M. E. (2005). Learning and Instruction: Theory into Practice. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  • Gün, N. (2001). Nlp: zihninizi kullanma kılavuzu. İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık.
  • Gün, N. (2002). Nlp ile satış ve pazarlama. İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık.
  • Gün, N. (2003). Nlp: kadınlar ve erkekler nasıl anlaşırlar? İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık.
  • Heaton, J. B. (1990). Writing English Language Tests. Longman: Longman Handbooks For Teachers.
  • Hergenhahn, B. R. And Olson, M. H. (2005). An Introduction to Theories of Learning. London, Pearson Education Limited.
  • Huges, A. (2003). Testing for language teachers. Cambridge: Cambridge University Pres.
  • Jensen, E. (1995). The learning brain. Turning Point, Del Mar, CA, USA.
  • Kök, İ. (2005). “Sinirdilbilimsel programlama ilkelerine uygun öğretim ile geleneksel öğretimin öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik tutumları ve akademik başarıları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması.” Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Krashen, S. D. (1988). Second Language Acquisiton and Second Language Learning. Hertfordshire: Prentice Hall International.
  • Lightbown, P.M & Spada, N. (2003). How Languages Are Learned. Oxford: Oxford University Press
  • O’Connor J. & Lages, A. (1984). Nlp ile koçluk. (Çev. Mehmet Zaman). İstanbul: Hayat Yayınları.
  • Revell, J. & Norman, S. (1996). In Your Hands: NLP in ELT. London: Safire Press.
  • Revell, J. & Norman, S. (1999). Handing over: NLP Based Activities for Language Learning. London: Safire Press.
  • Vitale, B. M. (1982). Unicorns are real: a right-brained approach to learning. Jalmar Press.