Okuma İlgisi ve Gücü

Okuma ilgisi bireyin zihnini harekete geçiren ve okumaya yönlendiren bir güçtür. Bu güç okumayı sevme, alışkanlık haline getirme, dil, zihinsel ve sosyal becerileri geliştirme gibi çeşitli yararlar sağlamaktadır. Bunun için erken yaşlardan itibaren geliştirmeye çalışılmaktadır. Bu ilgi okumaya yönelme ile başlamakta, ilginç gelen kitap ve metinleri seçme, bunları okuma ve inceleme, öğrenilenleri uygulamaya aktarma olarak ilerlemektedir. Bu süreçte öğrencilerin metinleri dikkatli okuma, iyi anlama ve hatırlamasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca öğrenme, sorgulama, araştırma, kendini geliştirme, hayat boyu öğrenme gibi becerilerin gelişimini desteklemektedir. Okuma ilgisinin niteliği ve derinliği kişiye göre değişmektedir. Öğrencilerde sürekli-aralıklı, aktifleştiren- pasifleştiren, hareket ya da konu ağırlıklı, somut -soyut, sözel- sayısal, bireysel ya da gruba dayalı gibi çeşitli niteliklerde okuma ilgisi görülmektedir. Bunun için öğrencilerin okuma ilgisinin nitelik ve düzeyini belirleme üzerinde önemle durulmaktadır. Bu amaçla yaş, cinsiyet gibi değişkenlerden hareket edilmekte, gözlem yapma, anket uygulama, çeşitli yöntemler kullanma, metni seçme, ortamı düzenleme gibi çalışmalar yapılmaktadır. Böylece okuma ilgisini geliştirme, öğrencilerin kitapları severek okumaları, okuma becerilerini geliştirmeleri, iyi okuyucu olmaları ve öğrenmeyi hayat boyu sürdürmeleri hedeflenmektedir. 

Reading Interest and Power

Reading interest is a power that moves the mind of an individual into action and directs it to read. This power provides a variety of benefits such as reading, habit formation, language, mental and social skills development. This is the reason for being tried to improve from early ages. This interest begins with choosing interesting books and texts, reading and analysing them, and transferring learning into practice. In this process, the texts chosen by the students make it easy to read carefully, to understand well and to remember. It also supports the development of learning, inquiry, research, self-improvement, and lifelong learning skills of the students. The nature and depth of the reading interest is a subjective manner. Students are interested in reading various genres such as continuous-interval, activating-passivating, motion or subject-oriented, concrete-numerical, verbal-numerical, individual or group-based. For this, it is emphasized to determine the quality and level of students' reading interest. Following this purpose, variables such as age and sex are taken into consideration as a starting point, observations are made, questionnaire administration, using various methods, text selection and environment editing. Thus, it is aimed to develop reading interest, to increase fondly reading, to develop reading skills, to turn students to be good readers and to continue life-long learning.  

___

  • Arsenault, M.È. (2015). Comment susciter l'intérêt du lecteur: analyse de contenu de 38 guides rédactionnels, [doctorate thesis]. Université Laval, Québec, Canada.
  • Bamberger, R. (1975). Développer l'habitude de la lecture. Paris: UNESCO.
  • Charmeux, E. (2001). Lire et apprendre à lire, Faut-il que les élèves aiment lire ?, 26 Ağustos 2017 tarihinde https://www.charmeux.fr/aimerlire.html adresinden erişilmiştir.
  • Conquet, A, ve Richaudeau, F. (1973). “Cinq méthodes de mesure de la lisibilité.” In: Communication et langages, 17, 5-16. doi : 10.3406/colan.1973.3978 http://www.persee.fr/doc/colan_0336-1500_1973_num_17_1_3978
  • Faucambert, J. (1976). La maniere d'etre lecteur,Paris: Sermap- Hattier
  • Gervais, F. (2001). Comment découvrir les intérêts de nos élèves pour la lecture ? la Revue Québec, 120, 36-38.
  • GDT (2017). Grand Dictionnaire Terminologique, www.granddictionnaire.com/ adresinden erişilmiştir.
  • Güneş, F. (2000). Okuma yazma öğretimi ve beyin teknolojisi. Ankara: Ocak Yayınları.
  • Güneş, F. (2007). Ses temelli cümle yöntemi ve zihinsel yapılandırma, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Güneş, F.(2014). Türkçe öğretimi yaklaşım ve modeller, Ankara:Pegem A Yayınları.
  • Hidi, S. ve Renninger, A. (2006). “The Four-Phase Model of Interest Development”, Educational Psychologist, 41(2), 111-127.
  • MEB (2010). PİSA 2009 projesi ulusal ön raporu, MEB EARGED Yayınları.
  • Mantoy, J. (1971). Les 50 Mots-Cles de la psychologie de l’enfant, Edition de Privat.
  • Sadoski, M., Goetz, E. ve Rodriguez, M. (2000). “Engaging Texts: Effects Of Concreteness On Comprehensibility, Interest, And Recall In Four Text Types.” Journal of Educational Psychology, 92(1), 85-95.
  • Sadoski, M., Goetz, E. ve Fritz, J. (1993).” Impact of concreteness on comprehensibility interest, and memory for text: Implications for dual coding theory and text design,” Journal of Educational Psychology, 85(2), 291-30. Staiger, R.C. (1976). L’ enseignement de la lecture, Paris : UNESCO.