İlköğretim Öğrencilerinin Saldırgan Davranışları ile Yaş, Cinsiyet, Başarı Durumu ve Öfke Arasındaki İlişkiler

Bu çalışmada, ilköğretim öğrencilerinin saldırgan davranışları ile yaş, cinsiyet, algılanan akademik başarı ve öfke arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma, 2008–2009 eğitim-öğretim yılında Edirne merkez ilçesindeki beş resmi ilköğretim okulunda öğrenim gören, 9–14 yaşları arasındaki 520 (% 49.8’i kız, % 50.2’si erkek) öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Çalışmada, öğrencilerin öfke ve saldırganlık düzeyleri ile ilgili veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Saldırganlık Ölçeği ve Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, ilköğretim öğrencilerinin saldırgan davranışları ile yaş, cinsiyet, algılanan başarı durumu ve öfke arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunmuştur. Öfkenin, öğrencilerin saldırgan davranışlarını anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olarak saldırganlığın önlenmesi ile ilgili çalışmalara yardımcı olabilecek bazı önerilerde bulunulmuştur

Aggressive behaviors in elementary students and their relationship to age, gender, academic success and anger

___

  • Albayrak K. & Kutlu, Y. (2009). Ergenlerde öfke ifade tarzı ve ilişkili faktörler. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, 3 (2), 57-69.
  • Aral, N., Ayhan, A., Türkmenler, B. & Akbıyık, A. (2004). İlköğretim okullarının sekizinci sınıfına devam eden çocukların saldırganlık eğilimlerinin incelenmesi. Çağdaş Eğitim Dergisi, 17 (25), 18-24.
  • Averill, J. R. (1983). Studies on anger and aggression: Implications for theories of emotion. American Psychologist, 38 (11), 1145-1160.
  • Aydın, B. (2005). Çocuk ve ergen psikolojisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Balkaya, F. & Şahin, N. (2003). Çok boytlu öfke ölçeği. Türk Psikiyatri Dergisi, 14 (3), 192-202
  • Baltaş, A. & Baltaş, Z. (2004). Stres ve başa çıkma yolları. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Bandura, A. (1977). Social learning theory. New Jersey: Prentice-Hall.
  • Beyers, M. J., Loeber, R., Wikström, P. H. & Stouthamer-Loeber, M. (2001). What predicts adolescents. Journal of Abnormal Child Psychology, 29 (5), 369-381.
  • Brezina T, Piquero A.R. & Mazerolle P. (2001). Student anger and aggressive behavior in school: An initial test of Agnew’s macro-level strain theory. Journal of Research in Crime and Delinquency, 38, 362–386.
  • Burney, D. (2006). An investigation of anger styles in adolescent students. Florida AM University, 57, 1-2.
  • Buss, A. (1961). The psychology of aggression. New York: John Wiley.
  • Can, S. (2002). “Aggression Questionnaire” adlı ölçeğin Türk popülasyonunda geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi.
  • Campano, J. P. & Munakata, T. (2004). Anger and aggression among filipino students. Adolescence, 39 (156), 757-764.
  • Çetin, H. (2004). Öğrenci ergenlerin şiddet yönelik tutumları; yaş ve cinsiyete göre bir inceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çetinkaya-Yıldız, E. & Sümer, Z. (2010). Saldırgan davranışlarını yordamada çevresel risk, çevresel güvenlik ve okul iklimi algısı. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (34), 161-173.
  • Dwyer, K. (1998). Early warnings, timely response: A guide to safe schools. Washington, DC: U. S. Department of Education.
  • Edmondson, H. & Bullock, L. (1998). Youth with aggressive and violent behaviors: pieces of a puzzle. Preventing School Failure, 42 (3), 135-141.
Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kürşad YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kadın öğretmenlerin kariyer engelleri ile iş doyum düzeyleri arasındaki ilişki

Yusuf İNANDI, Binali TUNÇ

Mikro öğretim uygulamasının öğretim becerilerine etkisine ilişkin öğretmen adayı görüşleri

Adnan KÜÇÜKOĞLU, Erdoğan KÖSE, Adnan TAŞGIN, Burak Yasin YILMAZ, Şeyma KARADEMİR

Okul öncesi ve sınıf öğretmenliği öğrencilerinin öğrenme yaklaşımlarının incelenmesi

Ceyhun OZAN, Erdoğan KÖSE, Kerim GÜNDOĞDU

Lise öğrencilerinin atasözlerini kavrama düzeyleri üzerine nitel bir araştırma

Yusuf TEPELİ, Ali Fuat ARICI

İlköğretim Öğrencilerinin Saldırgan Davranışları ile Yaş, Cinsiyet, Başarı Durumu ve Öfke Arasındaki İlişkiler

Seda Donat BACIOĞLU, Yalçın ÖZDEMİR

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrencilerinin siber zorbalığa ilişkin duyarlılık düzeylerinin incelenmesi

Deniz Mertkan GEZGİN, Cem ÇUHADAR

Örgütsel sosyalleşmenin, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel vatandaşlıkla ilişkisi: ilköğretim okulu yöneticileri üzerinde bir araştırma

Ali BALCI, Ali BALTACI, Tuncer FİDAN, Caner CERECİ, Uğur ACAR

[Vatandaşlık bilgisi dersinde okuma yazma sunma ve grup araştırması metotlarının öğrencilerin akademik başarılarına etkisi]

Ufuk ŞİMŞEK

Okul yönetiminde kayırmacılığa ilişkin ölçek geliştirme çalışması

Mustafa ERDEM, Erdal MERİÇ

Türk üniversite öğrencileri arasında cinsellikle ilgili konularda anne ve babayla iletişim ve algılanan anne baba tutumları

Nursel TOPKAYA