Tahtalı Barajı Koruma Havzasında Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğine Genel Bakış

T ahtalı Barajı Türkiye’nin 3. büyük şehri olan İzmir’in en önemli içme suyu kaynağıdır. Baraj suyunun kirlenmesini önlemek amacıyla baraj gölünün etrafında koruma havzası oluşturulmuştur ve su, gübre ve tarım ilacı kullanımı bakımından sınırlamalar getirilmiştir. Tahtalı Barajı koruma havzasında, seracılık 330.8 ha ile en önemli tarımsal faaliyettir. Üretim mevcut iklim koşullarına bağlı olarak çok basit yapılar altında gerçekleştirildiğinden sık sık karmaşık problemlerle karşılaşılmakta ve bunun sonucu olarak da diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi yoğun olarak sentetik kimyasallar kullanılmaktadır. Bu araştırmada, içme suyu açısından muhtemel riskleri açığa kavuşturmak adına üretim ve üretici davranışları açısından mevcut durumu ortaya koyabilmek amacıyla bir anket çalışması yürütülmüştür. 33 soruluk bir anket formundaki sorular 2004 yılı yaz aylarında Menderes ilçesinde, Menderes merkez, Ataköy, Çamönü, Çileme ve Develi köylerindeki 70 adet üreticiye yöneltilmiştir. Bu sorularla işletme ve üreticiye (eğitim durumu, sera varlığı vb.), seraya (sera iskeleti, örtüsü, yönü, havalandırma vb.), toprak hazırlığına (dezenfeksiyon, yıkama, gübreleme vb.), yetiştiriciliğe (çeşit, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele vb.), verime, güncel tekniklere (entegre üretim, topraksız tarım vb.) ve pazarlamaya ilişkin bilgiler toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar çevre açısından ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunu azaltmak ve daha iyi pazarlama yönetimi ile üreticilerin gelirinin artırılabilmek için üretim sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini göstermiştir
Anahtar Kelimeler:

-

An overview on greenhouse vegetable production in Tahtalı dam preservation area

Keywords:

-,

___

  • Anonim, 1997. Tahtalı Havzası Tarım Tebliği. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU).
  • Anonim, 2008a. www.izmir.bel.tr
  • Anonim, 2008b. Menderes İlçe Tarım İstatistikleri.
  • Gül, A., Engindeniz, S. ve Aykut, N., 2007. Can closed substrate culture be an alternative for small-scale farmers? Acta Hort. (ISHS) 747:83-89.
  • Tüzel Y., Gül A. ve Eltez R.Z. 2005, Serada Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri (Ed. Ayşe Gül): 113-140.
  • Tüzel, Y. ve Gül, A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Bahçe Ürünlerinde Çevre Dostu Uygulamaların Yaygınlaştırılması ve İş Olanağı Yaratılması için Ziraat Mühendislerinin Kapasitelerinin Geliştirilmesine Yönelik Eğitim Projesi, Proje No: TR 0205.01/002/02/011. İzmir
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL