Psikiyatrik Rehabilitasyon ve Hemşirelik

Toplum ruh sağlığı hizmetleri kapsamında yer alan psikiyatrik rehabilitasyon, ruhsal hastalığı olan insanların toplumda başarılı bir şekilde yaşama ları ve yaşam kalitelerinin artırfirnaları için gereken tüm hizmetleri içeren bir kavramdır. Ruhsal hastalığı olan insanların en az sınırlayıcı ortam içinde desteklenmesinde, toplum destek sistemlerinin° de önemli bir rolü vardır. Bu bağlamda, toplum destek hizmetlerinin çok yönlü hizmet ağının gelişmesi için, hükümet politikaları ve sermaye sağlama girişimleri oluşturulmalıdır. Bunun için de disiplinler arası işbirliği gereklidir. Ayrıca toplum destek programları için holistik yaklaşımtyla kişisel ve toplumsal ihtiyaçların belirlenmesinde önemli bir milyona sahip olan psikososyal yaklaşıma gereksinim vardır. Modern psikiyatrik anlayış, ruh sağlığı hizmetlerinde evde bakımı, yani ruhsal yönden hasta bireyi olabildiğince ayaktan ve yaşama ortamı içinde iılemeyi, toplumsal işlevlerini yerine getirebileceği en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmada da psikiyatrik rehabilitasyon hemşireleri, önemli bir unsuru oluşturmaktadır. Çünkü birey, aile ve toplum düzeyindeki üçlü ilişkiyi en yakından izleme olanağına sahip hemşireler, hastalara ve ailelerine gereken bakım, destek ve eğitimi en iyi sunacak kişilerdir. Sonuç olarak, psikiyatrik rehabilitasyonda, hemşirelerin bu önemli görev ve sorumluluklarını yerine getirmesinde multi-disipliner ve çok yönlü bir yaklaşım sergilenmelidir. Sağlık sisteminin organizasyonu bu gereksinimi karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır

PSYCHIATRIC REHABILITATION AND NURSING

Psychicztric rehabilitation that takes place in social psychological healthcare, concerns all the services necessary for irnproving life quality and succesful living in the society of the people who have psychalogical disease.Social support systems as well occupy an important place in supporting people who have psychological disease, within the lowest possible limitation altemative. In this context, governrnental policies and efforts in capital procurement should be formed in order to develop multiple aspect of the service network of social support. For this reason, there is need for multidisciplinary cooperation. Furtherrnore, psycho-social rehabilitation nurses are strongly needed, alsa their holistic approach having an important mission for determining personal and social needs in social support systems. In modern psychological intelligence psycho-social homecare, which means following up the patients with psychological disease in daily life and fulfilling their social function by themselves to the highest possible level is airned. Psychiatric rehabilitation nursing is the most important area in reaching at this target. Recause of being able to follow up very closely "the triple relation" of the "patient", "family" and "the society", rehabilitation nurses sure will be the best in giving homecare, support and training both to the patients and to their families. In conclusion, psychiatric rehabilitation nurses have an important mission and responsibilities in psychiatric rehabilitation realizing cJıe mulddimensional approaches. Health systern must be restoreted.

___

  • Bilge A, Çam O (2002). Toplum ruh sağlığı hizmetlerinde rehabilitasyon ve hemşirelik. Sağlık ve Toplum Dergisi, 12:4, Ekim, 33-37.
  • Bridges K, Huxley P, Oliver J (1994). Psychiatric Rehabilitation: Redefined for the 1990s. The International Joumal of Social Psychiatry 40 (1), 1-6.
  • Buzlu S, Küçük L (1998). Psikiyatride rehabilitasyon. 34. Ulusal Psikiyatri Kongresi, Bilimsel Çalışmalar Ozet Kitabı, 29 Eylül-3 Ekim, Izmir/Çeşme, 250.
  • Çam O, Gürkan A ( 1998). Şizofreni hstalarının evde bakımının incelenmesi. 1. Ulusal Evde Bakım Kongresi Kitabı, 24-26 Eylül, Istanbul, Marmara Üni. Matbaası, 201-207.
  • Çam O (1993). Kurumsallaşma kavramı ve kurumsallaşrnış hasta nedir?. Ege Üniversitesi Hernşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 9:2, 61-67.
  • Çelikkol A (2001). Koruyucu ruh sağlığı. Ege Üniversitesi T. F. Psikiyatri Anabilim dalı ders notları, Ege Üniversitesi Yayın Bürosu, Izmir, 151-152.
  • Göka E (2001). Ruh Sağlığı Hizmetlerinde Organizasyon Sorunları ve Paradigma Değişikliğine Duyulan Gereksinim-2: Psikiyatrik Hospitaiizasyon ve Rehabilitasyon (http://ww ►, tirerolgoka.20m.corni)
  • Huggins M (1993). Community support and rehabilitation. Chaptcr: 44, Psychiatric Mental Health Nursirıg„ Ed: BS Johnson, third edition, JB Lippincott Comp. Philadelphia, 776- 784.
  • Klebarıoff NA (1993). Psychosocial home care. Chapter: 45, Psychiatric Mental Health Nursing, Ed: BS Johnson, third edition, JB Lippincott Comp.Philadelphia, 758-773.
  • Liberman RP, Kopelowicz A, Smith TE (2000). Psychiatric rehabilitation. Comprchensive Textbook of Psychiatry. Sadock BJ., Sadock WA. Editors. Baltimore: Williams and Wilkins seventh edition. 32183245.
  • Ögel K (1998). Toplumsal psikiyatri. Psikiyatri El Kitabı, Hekimler Yayın Birliği, cilt:2, Ankara, 1319-1328.
  • Öniz A (2001). Temel sağlık hizmetleri ve ruh sağlığı seminer notlar, Izmir 11 Sağlık Müdürlüğü, Izmir.
  • Özbay H, Göka E, Kılıç EZ (1994). Ruh Sağlığı ve Hastalıklar Hemşireliği Kitabı, Sorngör Yayıncılık, Ankara, 167-168.
  • Öztürk MO (1996). Ruh Sağlığı ve Bozukluklan Kitabı. 6. Basım, Medikomat Basım-Yayıncılık, Ankara, 547.
  • Ruiz MJ (1993). Community mental health. Chapter. 42, Psychiatric Mental Health Nursing, Ed: BS Jhonson, third edition, JB Lippincott Corrıp. Philadelphia, 747-755.
  • Sundeen SJ (1998). Psychiatric rehabilitation. Chapter. 14, Principles and Practice of Psychiatric Nursing, Ed: Stuart G, Laraia MT, sixth edition, Clarinda Comp. USA, 243- 263.
  • Şimşek Z (2001). Ruhsal Bozukluğu Olan Kişilerin Yaşam Kalitesi, Sosyal Hizmet ve Temel Sağlık Hizmetleri, Sağlık ve Toplum Dergisi, Takav Matbaacılık, S:3, Temmuz /Eylül, 13- 22.
  • 'Ille World Health Report (WHR) (2001). Mental Health: New Understanding, New Hope. (http://www.un.org.tr/who/who.htm).
  • The World Health Organization (WHO) (2002). Mental health home (http://www.who.inti mental_healthien/).
  • Wallace CJ (1993). Psychiatric Rehabilitation. Psychopharrnacolog► Bulletin; 29: 537-548.
  • Yurt V (1996). Psikiyatride rehabilitasyon. Psikiyatri Hernşireliği El Kitabı, Ed: Kum N, 1. Baskı, Birlik Ofset Ltd. Şti, İstanbul, 254-263. 162