HASTANEYE YENİ YATAN HASTALARIN ALGILADIĞI SOSYAL DESTEK İLE ANKSİYETE DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Amaç: Bu çalışmada; hastaneye yeni yatan hastaların algıladığı sosyal destek ile anksiyete düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma bir üniversite hastanesinde yatarak tedavi gören hastalar ile yapılmıştır. Çalışmada örneklem, yatış süresi 24 saati geçmemiş 98 hastadan oluşmuştur. Veriler üç ayrı form kullanılarak elde edilmiştir. 1. Sosyodemografik Bilgi Formu, 2. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, 3. Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri. Formlar bireylerle görüşülerek açıklanmış ve formlar doldurulmuştur. Bulgular ve Sonuç: Çalışma kapsamına alınan hastaların anksiyetelerinin normal sınırlarda olduğu ve algılanan sosyal desteğin orta düzeyin üzerinde olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda durumluk anksiyete ve sürekli anksiyete ile algılanan sosyal destek arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır p>0.05 . Çalışma sonuçları, hastaneye yatan bireylerin durumluk anksiyete ve sürekli anksiyete ile algılanan sosyal destek arasında ilişki bulunmadığını göstermekle birlikte, hastaneye yatışın hasta ve hasta ailelerinin anksiyete ya da kriz yaşamalarına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir

EXAMINING THE ASSOCIATION OF PERCEIVED SOCIAL SUPPORT AND ANXIETY LEVEL OF NEWLY HOSPITALIZED PATIENT

Objective: The aim of this study was to examine the association between perceived social support and anxiety level of newly hospitalized patient. Methods: The research was conducted on the patients who were admitted in one university hospital. The sample was consisted of patients n=98 who hospitalized less than 24 hours. The data were collected via 3 different questionnaires; 1st Socio-Demographic Information Form, 2nd The Multidimensional Scale of Perceived Social Support, 3rd State-Trait Anxiety Inventory with face to face interview. Results and Conclusion: It was found that the anxiety level of the patients examined in this study was within normal range and the level of percieved social support was higher than moderate level. There was no statistical significance between state-trait anxiety and perceived social support in this study p>0.05 . Although the results showed that there was no statistical significance between patients’ state-trait anxiety and perceived social support, it should not be ignored that hospitalization may cause anxiety in patients and their families or crisis

___

  • Aksüllü N, Doğan S (2004). Huzurevinde ve evde yaşayan yaşlılarda algılanan sosyal destek etkenleri ile depresyon arasındaki ilişki. Anatolian Journal of Psychiatry, 5:76-84.
  • Alkan S, Sezgin A (1998). Yetişkin hastalarda yalnızlık. C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2:43-52.
  • Aras A, Tel H (2009). Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda algılanan sosyal destek ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi. Türk Toraks Der, 10:63-68.
  • Ardahan M (2006). Sosyal destek ve hemşirelik. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 9:68- 75.
  • Aşti T, Kara M, İpek G, Erci B (2006). The experiences of loneliness, depression, and social support of Turkish patient with continuous ambulatory peritoneal dialysis and their caregivers. J Clin Nurs, 15:490- 497.
  • Ayaz S, Efe Ş Y, Korukluoğlu S (2008). Jinekolojik kanserli hastaların algıladıkları sosyal destek düzeyleri ve etkileyen faktörler. Türkiye Klinikleri J Med Sci, 28:880-885.
  • Bahar A, Savaş HA, Parlar S (2009). Göğüs hastalıkları servisinde yatan hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi. New Symposium Journal, 47:9-15.
  • Çakır Y, Palabıyıkoğlu R (1997). Gençlerde sosyal destek- çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin güvenirlik ve geçerlik çalışması. Kriz Dergisi, 5:15-24.
  • Çakırcalı E (2000). Hasta Bakımı ve Tedavisinde Temel İlke ve Uygulamalar, Nobel Tıp Kitapevleri Ltd. Şti, İstanbul, 23-40.
  • Dursun S, Özhan F(2009). Hastanın kabul ve taburcu edilmesi. Sabuncu N (Ed), Hemşirelik Bakımında İlke ve Uygulamalar, Alter Yayıncılık Ltd. Şti, Ankara, 167-185.
  • Eker D, Arkar H, Yaldız H (2001). Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği’nin gözden geçirilmiş formunun faktör yapısı, geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 12:17-25.
  • Ertem UT, Ay FA (2008). Hasta kabülü taburculuk ve yatak yapımı. Ay FA (Ed), Temel Hemşirelik Kavramlar, İlkeler, Uygulamalar, İstanbul Medikal Yayıncılık, 131-142.
  • Kayahan M, Sertbaş G (2007). Dahili ve cerrahi kliniklerde yatan hastalarda anksiyete-depresyon düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişki. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 8:113-120.
  • Öner N, Lecompte A (1985). Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri El Kitabı, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları No:333, İkinci Baskı. İstanbul.
  • Özgüven HD, Köker S, Canat S (1999). İbni Sina Hastanesi’nde yatarak tedavi gören bir grup hastada depresyon ve anksiyete düzeylerinin araştırılması. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 52:7-11.
  • Öztürk H, Şirin A (2000). Doğum yapan annelerde algılanan sosyal destek faktörlerinin ve bunlara etki eden faktörlerin incelenmesi, Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 16:2-3, 31-40.
  • Özyurt BE (1997). Kanser hastalarının algıladıkları sosyal destek düzeyine ilişkin betimsel bir çalışma. Kriz Dergisi, 5:1-15.
  • Sorias O (1988). Sosyal destek kavramı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 27:353-357.
  • Tan M, Okanlı A, Karabulutlu E, Erdem N (2005). Hemodiyaliz hastalarında sosyal destek ve umutsuzluk arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 8:32-39.
  • Tel H, Uzun S (2003). İntihar girişimi ile acil servise başvuran hastaların sosyal destek ve stresle baş etme durumları. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 4:151-158.
  • Vırıt O, Akbaş E, Savaş HA, Sertbaş G, Kandemir H (2008). Gebelikte depresyon ve kaygı düzeylerinin sosyal destek ile ilişkisi. Nöropsikiyatri Arşivi, 45:9-13.
  • Yılmaz E, Özkan S (2009). Cerrahi kliniklerinde yatan hastaların algıladıkları sosyal destek ve yalnızlık düzeyleri, Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 25:2, 73-88.
  • Yılmaz E, Yılmaz E, Karaca F (2008). Üniversite öğrencilerinin sosyal destek ve yalnızlık düzeylerinin incelenmesi, Genel Tıp Dergisi, 18:71-79.