İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE PROJE YARIŞMALARI HAKKINDAKİ TUTUMLARINI GELİŞTİRMEYE YÖNELİK EĞİTİMİN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı, İlkokul ve Ortaokul öğretmenlerine bilimsel araştırma yöntemleri ve proje hazırlama süreci hakkında eğitim vererek, öğretmenlerin bilimsel araştırmalar ve düzenlenen proje yarışmaları konusunda olumlu bir tutum geliştirmelerini sağlamaktır. Araştırmanın uygulama grubunu, Ardahan Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki ilkokul ve ortaokullarda farklı branşlarda görev yapmakta olan 185 öğretmen oluşturmaktadır. Yürütülen 8 saatlik uygulama sonucu, öğretmenlerin hem bilimsel araştırmalara hem de proje yarışmalarına yönelik tutumlarında son test puanları lehine anlamlı fark bulunduğu belirlenmiştir (p<0.05). Uygulama sonucu, öğretmenlerin proje yarışmalarına yönelik genel tutumları ile birlikte, proje yarışmalarının öğrenci gelişimi için önemli olduğu, eğitim öğretim faaliyetlerinin önemli bir öğesi olduğu, öğrencilerin olumsuz davranışlarını olumlu yönde değiştirdiği, projelerin değerlendirilmesine yönelik tutumları ve son olarak düzenlenen proje yarışmalarında mentör olarak yer almaya yönelik tutumlarının olumlu yönde geliştiği sonucu elde edilmiştir. Öğretmenlerin proje yarışmalarına yönelik tutumlarının cinsiyet ve eğitim durumlarına göre değişimi incelendiğinde, uygulama sonucunda bayan öğretmenlerin ve yüksek lisans düzeyinde eğitime sahip öğretmenlerin, proje yarışmalarının öğrencilerin olumsuz davranışlarını değiştireceği ve proje yarışmalarına mentör olarak katılmaya yönelik tutumlarının olumlu yönde geliştiği sonucu elde edilmiştir. Buna ek olarak, öğretmenlerin bilimsel araştırmalara yönelik tutumlarının olumlu yönde değişmesiyle birlikte, öğretmenlerin araştırmacılara ve bilimsel araştırmalara karşı daha olumlu bir tutum geliştirdikleri sonucu elde edilmiştir. Öğretmenlerin bilimsel araştırmalara yönelik tutumlarının cinsiyet ve eğitim düzeylerine göre değişimi incelendiğinde; bayan öğretmenlerin erkek öğretmenlere oranla uygulama sonunda bilimsel araştırmalara yönelik daha olumlu bir tutum geliştirdikleri,  lisan düzeyinde eğitim seviyesine sahip öğretmenler yüksek lisans düzeyinde eğitime sahip öğretmenlere oranla bilimsel araştırmalara yönelik daha olumsuz bir tutum içerisindeyken uygulama sonucu lisan öğretmenlerinin de tutumlarının olumlu yönde geliştiği sonucu elde edilmiştir.

___

  • Akçöltekin, A. (2014). Ardahan ilinin Tubitak projelerine katılmama nedenleri ve öğrencilerin araştırma kaygılarının sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi. Turkish Studies, 9(2), 41–51.
  • Akçöltekin, A. (2016). Investigation of the Effect of Training on the Development of High School Teachers’ Attitudes towards Scientific Research and Project Competitions. Educational Sciences: Theory & Practice, 16(4), 1349-1380, 49-77.
  • Tortop, H. S. (2013a). Development of teacher attitude scale towards science fair. Educational Research and Reviews, 8(2), 58–62.
  • Tortop, H. S. (2013b). Bu benim eserim bilim şenliğinin yönetici, öğretmen ve öğrenci görüşleri ve fen projelerinin kalitesi odağından görünümü. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 255-308.
Educational Academic Research-Cover
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE AKILLI TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Yahya HİÇYILMAZ, Muhammet Emin KAYSERİLİ

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİ İLE ÖĞRETMEN ADAYLARININ BRANŞLARINA YÖNELİK MESLEKİ TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Aylin Doğan, Nihal Baloğlu Uğurlu

GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERİN ‘MADDENİN HALLERİ VE ISI’ ÜNİTESİNİ ÖĞRENMEYE YÖNELİK İHTİYAÇ ANALİZİ

Aydın KIZILASLAN, Mustafa SÖZBİLİR

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İÇME NEDENLERİ VE MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA ÖZ-YETERLİK DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ VE İÇME NEDENLERİNE DAİR GÖRÜŞLERİ

Devrim ERGİNSOY OSMANOĞLU

ÖĞRETMEN ADAYLARININ İNTERNETİ KULLANMA AMAÇLARINA GÖRE İLETİŞİM BECERİLERİ VE ÖZ YETERLİK DÜZEYLERİ

Zeynep BAŞERER, İbrahim KISAÇ

DRAMA ETKİNLİKLERİNİN 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN DİNLEME VE KONUŞMA BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Oğuzhan Sevim, Lokman Turan

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE EBRU YAPMA BECERİSİNİN ÖĞRETİMİNDE VİDEO MODELLE ÖĞRETİMİN ETKİLİLİĞİ

Müzeyyen ELDENİZ ÇETİN, Funda ULUGÖL

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN SINIF İÇİ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ İLE SAĞLIKLI GELİŞİM VE ÖĞRENME BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Ali Osman ENGİN, Cağrı Engin, Muhammed Çağatay ENGİN, Mehmet KÖK, K. Su EKİNCİ, Seren BERDİBEK

YEDİNCİ SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI SORULARININ YENİLENMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ BAKIMINDAN ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Çağrı GÜVEN, Abdullah AYDIN

SPORDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Ahmet Gökhan YAZICI, Kübra ÖZDEMİR, Murat Ali BİNDESEN