6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ “CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME” ÜNİTESİNİN İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE (JİGSAW TEKNİĞİ) ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

Bu araştırma; işbirlikli öğrenme yönteminin Fen ve Teknoloji dersinde başarı ve kalıcı öğrenmeye etkisini geleneksel öğrenme yöntemine kıyasla değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, kontrol gruplu ön test-son test deney deseni kullanılmıştır. Bu araştırmada 35 çoktan seçmeli sorudan oluşan Fen ve Teknoloji başarı testi kullanılmıştır. Bu test ayrıca hatırlama testi olarak kullanılmıştır. Test sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde “t” testi uygulanmıştır. Kontrol ve deney grubunun başarı son testleri için yapılan ilişkisiz grup “t” testinde deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca Fen ve Teknoloji başarı testi, hatırlama testi olarak da kullanılmıştır. Kontrol ve deney grubunun başarı hatırlama testleri için yapılan ilişkisiz grup “t” testinde, deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Araştırma sonucunda, işbirlikli öğrenmenin Jigsaw tekniğinin Fen ve Teknoloji dersinde başarıya etkisinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca işbirlikli öğrenme yönteminin kalıcı öğrenme üzerinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.

THE EFFECTS OF TEACHING WITH COOPERATIVE LEARNING OF UNIT OF REPRODUCTION ON LIVINGS ON ACHIEVEMENT IN SCIENCE LESSON

This research has been made in order to evaluate the effect of cooperative learning on achievement and retention in Science and Technology teaching. In this research, pretest and posttest experiment design with control groups has been applied. In this research, "Science Success Test" including 35 multiple choice questions has been used in order to gather data. The test has been used as pretest-postest-delayed postest. Independent and paired groups "t" tests were used to analyze the data. A meaningful difference has been obtained in favour of experiment group at achievement posttest which has been applied for control and experiment groups using independent "t" test. In addition Science Success Test has been used as delayed postest. A meaningful difference has been obtained in favour of experiment group at achievement delayed posttest which has been applied for control and experiment groups using independent "t" test. As a result the study it was seen that jigsaw technique of cooperative learning approach has had positive effects on achievement and retention in Science and Technology teaching. In addition, it has been found that cooperative learning more effective on retention.
Education Sciences-Cover
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: E-Journal of New World Sciences Academy