TARİHİ VE KURMACA GERÇEKLİK BAĞLAMINDA TARİHİ ROMAN

Önemli bir bilim dalı olan ve sosyal bilimlerin arakesitini oluşturduğu kabul edilen tarih ile sanatsal bir üretim olan romanın birlikteliğinden doğan tarihi roman, “gerçeklik” bağlamında tartışmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, tarih ile roman arasındaki sancılı ilişki ele alındı. Her şeyden önce gerçekliğin ne olduğu üzerine durularak tarihsel ve kurmaca gerçeklik arasındaki ilişki ortaya koyuldu ve tarihi romanın üzerinde taşıdığı gerçekliğin mahiyetine dair çıkarımlar yapıldı. Bununla birlikte tarihin ve romanın birbiri üzerindeki etkileri, her iki anlatının da kolektif bilince olan katkıları, ideoloji kavramının tarih ve romanın oluşum sürecindeki yeri, bir anlatı olarak tarihi ve edebi metnin müşterek ve farklı yanları, modern ve postmodern dönemlerin tarih ve sanat algısı ve bu algının sonucunda şekillenen tarih ve tarihi romanın gerçeklikle kurduğu değişken ilişki irdelendi.
Anahtar Kelimeler:

Tarih, Tarihi Roman, Gerçek

___

  • Aktaş, Şerif. (1998). Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Aktulum, Kubilay. (2014). “Romanesk Söylemin Tarihselleştirilmesi ya da Tarih’i Yeniden Yazmak”. II. Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Sempozyumu Bildirileri 7-9 Kasım 2013. (s.26-36) . Ankara: Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları.
  • Argunşah, Hülya. (2016). Tarih ve Roman. İstanbul: Kesit Yayınları. Aslan, İlker. (2014). “Edebiyat ve Tarih İlişkisi: Edebi Metinleri Yeni Tarihselcilik Odağında Okumak”. Tarih ve Uygarlık İstanbul Dergisi, Sayı 6, ss. 255- 264.
  • Barthes, Roland. (2016). Yazının Sıfır Dercesi / Yeni Eleştirel Denemeler. Tahsin Yücel (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Camus, Albert. (2012). Başkaldıran İnsan. Tahsin Yücel (Çev.). İstanbul: Can Yayınları.