EIN ÜBERBLICK ÜBER DIE ERZÄHLPERSPEKTIVE DES KINDLICHEN ERZÄHLERS IN DER ERZÄHLUNG “DAS KIND” VON HEINRICH MANN

Heinrich Mann, dünya edebiyatında önemli bir yazar olarak adını duyurmaktadır. Romanları, denemeleri ve oyunları, okuyucuların dikkatini çekmektedir. Gerek hayatında gerekse yapıtlarında siyaset ve toplumsal değişimler ön planda yer almaktadır. Bu yüzden, yapıtları ve hayatı arasında ince bir çizgi söz konusudur. Mann, toplumsal çerçevede insanlığın değişimlerini, özellikle ahlaki değişimleri çok önemli görmekte ve yapıtlarında bu konuyu göz önünde bulundurmaktadır. Heinrich Mann'ın "Meistererzählungen" adlı yapıtında özellikle bu çalışmada incelediğimiz "Das Kind" adlı hikayesinde, bir çocuğun anıları ve anlatı pespektifi üzerinde durduk. Bu anılar, bir çocuğun çocukluk yıllarına, durumlar karşısındaki bakış açısına ve gözlemlerine dayanmaktadır. Ayrıca çocuğun anıları, toplumun sosyal durumunu da açığa çıkarmaktadır. Otobiyografik belgeler olarak da bilinen anılar, çocuğun duygusal dünyasına işaret eder ve bir çocuk anlatıcının bakış açısına dikkat çeker.

___

  • Hofmann, R. (2010). Der kindliche Ich-Erzähler in der modernen Kinderliteratur: eine erzähltheoretische Analyse mit Blick auf aktuelle Kinderromane, Frankfurt am Main, Peter Lang Verlag, internationaler Verlag der Wissenschaften.
  • Fenner, A. (2008). Heinrich Mann: Spiegelbild und Antagonist seiner Zeit, Hamburg, Diplomica Verlag.
  • Fenner, A. (2008). (Trans. Anke Marvinski), Heinrich Mann: Mirror and Antagonist of His Time, Hamburg, Diplomica Verlag.
  • Flügge, M. (2013). Traumland und Zuflucht, Heinrich Mann und Frankreich. Buddenbrookhaus-Katalog., mit zahlreichen Abbildungen, Berlin, Insel Verlag.
  • Fuchs, D. (2016). Heinrich Mann’s Small Town Tyrant: The Grammar School Novel as a German Prototype of Academic Fiction, DOI: 10.4312/an.49.1-2.63-71, UDK: 821.112.2.09-31 Mann H., University of Vienna, Austria, Acta Neophılologıca.