ERZURUM VE ÇEVRESİNDE ERKEN DÖNEM TÜRK İZLERİNE AİT YENİ BULGULAR

kadim Erzurum, tarih boyunca pek çok kavmin uğrak yeri olmuştur. Bu kavimler içinde belki de en kalıcı olanı Türklerdir. Avrasya kıtasının önemli bir parçasını oluşturan bölge, özellikle Erken Tunç Çağı’ndan itibaren göçerkonar diye tabir ettiğimiz bozkır halklarına da ev sahipliği yapmıştır. Avrasya sanat ve arkeolojisinin önemli bir kısmını oluşturan taş heykel, kaya resmi, kurgan, damga vb. verilerin Erzurum ve çevresindeki son araştırmalarla arttığı görülmektedir. Son yıllarda Alaybeyi Höyük kazılarında ele geçen Avrasya menşeli kurgan ve buluntuları ile ok uçları, damga ve heykeller, Erzurum coğrafyasının Avrasya ile olan derin tarihi bağlarını açık bir şekilde ortaya koyacak özellikler taşımaktadır. Çalışmamızda bölgede gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmaları esnasında tespit ettiğimiz ve bozkır kültür özelliği taşıyan yeni bulgular, çevre kültürler kapsamında incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Orta Asya, Doğu Anadolu, Erzurum

___

  • Bingöl, Burak. (2020). Kuzeydoğu Anadolu Petrogliflerindeki Dağ Keçisi Motifi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Erzurum.
  • Ceylan, Alpaslan. (2002). “Doğuda İlk Türk Yerleşmelerinden Cunni Mağarası”. Türkler Ansiklopedisi, Cilt: 6, Ankara, s. 425-429.
  • Ceylan, Alpaslan. (2004). “Erzurum ve Çevresinde Erken Dönem Türk İzleri”. Türk Kültürü Paneli, Erzurum, s. 21-50.
  • Ceylan, Alpaslan. (2008). Doğu Anadolu Araştırmaları I, Erzurum-Erzincan-KarsIğdır (1998-2008). Erzurum.
  • Ceylan, Alpaslan. (2015). Doğu Anadolu Araştırmaları II, Erzurum-Erzincan-KarsIğdır (2008-2014). Erzurum.
  • Ceylan, Alpaslan. (2018). “Türk Dünyasından Yeni Kaya Resimleri”. XVII. Türk Tarih Kongresi, cilt I. s.155-206.