Peyzaj Mimarlığı Öğrenci Projelerinde İklim Değişimi Kavramı

İklim değişimi günümüzde kentsel planlama ve tasarım kararları alırken ele alınması ve değerlendirilmesi gerek konuların başında yer almaktadır. Çünkü özellikle son yıllarda yaşanan iklimsel farklılıklar ve bunların etkileri en fazla kentlerde hissedilmektedir. İklim değişikliğinin etkileri hava sıcaklıklarının artması ve yağışların değişmesi sonucu tüm insanlığın yaşadığı kırsal ve kentsel alanlar da tehdit altına almıştır. Bu değişimlerin etkilerini belirlemek, gelecek yıllara dair senaryolar oluşturmak ve önlemler almak büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda bu çalışmada KTÜ Peyzaj mimarlığı öğrencilerinin 2021-2022 Güz Yarılı Çevre Tasarım Proje VI dersi kapsamında iklim değişikliği kavramı kentsel alan planlaması ele alınmıştır. İklim değişimi bir kavram olarak ele alınarak Trabzon Belediyesi Otobüs Terminali çalışma alanında analiz, sentez ve senaryolar geliştirilmiştir. Proje, çalışma alanı yakın çevre analizleri değerlendirilerek açık yeşil alan bağlantıları ele alınmıştır. İklim değişiminin Trabzon kenti ve kent kullanıcısı üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi ve farkındalık yaratarak; kent kullanıcısının rekreasyonel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sorunlara çözüm önerileri alarak planlama yaklaşımları ortaya konulmuştur.

___

  • Özdemir, S., Özkan, K., & Mert, A., (2020). Ekolojik Bakış Açısı İle İklim Değişimi Senaryoları. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 13(3), 361-371.
  • IPCC, 2019. The intergovermental panel on climate change. https://www.ipcc.ch/about
  • Melnick, R.Z., Noah P., Veronica, M., Olivia, B-T. (2017). Climate change and cultural landscapes: A guide to research, planning, and stewardship. Eugene, Oregon: Cultural Landscape Research Group, University of Oregon
  • Çiftçioğlu, G. Ç., Bozdereli, A. A. (2020). Küresel İklim Değişikliği ve Peyzaj Mimarlığı Meslek Disiplini Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi. Şehir ve Medeniyet Dergisi, 666-689.
  • Landscape Institute. (2008). Landscape architecture and the challenge of climate change. Landscape Institute Position statement. Londan,