Temperleme Isıl İşlem Sıcaklıklarının AISI 4140 Çeliği Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Islah çelikleri, kimyasal bileşimleri özellikle karbon miktarı bakımından, sertleştirilmeye elverişli olan ve ıslah işlemi sonunda belirli bir çekme dayanımında yüksek tokluk özelliği gösteren, alaşımlı ve alaşımız makine imalat çelikleridir. Sunulan bu çalışmada, sanayide geniş kullanım alanına sahip olan AISI 4140 ıslah çeliğinin su verme işleminden sonra uygulanan temperleme ısıl işlemi sıcaklığının çeliğin mekanik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Numunelere 850 °C sıcaklıkta su verme işlemi uygulanmış ve ardından numuneler 300, 450, 550 ve 650 °C olmak üzere dört farklı sıcaklıkta 1 saat süre ile temperleme işlemine tabi tutulmuştur. Mekanik özelliklerinin belirlenmesi için; numunelerin sertlik ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca numuneler çekme ve darbe deneylerine tabi tutulmuştur. En düşük temperleme sıcaklığı olan 300 °C’de sertlik değeri maksimuma ulaşmıştır. En yüksek çekme ve akma dayanımı değeri de yine bu sıcaklıkta elde edilmiştir. Artan temperleme sıcaklığı ile birlikte numunelerin çekme ve akma dayanımı değerlerinde azalma görülmüştür.

___

  • [1] D. Gandy, Carbon Steel Handbook. California, USA: EPRI, Palo Alto, 2007, ss.1-2.
  • [2] M. Kam ve H. Saruhan, “Derin Kriyojenik İşlemin Farklı Bekletme Sürelerinin AISI 4140 (42CrMo4) Çeliğin Mekanik Özelliklerine Etkisi,” Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 6, s. 3, ss. 553-564, 2016.
  • [3] A.H. Meysami, R. Ghasemzadeh, S.H. Seyedein and M.R. Aboutalebi, “An investigation on the microstructure and mechanical properties of direct-quenched and tempered AISI 4140 steel,” Materials & Design, vol. 31, no. 3, pp. 1570-1575, 2010.
  • [4] D.N. Zou, H. Ying, W. Zhang and X.D. Fang, “Influence of tempering process on mechanical properties of 00Cr13Ni4Mo supermartensitic stainless steel,” Journal of Iron and Steel Research, International, vol. 17, no. 8, pp. 50-54, 2010.
  • [5] W.S. Lee and T.T. Su, “Mechanical properties and microstructural features of AISI 4340 high-strength alloy steel under quenched and tempered conditions,” Journal of Materials Processing Technology, vol. 87, no. 1, pp. 198-206, 1999.
  • [6] H. Güler ve R. Özcan, “Effect of Quenching Process on Mechanical Properties of High Carbon Steels,” Uludağ University Journal of the Faculty of Engineering, vol. 19, no. 2, pp. 77-83, 2014.
  • [7] E. Kesti, “Ç - 4140 çeliğinin mikroyapi ve mekanik özelliklerine su verme ortamının etkilerinin araştırılması,” Yüksek lisans tezi, Makine Mühendisliği Bölümü, Selçuk Üniversitesi, Konya, Türkiye, 2009.
  • [8] U. Çalıgülü, M. Aras ve M. Türkmen, “Temperleme işleminin yağda soğutulan çeliklerin mikroyapı ve sertlik özelliklerine etkisi,” In 4th İnternational Symposium on Innovatite Technologies in Engineering and Science, Alanya, Türkiye, 2016, ss. 600-607.
  • [9] F. Öztürk, M. Demirezen ve M. Bayrak, “DIN 41Cr4 ve DIN 42CrMo4 çeliklerde ısıl işlemin mekanik özelliklere etkisinin araştırılması,” Teknoloji, c. 9, s. 2, ss. 145-152, 2006.
  • [10] H. Berns and W. Theisen, Ferrous Materials: Steel And Cast Iron, 1. Baskı, Bochum, Almanya: Springer Science & Business Media, 2008, ss. 3-418.
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kimyasal Spreyleme Atıksuyunun Arıtımında Elektrokoagülasyon Prosesinin Optimizasyonu: Box-Behnken Dizaynı

Murat SOLAK

Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelerde Çalışma Sermayesi ve Karlılık İlişkisi

Kadri Cemil AKYÜZ, İbrahim YILDIRIM, İlker AKYÜZ, Nadir ERSEN, Aytaç AYDIN, Kemal ÜÇÜNCÜ

Diyabette Leptin Hormonun Olası Etkileri

Yusuf SEVGİLER, Eylem TAŞKIN, Celal GÜVEN, Salih Tunç KAYA

MWCNT Oranının MWCNT ile güçlendirilmiş Al2O3 Matrisli Nanokompozitlerin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerine Etkisi

Ramazan KARSLIOĞLU

Veri Madenciliğinde Kullanılan Kümeleme Algoritmalarının Karşılaştırılması Üzerine Bir İnceleme

Ömer Faruk RENÇBER

Yüksek Hidrofilik Polietilen İmin Kaplamaların Hazırlanması Ve Karakterizasyonu

Emine ARMAN KANDIRMAZ, Aslı BEYLER ÇİĞİL, Hatice BİRTANE, Memet Vezir KAHRAMAN

Yalıtkan/Yarıiletken Ara Yüzeyin Kendiliğinden Biriken Tek katman Tekniği ile Organik Alan Etkili Transistör (OFET) Performansına Etkisi

Tuğbahan YILMAZ ALIÇ

Comparison of Subjective QoE Models for Auto-Stereoscopic 3DTV

Nükhet ÖZBEK

Atık Lastik Piroliz Yağı-Dizel Karışımları ile Çalışan Bir Dizel Motorda Emisyon ve Performansın Eşzamanlı Tahminine Yönelik Bir Yanıt Yüzey Metodolojisinin Geliştirilmesi

Samet USLU

DP600 ve HSLA300 Sac Malzemelerde Geri Esneme DavranıĢlarına Proses Parametrelerinin Etkisinin Deneysel Araştırılması

İbrahim KARAAĞAÇ, Kadir AYDIN