“SOKAK ÇOCUKLARI” PROBLEMİ VE BU PROBLEME YÖNELİK UYGULANAN POLİTİKALAR (TÜRKİYE – HİNDİSTAN ÖRNEĞİ)

Kadim zamanlardan beri var olan fakat küreselleşen dünyada evrensel bir problem halini alan sokak çocukları olgusu tüm toplumları ciddi bir tehditle karşı karşıya getiren önemli bir sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.  Sokak çocukları sorununun ortaya çıkışı; aile içi şiddet, çocuğa yönelik her türlü istismar, kırdan kente göç, yoksulluk gibi birçok sosyolojik etkenle birebir ilişkilidir. Söz konusu nedenlerden ötürü sokağı eve tercih eden veya sokakta çalışmak zorunda kalan yani “sokak çocuğu” haline gelen çocuk bundan sonra her türlü riskle iç içe, sıra dışı bir hayat yaşamakta, aile bağları zayıflamakta ve zaman zaman madde bağımlılığı riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu yönüyle hem kendileri için hem de toplum için ciddi bir tehdit oluşturmaya başlayan sokak çocukları sorununa yönelik uygulanan politikalar tüm dünyada oldukça önem arz etmektedir.Literatür çalışması olarak tasarlanan bu çalışmada sokak çocukları sorununa yönelik uygulanan politikalar Türkiye ve Hindistan örnekleriyle incelenmiştir. Bu bağlamda sokak çocukları sorununun ortaya çıkışını önleyici ve uygulanan politikaların geçerliliğini/uygulanabilirliğini artırıcı önerilerde bulunulmuştur.     

THE ISSUE OF “STREET CHİLDREN” AND THE POLİCİES APPLİED TO THİS ISSUE (A CASE OF TURKEY AND INDİA)

Street children phenomenon is a problem that has existed since ancient times. However, in the globalized World, it has been as an important issue that all societies faced a serious threat. The emergence of street children is a associated exactly many sociological factors such as domestic violence, all kinds of abuse against children, migration and poverty. Because of these reasons, the child prefers home street or he is obliged to work in the street, and so he becomes “street children”. Such children live in an extraordinary life, their family ties weaken and they have a risk of becoming substance abuse. In this respect, street children create problems both for themselves and for society. Therefore, the policies implemented for this issue are extremely important all around the World

___

  • ACAR, Hakan (Haz.) (2010). Sokakta Yaşayan ve/veya Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Hizmet Modelinin ve İl Eylem Planlarının
  • Değerlendirilmesi Raporu, SHÇEK Genel Müdürlüğü-UNICEF Türkiye, Ankara. ALTINTAŞ, Betül (2003). Mendile, Simite, Boyaya, Çöpe…Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • ATAUZ, Sevil (1998), “Dünya Kentlerinin Yeni Olgusu: Sokak Çocukları”, Birikim Dergisi, s. 116, ss. 68-78.
  • AYKUT, İmren (2007), “Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yönelik Özel Bir Proje: Vakıf Evleri”, Sosyal Siyaset Konferansları 52.
  • Kitap, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları. COŞTU, Kamil (2007), Sokak Çocuklarının Sosyo-Kültürel Yapısı, Marmara Üniversitesi, SBE, Yüksek Lisans Tezi.
  • KARAKUŞ, Bülent (2009), Sokakta Çalıştırılan/Yaşayan Çocuklar Kavramının Genel ve Yerel Açıdan Tanımlanması, http://www.sosyalhizmetuzmani.org/sokaktacalisan_sokaktayasayan2.htm, Erişim Tarihi, 07.04.2015.
  • KIRBAÇ, Ayçin (2008), Sokak Çocuklarının da Artık Bir Bankası Var, http://www.habervesaire.com/haber/260/. Erişim Tarihi, 002015.
  • ORHAN, Serdar (2007), Sokak Çocuklarının Sosyal Rehabilitasyonu, Sakarya Üniversitesi, SBE, Yüksek Lisans Tezi.
  • OĞUZ, Polat (2009), Sokak Çocukları, http://www.sokakcocuklari.net/. Erişim Tarihi, 11. 03. 2010.
  • OĞUZ, Polat (Der.) (2007) , İstanbul Sokak Çocukları Rehabilitasyon Modeli- Sempozyum Kitabı-, İstanbul Büyükşehir
  • Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı İstanbul Darülaceze Müdürlüğü. SHÇEK Kanunu (1983), http://www.shcek.gov.tr/kurumsal_bilgi/mevzuat/kanunlar/2828.asp. Erişim Tarihi, 19. 03. 2010.
  • SULA, Havva (2008), Toplum Yetimleri: Sokak Çocukları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • ŞENER, Sami (2014). Safranbolu’da Kültür ve Medeniyet İzleri Araştırması. Safranbolu Belediyesi Yayınları.
  • ŞENOCAK, Hasan (2006), “Korunmaya Muhtaç Çocuklara Sağlanan Bakım Yöntemleri”, Sosyal Siyaset Konferansları 51.
  • Kitap, İstanbul: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları. TUNCEL, Meriç Kanbur (2003), Türkiye’de ve Almanya’da Sokak Çocuklarına Uygulanan Eğitim Programlarının
  • Karşılaştırılması ve Bir Model Örneği, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, SBE, Doktora Tezi. UNICEF (2006). Önce Çocuklar: Sokakta Yaşayan ve/veya Çalışan Çocuklar. Kentsel Yoksulluk Halkasının Kırılması. http://www.unicef.org/turkey/dn_2006/_cp43.html, Erişim Tarihi, 22 Nisan 2015.