Yağ ağrısı ile başvuran ve karaciğerde kist hidatik saptanan çocuk olgu

Dünyada en yaygın görülen insan sestod enfeksiyonu 'Echinococcosis"dir. En sıklıkla karaciğer, akciğer, kemik ve genitoüriner sistemde yerleşerek hastalık tablosu oluştururlar. Onalti yaşında erkek hasta 2-3 gündür olan nefes alırken göğsün sağ alt yarısında batar tarzda ağrı ve sağ yan ağrısı olması nedeniyle başvurdu. Fizik incelemesi normal olan hastanın akciğer grafisinde sağ kostofrenik sinüste kapanmaya yol açari ve sağ diyafragmayı yukarı iten kalsifıkasyon saptandı. Çekilen batın ultrasonografısi ve batın bilgisayarlı tomografisinde, karaciğerde 8. segmentte yerleştiği düşünülen 4,5x6x8 cm boyutlarında, kalın duvarlı yer yer kalsifikasyon gösteren bir kist ile ona komşu yaklaşık 1 cm çapında benzer yapıda küçük bir kist tespit edildi. Bu iki kistik kitle kist hidatik ile uyumlu olarak değerlendirildi. Kist hidatik serolojisi negatif bulundu. Hastaya albendazol (400 mg/g) tedavisi başlandı. Tedavinin üçüncü ayında yapılan incelemelerinde kistin 5x3x2 cm boyutlarına gerilediği görüldü. Yaygın bir enfestasyon olan ve sıklıkla büyük boyutlara ulaşıncaya kadar asemptomatik olarak kalan kist hidatik, yan ağrısı gibi değişik semptomlarla da karşımıza çıkabilmektedir.

A pediatric case with right-sided chest pain and hepatit cyst hydatid

Echinococcosis is the most widespread cestode infestation in the world. The common sites of involvement are the liver, lungs, bone and genitourinary system. Sixteen years old boy presented with right sided chest pain and stabbing pain in the right side of chest while taking breath for 2-3 days. His physical examination was normal. His chest x-ray showed a calcification which caused elevation of diaphragm and the blunting of right costophrenic sinus of the right lung. On the abdominal ultrasonography.and computerized tomography, a cystic lesion which was 4.5x6x8 cm dimensions and has thick wall and calcification area, in the eighth liver segment was detected. Also 1 cm diameter satellite cyst resembling the first cyst was found. The radiological appearance was well-adjusted with the diagnosis of cyst hydatid. The cyst hydatid serology was negative. Albendazole treatment (400 mg/g) was started. The cyst's dimensions were reduced 5x3x2 cm at the three month after the treatment.In conclusion, hydatid cyst is a common infection which can be asymptomatic until it reaches large volumes and it may results different clinical symptoms such as rightsided chest pain.

___

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Alveolar soft part sarkom: Olgu sunumu

Selma ŞENGİZ, Kutsal YÖRÜKOĞLU, Aydanur KARGI, Hasan HAVITÇIOĞLU

Yağ ağrısı ile başvuran ve karaciğerde kist hidatik saptanan çocuk olgu

Hakkı AKMAN, Nur ARSLAN, Ayşe Özgün ARLI, Yeşim ÖZTÜRK, Handan ÇAKMAKÇI, Benal BÜYÜKGEBİZ

Geniş tam kat alt göz kapağı defektlerinin rekonstrüksiyonu: Klinik deneyimlerimiz ve literatürün gözden geçirilmesi

Haluk VAYVADA, Önder TAN, Adnan MENDERES, Mustafa YILMAZ, Alpaslan TOPÇU, Can KARACA

Ödem ve kilo kaybı ile başvuran seranegatif bir gluten enteropatisi olgusu

Erhun KASIRGA, İpek AKİL, Dilek YILMAZ, Filiz BAŞARIR, Semin AYHAN

Akut lenfoblastik lösemide varicella hepatit infeksiyonu

Mehmet Ali ÖZCAN, İnci ALACACIOĞLU, Barış AKINCI, A. Arzu SAYINER, Müjde SOYTÜRK, Güner Hayri ÖZSAN, Fatih DEMİRKAN, Bülent ÜNDAR

Hafif kafa travmalarında bilgisayarlı tomografi endikasyonunu belirlemede Miller kriterlerinin yeri

Hasan MİRZAİ, Gönül DİNÇ, idil TEKİN

Plevral effüzyonların ayrımlanmasında CA 125, CA 19,9 ve CA 15,3'ün kullanımı

Mukadder SERTER, Serir AKTOĞU, Onur Fevzi ERER, Çiğdem YENİSEY

Femoral arteriyel sisteme gerçekleştirilen ekstra-anatomik bypass greftleme prosedürleri

Özalp KARABAY, Ufuk YETKİN, Hakan ÖNOL

Atrial fibrilasyonlu iskemik inme hastalarında inme alt tipleri ve diğer risk faktörleri

İhsan Şükrü ŞENGÜN, Kürşad KUTLUK, Gül ERGÖR

Borderline müsinöz over tümörleri: 26 olguda retrospektif değerlendirme

Sevil SAYHAN, Nilgün DİCLE, Merih HANHAN