BANKALARDA ÇALIŞAN PERSONEL ARASINDA YAŞANAN REKABET ALGISI İLE İŞ ETİĞİ ALGISININ ETKİLEŞİMİ

Küreselleşme, gelişen teknoloji, değişen istek ve ihtiyaçlar ile birlikte özellikle örgütlerde yaşanan dönüşüm, son yıllarda iş gücü profilinin de değişmesine neden olmuştur. Şirketlerin kâr ve verimlilik amaçlarına odaklı çalışan tipi yaratmaları, çalışanlar arasındaki rekabeti körüklemiştir. Bu çalışmada, finans sektörünün en önemli unsurlarından olan bankaların çalışanları arasında yaşanan rekabetçi tutum algısı ile rekabetçi ortamlarda çalışanlarda ve yöneticilerde iş etiği algısının ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bilgilere göre, sağlıklı ve iyi yönetilen rekabetin çalışanlara ve bankaya fayda sağladığı, aşırı rekabetin ise takım ruhunun bozulmasına, verimsiz çalışanlara ve dolayısıyla da verimsiz bankaya neden olduğu görüşünün hâkim olduğu tespit edilmiştir.

THE INTERACTION BETWEEN COMPETITION PERCEPTION AND BUSINESS ETHICS PERCEPTION AMONG BANK STAFF

Globalization, new technologies, changing human desires and needs have contributed to a transformation in organizations, resulting in a change of work force profile in recent years. The emergence of a profit and efficiency focused organizational setting has fueled competition among employees. In this study, the direction of perception of business ethics in the employees and managers was investigated with the perception of competitive attitude among the employees of the banks which are the most important elements of the financial sector. Research has suggested that a healthy and well-managed competition is beneficial both for the employees and for the banks although excessive competition causes deterioration of team spirit, inefficient employees and thus inefficiencies in bank performance.

___

  • Barmby, T., Sessions, J.G. ve Zangelidis, A. (2016). Looking after number two? Competition, cooperation and workplace interaction. Journal of Economic Behavior & Organization. 131 (2016): 166-182.
  • Bektaş, Ç. ve Köseoğlu, M.A. (2008). İş Etiği ve İş Etiğinin Yayılım Süreci. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. Y.2008, C.13, S.1, s.145- 158.
  • Brown, S. P., Cron, W.L. ve Slocum, J.W.Jr. (1998). Effects of Trait Competitiveness and Perceived Intraorganizational Competition on Salesperson Goal Setting and Performance. Journal of Marketing. Vol.62: 88-98.
  • Cavico, F.J., ve Mujtaba, B. (2005). Business Ethics: Transcending Requirements through Moral Leadership. Boston, MA: Pearson Custom Publishing.
  • Erturhan, H. (2011). İç Etiği ve Bankacılık Sektöründe Bir Araçtırma. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı / Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Fletcher, T.D., Major, D.A., ve Davis, D.D. (2007). The Interactive Relationship of Competitive Climate and Trait Competitiveness with Workplace Attitudes, Stress and Performance. Journal of Organizational Behavior.29:899-922.
  • Fraedrich, J., Ferrell O.C. ve Ferrell, L. (2011). Business Ethics: Ethical Decision Making and Cases (8th Ed.). Mason: South-Western Cengage Learning.
  • Hitt, W. D. (1990). Ethics and leadership: Putting theory into practice. Colombus, OH: Batelle Press
  • İmirlioğlu, İ. (2005). İş Yaşamında Çatışma. Verimlilik Dergisi. 2005/3.
  • Jennings, M.M. (2009). Business Ethics: Case Studies and Selected Readings (6th Ed.) Mason: South Western Cengage Learning.
  • Kart, E. (2011). Küreselleşen Ekonomide “Yeni Çalışan Tipi”. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, C.8, S.1.
  • Leovaridis, C. ve Cismaru, D.M. (2014). Characteristics of Organizational Culture and Climate in Knowledge-Intensive Organisations. Romanian Journal of Communication and Public Relations. Volume 16, No. 2 (32) / July 2014
  • Luft, J. (2016). Cooperation and Competition among Employees: Experimental Evidence on the Role of Management Control Systems. Management Accounting Research. 31(2016): 75-85.
  • Velasquez, M.G. (2012). Business Ethics: Concepts and Cases. Pearson: New Jersey. Vestal, K. (2006). Conflict and Competition in the Workplace. Nurse Leader. New York: St. Martin’s Press.
  • Weiss, J.W. (2006). Business Ethics: A Stakeholder and Issues Management Approach (4th Ed.) USA: Thomson Higher Education.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0027
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniv. İşletme Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

ONLINE ALIŞVERIŞ YAPAN TÜKETICILERIN ETNOSENTRIK EĞILIMLERI ÜZERINE BIR ÇALIŞMA

Aybike Tuba ÖZDEN

SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ TÜRKİYE'DE PAY SENEDİ, TAHVİL VE DÖVİZ PİYASALARI İÇİN ÖNCÜ BİR GÖSTERGE MİDİR?

Pınar EVRİM MANDACI, Erkan ALSU

BANKA ÇALIŞANLARI ARASINDA YAŞANAN REKABET ALGISI İLE İŞ ETİĞİ ALGISININ ETKİLEŞİMİ

Tahir YEŞİLADA, İlknur YENİÇERİ

TÜRK YÖNETİCİLERİNE GÖRE HENRİ FAYOL'UN YÖNETİM PRENSİPLERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ GEÇERLİLİĞİ ÜZERİNE PİLOT BİR ÇALIŞMA

Burçin TÜZEMEN, Ayşe Gönül DEMİREL

NEOFOBİNİN (YENİLİK KORKUSUNUN) HEDONİK TÜKETİM ÜZERİNE ETKİSİ

Ezgi KARATAŞ YÜCEL

HÜKÜMET ETKİNLİĞİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: AVRUPA BİRLİĞİ GEÇİŞ EKONOMİLERİ ÖRNEĞİ

Mahmut Ünsal ŞAŞMAZ, Ersin Nail SAĞDIÇ

PMI (ÜRETİM YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ) TÜRKİYE'DE HİSSE SENEDİ, TAHVİL VE DÖVİZ PİYASALARININ GETİRİSİ İÇİN ÖNCÜ BİR GÖSTERGE MİDİR?

Erkan ALSU, Pınar Evrim MANDACI

PAY PİYASALARINDA ETKİN PİYASALAR HİPOTEZİNİN FARKLI DAĞILIM VARSAYIMLARI BAĞLAMINDA UZUN HAFIZA MODELLERİ İLE TESPİTİ: ABD VE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Arife ÖZDEMİR, İsmail ÇELİK

TÜRK YÖNETİCİLERİNE GÖRE HENRİ FAYOL’UN YÖNETİM PRENSİPLERİNİN GÜNÜMÜZDEKİ GEÇERLİLİĞİ ÜZERİNE PİLOT BİR ÇALIŞMA

Burçin TÜZEMEN, Ayşe Gönül DEMİREL

BANKALARDA ÇALIŞAN PERSONEL ARASINDA YAŞANAN REKABET ALGISI İLE İŞ ETİĞİ ALGISININ ETKİLEŞİMİ

Tahir YEŞİLADA, İlknur YENİÇERİ