Sovyetlerin milliyetler politikası ve ahıskalı Türkleri

Bu çalışma, günümüzde eski Sovyet ülkelerinde göçmenlik statüsü devam eden ve önemli bir kısmı Türkiye'ye göç eden Ahıskalı Türklerin tarihsel sürecini, demografik yapısını, nüfus dağılımını, milli kimlik özelliklerini ve dini inanç ve ibadet yönelimlerini kapsayan bir alan araştırmasıdır. Sürgün ve göçler sürecinde Sovyetlerin asimile politikalarına karşı sosyal çevre ve aile içi psikolojik, geleneksel, kültürel kayıplar ve kazammlarm mücadelesini kapsamaktadır. Eski Sovyet ülkelerinden Bursa ve İstanbul'a göç eden Ahıskalı ailelerin ülke, eğitim, gelir düzeyleri açısından dini ibadet ve düşüncenin şekillenmesini incelemektedir. Bunun için milli kimlik, dini inanç, ibadet ve düşüncelerin yönelimiyle ilgili oluşturulan anket Formları (Kişisel Bilgi Anketi, Dinin Toplumsal Fonksiyonları Anketi, Dini Şekillenme Anketi) uygulanmıştır. Ayrıca araştırmada gözlem ve mülakatlar da uygulanmıştır.

Soviet nationality policy and relegation community ahiskalı Turks

This study is a field research including the historical process, demographic structure, population distribution, national identity features and religious belief and worship tendencies of Akhiska Turks whose migration status in old Soviet countries in our day and whose essential part has migrated to Turkey. It includes the struggle of psychological, traditional, cultural losses and gains in social environment and domestic against the assimilate policies of the Soviets in the process of relegation and migrations. It examines the configuration of religion, worship and idea in terms of the country, education, income level of the Akhiska Turks who migrated from old Soviet Countries to Bursa and Istanbul. For this reason, there has been applied survey fbçms (Personal Information Survey, Survey on Social Functions of Religion, Religious Configuration Survey) formed about the tendency of national identity, religious belief, worships and ideas. Besides, there has been applied observations and interviews.

___

Abbaseligızı, Arife. "Rusların Volga-Ural Bölgesinde Türk Topluluklarının Dil ve Medeniyetlerini Asimle Politikası", Ahtska Dosyası Dergisi, Sayı: 3, İstanbul 2009.

B. Ercilasun, Ahmet. "Tarihten Geleceğe Türk Dili", Yeni Türkiye Dergisi', Sayı: .15, İstanbul, 1997.

Balım, Çiğdem. Aydıngün, Ayşegül. "Dil ve Grup Kimliği: Ahıska Türkleri", Günümü£ Dilbilim Çalışmaları, (Derleyen: Ayşe Kara, Ece Korkut, Suna Ağıldere), Multilingual, İstanbul 2003.

Bayraktar, Rasim. "Ahıskalı Türklerde Göçün Dinsel Yaşayışa Etkileri", Yayınlanmamış Doktora Tezi, (Danış: Doç. Dr. Erkan PERŞEMBE), Ondokuzmayıs Üniversitesi Sosyla Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Samsun-2011.

Birsel, Haktan. Eski Dünyanın Karanlık Yü%ü Orta Asya Jeopolitiği\ IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2006,

Buntürk, Seyfeddin. Rus-Türk Mücadelesnde Ahıska Türkleri, Berikan Yayınları, Ankara 2007.

Cihan, Ahmet. "Kırgızistan'da Ahıska Türkleri Üzerine Gözlemler", Bi^im Ahıska Dergisi, Sayı 11-12, Ankara 2008.

Demir, Ali Faik. "Orta Asya Cumhuriyetlerinde İslam ve Etnisite" Orta Asya'nın Sosyo-Kültürel Sorunları: Kimlik, İslam, Milliyet ve Etnisite, (der.,Ertan Efegil-Pmar Akçalı), Gündoğan Yayınları, İstanbul 2003.

Devrişheva, Fatima. Ahıska Türkleri (Sözlü Kültür Bağlamında), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, (Danış:Prof. Dr. Hasan Özdemir), Ankara Üniversitesi S. B. E. Türk Dili Ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Ankara 2006.

Kırzıoğlu, M. F. "Ahıska Bölgesi ve Türklük", Türk Kültürü Dergisi, No: 87, 1970.

Kırzıoğlu, M. F., Yukarı Kür ve Çoruh Boylarındaki Kıpçaklar, AKDTKY, Ankara 1992.

Özkarabekir, Cengiz. Her Cephede Savaştık-lkinci Dünya Savaşında Türkler, Doğan Kitapçılık, İstanbul 2005.

Tarhan, Bülent. "Türk Dünyasına ve Kafkaslara Bakış", Ahıska Dosyası, Sayı: 1, İstanbul 2007."

Taşdemir, Tekin. Türkiye'nin Kafkasya Politikasında Ahıska ve Sürgün hi ü/k Ahıskahlar; IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2005.

The Moskow Times, "Akhiska", 24. 02. 1998.

Toynbee, A. (A study of History) Tarih Bilinci, Bateş Yay.- II, İstanbul 1978.

Umarov Gozalişvili, Xalil. Tragediya Mesxov, Kavkazskiy Dom, Tiflis 2004.

Yıldız, Muharrem. Dünden Bugüne Kafkasya, Yitik Hazne Yayınları, İstanbul 2006.

Zeyrek, Yunus. Ahıska Araştırmaları, Kozan Ofset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Ltd Şti, Ankara 2006.