FELSEFE’Lİ İLAHİYAT vs. FELSEFE’SİZ İSLAMİ İLİMLER: TÜRKİYE GENELİ ÖĞRENCİ ANKETİ

Bu makale, İlahiyat Fakültelerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü altında verilen derslere yönelik algı ve tutumlarını belirlemek amacını taşımaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek adına Türkiye geneli İlahiyat Fakültelerinde toplamda 6097 lisans öğrencisiyle anket uygulanmıştır. Bu anketin genel sonucuna göre orta öğretimde kazandıkları eğilim ya da fakülteye başlar başlamaz Felsefe ve Din Bilimleri derslerine yönelik olumsuz önyargılarla karşıt bir tutum içerisinde bulundukları; ilgili dersleri aldıktan mezun aşamasına geldikleri dönemde önceki olumsuz tutumu büyük ölçüde olumlu yöne doğru değiştirdikleri görülmektedir. Bu sonuç, öğrencilerin başlangıçta sergiledikleri olumsuz tavrın, bizatihi Felsefe ve Din Bilimleri grubu derslerinin müfredatının içeriği ve işlevinden ve bu derslerin içeriğini henüz bilmeyen öğrencilerden kaynaklanmadığını; bu tutumun kaynağının örgün öğretim dışı kaynağının olduğunu açıkça göstermektedir. Söz konusu kaynağın ne olduğunu belirlemek çalışmanın sınırları dışında kalmakla birlikte bu makale, ilgili durumun başka araştırmalarla incelenmesi gereğini ortaya koymaktadır. Makalenin bir başka önerisi ise Felsefe ve Din Bilimleri grubu derslerinin İlahiyat Fakültesi öğrencilerine sağladığı kazanımların geliştirilmesi gerekliliğiyle birlikte bu kazanımların, özellikle Temel İslâm Bilimleri Bölümü dersleriyle de koordinasyonun sağlanmasıdır.

THEOLOGY WITH PHILOSOPHY vs. ISLAMIC STUDIES WITHOUT PHILOSOPHY: TURKISH STUDENTS GENERAL SURVEY

This article aims to identify perceptions and attitudes of students toward courses given under the Department of Philosophy and Religious Studies who study in Faculties of Theology. For this purpose, a survey was conducted with 6097 students in Faculties of Theology across Turkey. According to main findings of this survey, it has been observed that students hold negative attitudes for the courses mentioned above because of prejudices that they carried out from high schools or they had in the beginning of their undergradute studies. However, after taking those courses and getting closer to their graduation, it seemed that they altered their negative attidues to positive ones. This result clearly showed that their negative attitudes did not arise from the courses itself or their contents or the students who had no idea about them in the first year but from external sources than the Faculty of Theology itself. Though identifying those external sources exceeds the limits of this article, we point out to investigate them with different works in the future. Another proposal of this article is that there is an unavoidable need to link philosophy courses with the courses of the Department of Islamic Studies in addition to the necessity of philosophy courses in Faculties of Theology for the sake of students’ progress and output during their undergraduate studies.

___

  • Aydın, Salih, “Felsefî ve Dinî Açıdan Felsefe Eğitiminin Gerekliliği”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 30, Isparta 2013 (s. 111-126).
  • Ayhan, Halis, “İlahiyat Fakültesi”, DİA, C. XXII, İstanbul 2000, (s. 70-72).
  • Ayhan, Halis, Türkiye’de Din Eğitimi, 3. Basım, Dem Yayınları, İstanbul 2014.
  • Cebeci, Suat, Din Eğitimi Bilimi ve Türkiye’de Din Eğitimi, Akçağ Yayınları, Ankara 1996.
  • Demircan, Adnan, Türkiye’nin İlahiyat Sorunu, Beyan Yayınları, İstanbul 2015.
  • Efe, Adem, “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Bugüne Türkiye’de Devam Ede Gelen ‘Yeni İlâhiyât Fakültesi’ Söylemleri + Ekler”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 30, Isparta 2013, (s. 213-235).
  • Eroğlu, Ebubekir, “Bilimin Felsefe Bilincini Dışlaması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 30, Isparta 2013 (s. 105-109).
  • Ersoy, Mehmet Akif, Safahat, Hece Yayınları, 2. Baskı, Ankara 2009.
  • Görgün, Tahsin, “Türk Üniversitesi ve Dini İlimler: İlahiyatın Akademik Yapılanması, Bölümleri ve Anabilim Dalları Nasıl Olmalıdır?, ” (Bugünün İlahiyatı Nasıl Olmalıdır: Sorunlar ve Çözümleri içinde), Ensar Neşriyat, İstanbul 2015 (s. 149-164).
  • Günay, Durmuş, “Karşı Oy Yazısı”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 30, Isparta 2013 (s. 3-29).
  • Özdemir, Saadettin, “Yüksek Din Eğitiminin Geleceği ve İstihdam Alanlarına Yönelik Program Önerileri”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 30, Isparta 2013 (s. 237-249).
  • Öztürk, Mustafa, “İlahiyatın Adı ve Amaçları Ne Olmalıdır?” (Bugünün İlahiyatı Nasıl Olmalıdır: Sorunlar ve Çözümleri içinde), Ensar Neşriyat, İstanbul 2015 (s. 29-59).
  • Tatar, Burhanettin, “Günümüz İlahiyat Fakültelerinde Tefsir, Hadis, Ahlak Felsefesi ve Müzik Derslerinin Anlamı Üzerine Notlar”, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 30, Isparta 2013 (s. 83-96).
  • Toktaş, Fatih - Acuner, Yusuf, “İlahiyat Fakültelerinde Felsefe Dersleri”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 17, Samsun 2004 (s. 159-176).
  • Usta, Mustafa, Türkiye’de Yüksek Din Eğitiminin Kurumlaşma ve Ekolleşme Sorunları, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, İstanbul 2001.
  • Uyanık, Mevlüt, “Felsefesiz İlahiyat Mümkün mü?”, TYB Akademi Dergisi, Y. 6, S. 16, Ankara 2016 (s. 53-74).