Ebû Hayyân’ın el-Bahru’l-Muhît İsimli Tefsiri bağlamında Nahve Dair Metodik Esasları

Bu makalenin konusu, öğretici yönüyle birlikte uygulamalı boyutuyla da öne çıkan Arap nahvine ait bir metodun temellerini ortaya çıkarmaktır. Bu metod Ebû Hayyan el-Endelusî’nin el-Bahru’l-Muhit isimli tefsirinde takdim etmiş olduğu uygulamalı nahvinde somut olarak görülmektedir. Ebu Hayyân, tefsirinde farklı nahiv ekollerinin (doğu, batı ve Endülüs) görüşlerini toplayan ve metodik hatalarına işaret eden, girift yönlerini ve Arap Dili nahvi öğretiminde (Arap ya da yabancı olsun) öğrenci için çok da faydalı olmayacak illetleri ayıklayan metoda uygun, uygulamalı bir şekilde kolay bir nahiv ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Bu hususta temel aldığı kaynak şüphesiz en fasih Arapça olan Kur’an-ı Kerim’dir.

Methodological Bases for Abu Hayyans’ Grammar Through His Tafseer Named al-Bahr al-Moheet

This article is an attempt to present a rooting for an approach towards Arabic Syntax which is characterized by The didactics of functional dimension, and is embodied in what Abu Hayyan al-Andalusi exposed through the application of grammar in its interpretation (al-Bahr al-Moheet), in which he tried to present an easy syntax through a method that combines the views of the different schools of syntax (the Eastern , Moroccan and Andalusian), and corrects its methodical lapses, and removes its complexities and unjustified evidence in teaching grammar lesson for the Arabic language learner (an Arab or Arabist), in a practical form whose corpus is the most eloquent language at all, it is the Koran.

___

  • . أبو البركات الأنباري، الإنصاف في مسائل الخلاف بين النحويين البصريين والكوفيين، تحقيـق: محمد محـي الدين عبد الحميد، المكتبة العصرية، بيروت – لبنان، (د.ط) – 1998.
  • 2. أبو بكر الزبيدي، طبقات النحويين واللغويين، تحقيق: محمد أبو الفضل إبراهيم، دار المعارف، مصر، ط2 ــــــــــ 1984.
  • 3. بوشعيب محمادي، أبو حيان ومنهجه في تفسير القرآن الكريم، منشورات كلية الآداب والعلوم الإنسانية، جامعة عبد المالك السعدي – تطوان، مطبعة الخليج العربي، المملكة المغربية، (د.ط).
  • 4. جلال الدين السيوطي، الأشباه والنظائر في النحو، تحقيق : أحمد مختار الشريف، مطبوعات مجمع اللغة العربية، دمشق– سوريا، 1979.
  • 5. جلال الدين السيوطي، بغية الوعـاة في طبقات اللغويين والنـحاة، تحقيق : أبـو الفضل إبراهيم، دار الفكر، بيروت – لبنان، ط 2 – 1979.