BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDEN BEKLENTİLERİ ve YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Bu araştırmada, müzik öğretmenliği yüksek lisans öğrencilerinin lisansüstü eğitimden beklentileri ve lisansüstü öğrenim görme nedenleri ile öğrencilerin; program, öğretim üyeleri, ders ve konu içerikleri, öğretim yöntemleri ve değerlendirme ölçütleri hakkındaki görüşleri araştırılmıştır. Bu çalışma, 2002-2003 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Yüksek Lisans Programı'nda öğrenim gören 10 öğrenci ile çalışılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, öğrencilerin yüksek lisans eğitimi almalarının temel nedenleri ve her iki yarıyıl programının beklentilerine ne derecede karşılık verdiği konusunda belirttikleri görüşleri doğrultusunda yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme formu araştırmacılar tarafından uzman görüşüne başvurularak hazırlanmıştır. Görüşmelere katılan her öğrenciye araştırmacılar tarafından aynı sorular, aynı cümleler ile yöneltilmiştir. Araştırmada nitel bir yön¬tem kullanılması nedeniyle sınırlı sayıda öğrenci ile derinlemesine çalışma yoluna gidilmiştir. Elde edilen veriler, nitel araştırma analiz yöntemlerinden betimsel analiz yöntemi kullanılarak elle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, lisansüstü eğitimden beklentiler ve lisansüstü eğitim alma nedenleri açısından belirtilen görüşlerde benzerliklere rastlanmış, ayrıca öğretim sürecindeki tüm öğeler ile ilgili olumlu ve olumsuz görüşlere ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra öğrencilerin, kendi ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda program ile ilgili önerileri belirlenmiştir.

In this study, the music education department master class students'expectations from the post graduate and their views about their master class curriculum, lecturers, lessons, teaching and evaluating techniques have been investigated. This investigation have been made in 2002-2003 education year by making interivews with ten master class students graduating the music education department of Dokuz Eylül University. Cause of using interview technique which is one of the qualitative research techniques a small group have been focused. The interview form which is used in the study is developed by the researchers by taking expert's advices. The same questions of the interviews have been directed to each of the students by using the same words. The data of the interviews heve been analyzed by using descriptive analyze technique which is one of the analyze techniques of qualitative research techniques. As a result, a several similarities between student expectations and different views about teaching process have been determinated. Besides the student suggestions about the curriculum have been designated.
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ORTAÖĞRETİM ALAN ÖĞRETMENLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS fKOGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN PROFİLİ, BEKLENTİ ve SORUNLARI (OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Hüseyin ANILAN, Pınar GİRMEN, İlknur ŞENTÜRK, Abdulkadir ÖZTÜRK

FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ LİSANSÜSTÜ TEZLERİNİN İNCELENMESİ

Ayla GÜRDAL, Ayşen BAKİOĞLU, Aysun ÖZTUNA

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA DAYALI ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARI ve ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİ

Sabahattin Deniz, İzzet Görgen, Nurettin Şahin

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİ ve LİSANSÜSTÜ ÖĞRENİMİ TALEP ETME GEREKÇELERİ

Behsat Savaş, Ebru Topak

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN TEZ DANIŞMANLARINA İLİŞKİN BEKLENTİLERİ

Gülsen UNVER

ORTAÖĞRETİM FEN ve MATEMATİK ALANLAR EĞİTİMİ LİSANSÜSTÜ

Canan KANDİLLİ

EĞİTİMDE BİLİME KATKI: LİSANS ÜSTÜ EĞİTİM SEMPOZYUMU LİSANS ÜSTÜ PROGRAMLARINDA BİYOLOJİ ÖĞRETİM YÖNTEMİNDE VERİMLİLİK

Rıdvan Kete, Nazan Acar

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARDA YÜRÜTÜLEN LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Yasemin GÜNAY, Hülya Hülya HAMURCU, Güzin Özyılmaz AKAMCA, Özlem ŞAHBAZ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN PROGRAMA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ VE BEKLENTİLERİ

Sibel CENGIZHAN, Nuriye AKKUL

EĞİTİMDE BİLİME KATKI: LİSANS ÜSTÜ EĞİTİM SEMPOZYUMU ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE İKİLEM

Rıdvan Kete, Hakan Durmuş