Muhasebe, Denetim ve Bağımsız Denetimin Gerekliliği

Bir ülkenin gelişmesi ve büyümesi, o ülkede yaşayanların oluşturduğu örgütlerin başarısına bağlıdır. Örgütlerin başarısı ise, muhasebenin hukuksal altyapısı ile uygulanacak muhasebe ve denetim tekniklerine bağlıdır. Bir ülkede muhasebe ve denetim mekanizması yoksa, o ülkenin sağlam bir muhasebe hukuku düzeni, sistemi ve tekniği olduğundan bahsedemeyiz. Muhasebe sistemi, kurum ve kuruluşların ekonomik faaliyetlerinin rakamsal kayıtlarını Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri (GKGMİ)'ne uygun ve tutarlı bir şekilde düzenlemekle yükümlüdür. Denetim ise, ekonomik olayların gerçek mahiyetinin ilgili mevzuat ve GKGM'ne uygun olarak, kayıtlarda yer alıp almadığını tarafsız olarak delilleri ile araştırıp sonuçlandıran ve onaylayan sistematik bir çalışmadır. Ülkelerin kalkınmasında önemli engeller olan vergi kaçağının önlenmesi ve kayıt dışı ekonominin kayıtlı hale getirilmesi çok önemlidir. Bu da ancak iyi işleyen bir muhasebe düzeni ve onun etkin bir şekilde denetimi ile olur. Denetimin etkinliği ise, bağımsız denetim ile sağlanabilir.

Development and growth in a country depends on success of organizations which are constituted by the citizens of that country. Organizations' success depends on a sound accounting and auditing mechanism in the country, and technical background of accounting and auditing system. In the absence of accounting and auditing system, we can't expect to have it has a strong law pattern, system and technique. Accounting is responsible to put in order numeral records of organizations and associations economic activities as appropriate and coherent with General Accepted Accounting Principles (GAAP). As for auditing is a sistematic work which searches as neutral with its evidences weather true nature of economic events are included in registrations belong to General Accepted Accounting Principles and related law then bring a conclusion and last approve it. It's very important to be registered the tax evasion and unregistered economy which are important diffuculties to progress of countries. It can be by fine operated accounting pattern and its effective auditing. As for effectiveness of audit can be provide by independence of audit, independent audit.

___

ATAY, C. (1997). Devlet Yönetim ve Denetim, Marmara Kitabevi, Bursa.

Bağımsız Denetleme Çalışması ve Raporlamasının İlke ve Kuralları Hakkında Tebliğ, Seri:X, No:4 T.C. Resmi Gazete - (19846, 18 Haziran 1988).

BAŞARAN, İ. E. (1982). Örgütsel Davranışın Yönetimi, Ankara.

BOZKURT, N. (1999). Muhasebe Denetimi, Alfa Yayınları, İstanbul.

ÇÖMLEKÇİ, F. (1978). Muhasebe Denetimi, Eskişehir T.İ.A. Yayınları No:202/l31, Eskişehir.

ECA (1999). İngilizce-Fransızca-Türkçe Denetim Terimleri / (European Court of Auditors), Çeviri,,Sayıştay Yayın İşleri Müdürlüğü Yayını, Ankara.

ERDEN, S. A. (1996) "Bilgisayarlı Muhasebe Ortamında Bağımsız Denetim",Süleyman Demirel ÜniversitesiİİBFDergisi, yıl:1996, sayı:l, s.8-33.

GÜREDİN, E. (1987). "Türkiye'de Denetim Standartlarının Oluşumu", Mali Sorunlara Çözüm Dergisi, sayı: 33-34, s.21-29.

KEPEKÇİ, C. (1996). Bağımsız Denetim, Lazer Ofset, Ankara.

MHUD. (1999). Denetim îlke ve Esasları, Maliye Hesap Uzmanları Derneği, İstanbul.

PEKİNER, K. (1988). İşletme Denetimi, İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Muhasebe Enstitüsü Yayınları, No:55, İstanbul.

Serbest Muhasebecilik, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu,. T.C. Resmi Gazete - (3568, 13 Haziran 1989).

Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğ, T.C. Resmi Gazete (22570, Seri: X, No: 16, 4 Mart 1996).

Sermaye Piyasasında Bağımsız Dış Denetim Hakkında Yönetmelik, SPK, (Seri: X,No: 16, 13 Aralık 1987).

TÜREDİ, H. (2000). Denetim, Celepler Matbaacılık, Trabzon.