BATUM’DA TURİZMİN GELİŞİMİ VE BÖLGE GELİŞİMİNE KATKISI

Turizm, Gürcistan gibi fiziki sermayenin ve teknik uzmanlaşmanın yetersiz kaldığı gelişmekte olan ülkeler için büyük önem arz etmektedir. Uzun dönemli sürdürülebilir büyümenin tek başına motoru olmasa bile, turizmin gelişmesi Gürcistan için yabancı yatırımların ülkeye gelmesi, tarımsal ekonomideki düşük verimliliğin telafi edilmesi ve kalifiye olmayan nüfusun işsizlikten kurtarılıp istihdam edilmesini sağlaması açısından önemlidir. Bu makale, Acara bölgesindeki turizmin gelişmesini, kamu ve özel sektördeki aktörleri, mevcut stratejileri ve geleceğe ilişkin hedefleri inceler ve tartışır. Konunun analizinde birincil veri kaynakları olarak yerel kamu yöneticileri, siyasi liderler ve turistik tesis yöneticileri ile yapılan röportajlar ve anketler; ikincil veri kaynakları olarak Gürcistan resmi kaynaklarından alınan istatistik veriler, raporlar ve analizler kullanılmıştır.

EVELOPMENT OF TOURISM IN BATUMI AND ITS IMPACTS ON REGIONAL DEVELOPMENT

Tourism signifies great importance to developing countries like Georgia, where physical investment and technical specialization are insufficient. Even if it is not the engine of the long-term sustainable growth, tourism is important for Georgia to provide foreign investment, to compensate the low productivity in agricultural economy, and to reduce the unemployment by providing employment to the unskilled population. This article describes the development of tourism in Adjara region, examines and discusses actors in public and private sector, current strategies, and future plans. Interviews and surveys with local government executives, political leaders, and hotel managers are used as the primary data source; whereas statistical data and reports obtained from official sources are used as secondary data sources

___

  • ANHOLT, S. ( 2009). Places: identity, image and reputation, Palgrave Macmillan.
  • BAKER, B. (2012). Destination branding for small cities, Creative Leap Books.
  • KOTLER, P., HAIDER, D., REIN, I. (1993). Marketing places, Free Press.
  • KOTLER, P., JATUSRIPITAL, S., MAESINCEE, S. (2011). The Marketing of nations: a strategic pproach to building national wealth, Free Press.
  • MIDDLETON, V., CLARKE, J. (2001) Marketing in travel and tourism, Oxford, Butterworth Heinemann.
  • MIDDLETON, V., HAWKINS, R. (1998). Sustainable tourism: a marketing perspective, Butterworth-Heinemann.
  • MIDDLETON, V.T.C. (1997). Sustainable tourism: a marketing perspective. in STABLER, M.J. (ed.) Tourism and sustainability: principles to practice, New York, CAB International, pp.129‐142.
  • MUNIER, N. (2005). Introduction to sustainability: road to a better future. Dordrecht, Springer.
  • NUROL, H. (2013). Gürcistan ülke raporu, Eylül 2013, Ankara, Nurol Holding
  • PORTER, M. (1990). Competitive advantage of nations, Free Press.
  • TİFLİS BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ (2013). Gürcistan’ın genel ekonomik durumu ve Türkiye ile ekonomik-ticari ilişkileri (Rapor), Eylül 2013, Tiflis.
  • WAHAB, S., PIGRAM, J. (eds.). (2000). Tourism, development and growth: the challenge of sustainability, London, Routledge.