TURİSTİK FONKSİYONLARI VE YAT TURİZMİNE ETKİLERİ AÇISINDAN DİDİM YAT LİMANI (D-MARİN DİDİM)

Günümüzde deniz ulaşımı konusundaki gelişmelere bağlı olarak insanlar, daha kolay bir şekilde deniz kıyılarını, buralardaki muhteşem güzelliğe sahip koy ve adaları ziyaret edebilmekte ve yeşille mavinin ahenkli uyumunu yerinde keşfedebilmektedirler. Özellikle yat adı verilen deniz taşıtları, insanların bu merakının giderilmesine ve yeni yerler görmelerine olanak tanımaktadır. Bütün bunlara bağlı olarak ortaya çıkan ve her geçen gün dünya turizm arenasında dikkat çeken turizm aktivitelerinden birisi olan yat turizmi bakımından, son yıllarda ülkemizde önemli gelişmeler söz konusu olmaktadır. Nitekim ülkemizde yat turizmi için büyük önem taşıyan yat limanlarının sayısı, özel girişimcilerin desteğiyle giderek artmakta, bu alandaki rekabet şansımız oldukça yükselmektedir. Bu bağlamda inceleme konumuz olan Didim Yat Limanı, ülkemizin yat turizmi alanındaki en gözde yatırımlarından birisi olarak dikkat çekmektedir. 2009 yılı mayıs ayından itibaren yat almaya başlayan, Didim Yat Limanı (D-Marin Didim), ülkemizin en kapasiteli limanlarından birisi olmasının yanı sıra, Didim’de yat turizminin geliştirilmesi ve Didim’in “marina kent” kimliğini pekiştirmesi açısından oldukça önemli bir yatırımdır. Ülkemizde Bodrum, Kuşadası ve Marmaris yat limanlarıyla eşdeğer özellikte yüksek kalite ve kapasiteye sahip olan marina, Didim ve çevresindeki turizm aktivitesinin çeşitlendirilmesi için de oldukça önem taşımaktadır. Didim’de turizm ulaştırması alanında alternatiflerin oluşturulması bağlamında da oldukça önem taşıyan bir yatırım olan yat limanı, yapılabilecek bir kurvaziyer limanıyla desteklenip, tanıtımı iyi yapılırsa ve MilasBodrum Hava Limanı ile olan bağlantısı geliştirilirse Didim’i önemli bir yat turizmi sahasına dönüştürebilme potansiyeline sahiptir.
Anahtar Kelimeler:

Didim, turizm, yat limanı, etki

___

  • Aydın, A. Tr32 Bölgesi Yatçılık Faaliyetleri, Güney Ege Kalkınma Ajansı (Geka) Çalışma Raporları, S. 8-10, Erişim Tarihi: 21 Temmuz 2011, http://www. geka.org.tr/yukleme/dosya/yatcilikrapor.pdf.
  • Bektas, Ç, Türkiye’de Yat Turizmi Potansiyeli ve Sorunları, Türkiye Kalkınma Bankası, Turizm Yıllığı 1994, Sayfa: 38-46, Ankara,1994.
  • Doğaner, S., 2001, Türkiye Turizm Coğrafyası, Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • Doğanay, H., 2001, Türkiye Turizm Coğrafyası, Çizgi Kitabevi, Konya.
  • Göney, S., 1975, Büyük Menderes Bölgesi, İst. Üniv. Yayınları No: 1895, Coğrafya Enst. Yayınları No: 79 İstanbul.
  • Güner, İ., 1995, Turistik fonksiyonları Açısından Bodrum Yat Limanı, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:1, Erzurum.
  • İnandık, H., “Türkiye Kıyılarının Başlıca Morfolojik Meseleleri”, İstanbul Üniv. Coğrafya Enst. Dergisi, Sayı:7-8, İstanbul, 1956-1957.
  • Keçer, M., Durukal, S. ve Durukal, A., “Büyük Menderes Deltası ve Yakın Çevresinin Jeomorfolojisi”, Mta, Temel Araştırmalar Dairesi, Ankara, 1983.
  • Sezer, İ., Didim-Milas Kıyı Kuşağında Turizm ve Mekansal Etkileri, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniv. Sosyal Bilimler Enst., Erzurum 2011).
  • www.kultur.gov.tr/turizm istatistikleri>istatistikler> yat istatistikleri(E.T: 06/06/2011).
  • www.dogusmarina.com.tr ( E.T.: 21/07/2011).