POLAT MAĞARASI ve TURİZM POTANSİYELİ

Polat Mağarası, Malatya ili Doğanşehir ilçesinin Polat beldesi sınırları içindedir. Mağarayla ilgili herhangi literatüre rastlanılmamış olup, mağara hakkında ilk araştırma tarafımızdan gerçekleştirilmiştir. Yöre halkı tarafından bilinen mağara, coğrafi güçlükler nedeniyle pek ziyaret edilmemiştir. PermoTriyas yaşlı kristalize kireçtaşları içinde yatay şekilde gelişen mağara, orta büyüklükte, uzunluğu yaklaşık 100 m, en geniş yeri ise 6 m’dir. Tavan yüksekliği yer yer değişmekle birlikte 3 m’den fazla değildir. Mağaranın giriş kısmı denizden 2070 m yüksektedir. İçinde özellikle sarkıt, dikit, sütun ve traverten gibi karstik şekiller dikkat çeker. Mağaranın, şekli ve çökeltilerin oluşturduğu özelliklere dayanarak olgunluk sürecinde olduğu söylenebilir. Mağara ilmiyle uğraşan araştırmacılara Polat Mağarası’nı tanıtmak bu çalışmanın amaçlarından biridir. Ancak asıl amaç Polat Mağarası’nın tanıtımını yaparak ziyarete açılmasını sağlamaktır. Turizm açısından önemli bir potansiyeli olduğunu düşündüğümüz mağaranın, yöre tanıtımına ve ekonomisine destek sağlayacağı ümit edilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Polat, mağara, damlataş, turizm

___

  • BEKDEMİR, Ü., SEVER, R., UZUN, A., ELMACI, S., 2004, Yıldızkaya Mağarası. Doğu Coğrafya Der. Sayı:12, s.311-326, Konya.
  • DOĞANAY, H., 2001, Türkiye Turizm Coğrafyası. Çizgi Kitapevi, Konya.
  • KOPAR, İ., 2001, Kapadokya Volkanik Provensinde İlkel Mağara Konut Esinli Tüf Ambarlara İki Örnek; Güzelöz(Kayseri) ve Şahinefendi (Nevşehir) Tüf Ambarları, Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 7, s.125-143, Konya.
  • Malatya İli Arazi Varlığı,1984, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Topraksu Genel Müdürlüğü Yayınları. İl Rapor No:44, Genel yay. No:759, Ankara
  • NAZİK, L., GÜLDALI, N., 1985, İncesu Mağaralar Sistemi (Taşkale/Karaman); Jeomorfolojik Evrimi ve Ekonomik Olanakları. Jeomorfoloji Dergisi Sayı: 13, s.47-52, Ankara.
  • ÖNAL, A., ALTUNBEY,M., 1999, Dedeyazı-Çavuşlu (Doğanşehir-Malatya) Yöresindeki Skarn Oluşumları ve İlişkili Demir Cevherleşmeleri. Türkiye Jeoloji Bülteni,Cilt.42, Sayı:1 s.15-27, Ankara.
  • SAN, A., ÖZSARI, S., BAŞOL, S., AKÇAY, G., SARAÇOĞLU, K., 1991, Gümüşhane’nin Sağlık Sorunları ve Alınması Gereken Tedbirler. Geçmişte ve Günümüzde Gümüşhane, 13-17 Haziran 1990, Ankara.
  • UZUN, A., 1991, Karaca Mağarası (Torul-Gümüşhane). Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Coğrafya Bilim ve Uygulama Kolu, Coğrafya Araştırmaları. Sayı: 3, s.15-24, Ankara.
  • UZUN, A., ZEYBEK, H. İ., 1996, Akçakale Mağarası (Gümüşhane). Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 31, s. 39-55, İstanbul.